Contact
  1. 7391-Retrograde pyelografie (onderzoek)

Onderzoek van urineleider(s) en nieren

​Voor onderzoek van één of beide urineleiders en de nieren kan een uroloog ervoor kiezen om röntgenfoto’s te laten maken (retrograde pyelografie). Hierbij wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop: een flexibele slang of soms een dunne holle buis die via de plasbuis ingebracht wordt. Lees eventueel ook de folder Cystoscopie.

Als u binnenkort een retrograde pyelografie ondergaat, dan leest u hier meer informatie over dit onderzoek.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Ook mag u eten en drinken zoals u gewend bent.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de Centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek, dat plaatsvindt op de polikliniek Urologie, wordt uitgevoerd door de uroloog, in het bijzijn van een verpleegkundige en een röntgenlaborant. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer, waar u de kleding van uw onderlichaam kunt uittrekken; de kleding van het bovenlichaam houdt u aan.
Voor het onderzoek moet u eerst uitplassen. Daarna neemt u plaats op de scopietafel met de benen in de beensteunen. De verpleegkundige reinigt uw penis of schede met een nat gaasje. Vervolgens spuit de verpleegkundige wat glijmiddel in de plasbuis. Dit glijmiddel vergemakkelijkt het inbrengen van de cystoscoop en verdooft het slijmvlies, zodat eventuele pijn wordt beperkt. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent, zodat het inbrengen van de cystoscoop met het minst mogelijke ongemak gepaard kan gaan.

Cystoscoop

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop dat is verbonden met een zak spoelvloeistof, brengt de uroloog steriel water in de blaas. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Door het water kunt u aandrang tot plassen krijgen. Als u hier last van heeft, geef dat dan aan.

Vervolgens schuift de uroloog via de cystoscoop een dun slangetje (ureterkatheter) in de urineleider, naar de nier. Door de katheter wordt contrastvloeistof gespoten, dat ervoor zorgt dat de nieren zichtbaar zijn op een foto. Vervolgens worden er foto’s gemaakt, van een of beide nieren. Dan worden slangetje en cystoscoop weer uit de blaas gehaald en is het onderzoek klaar.

Nazorg

Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten. U krijgt direct de uitslag. Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Bijwerkingen

In het eerste uur na het onderzoek kan een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan. Ook kan er wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden op die manier schoongespoeld.

Als u na het onderzoek langdurig klachten houdt, veel pijn of koorts heeft boven de 38,5 graden Celsius, of als u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neem dan contact op met uw uroloog.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staat de uroloog u graag te woord. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Ook kunt u ons bellen 088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7391