Contact
  1. 7563-Botox-injecties in blaaswand (op de polikliniek)

​Uw uroloog heeft met u gesproken over overactiviteit van uw blaas. Dit kan behandeld worden met Botox-injecties. In deze folder leest u hoe u zich voorbereidt op deze injecties, hoe de behandeling gaat en welk resultaat u mag verwachten.

Uw blaas is overactief. Dit betekent dat u vaak (het gevoel heeft dat u) moet plassen. Botoxinjecties (botuline-toxine) werken als een spierontspanner. Door de injecties gaan er minder signalen van de zenuwen naar de blaasspier en van de blaas naar de hersenen. De blaas ontspant zich en trekt minder vaak samen. Hierdoor vermindert het vervelende gevoel van ‘weer moeten plassen’.

Voorbereiding

  • Heeft u een verblijfskatheter of doet u aan zelfkatheterisatie? Dan moet u twee weken vóór uw behandeling een urinekweek inleveren bij het laboratorium. Zo kunnen wij onderzoeken of u een urineweginfectie heeft. Heeft u (of gebruikt u) geen katheter, maar heeft u wel pijn of een branderig gevoel bij het plassen? Of heeft u koorts, twee weken voorafgaand aan uw afspraak? Neem dan contact op met polikliniek Urologie. U moet dan urine (een sediment) inleveren bij het laboratorium. Als de uitslag niet goed is, dient u alsnog een urinekweek in te leveren.
  • Op de dag van uw behandeling slikt u antibiotica om een infectie te voorkomen. Deze antibiotica moet u twee uur voorafgaand aan uw behandeling innemen. U krijgt van ons een recept voor de antibiotica.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld dit dan voor de behandeling bij uw uroloog. In overleg met uw behandelend arts moet u het gebruik van deze medicijnen ruim voor uw behandeling stoppen.
  • U mag gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.

Behandeling

  • De verpleegkundige brengt ongeveer een half uur vóór de behandeling met Botox een katheter bij u in. Via de katheter gaat een verdovende vloeistof (lidocaïne) in uw blaas.
  • Bij vrouwen wordt de katheter verwijderd. Bij mannen blijft de katheter zitten tot aan de behandeling. U mag weer plaatsnemen in de wachtkamer of op de behandeltafel blijven liggen. Probeer tot aan de behandeling niet te plassen (en ook niet te drinken), zodat de verdoving in de blaas blijft.
  • De verpleegkundige haalt u op de afgesproken tijd op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Hier kunt u uw kleding van het onderlichaam uittrekken. De rest mag u aanhouden.
  • Vooraf aan de behandeling moet u eerst plassen. Bij mannen wordt de blaas leeggemaakt en de katheter weer verwijderd.
  • Tijdens de behandeling ligt u op uw rug met uw benen in beensteunen.
  • De uroloog brengt via uw plasbuis een kijkbuisje (cystoscoop) in de blaas.
  • Via de kijkbuis kan de uroloog in uw blaas kijken en de injectienaald met Botox in de blaas brengen. De uroloog spuit op ongeveer tien plekken in de blaasspier een kleine hoeveelheid Botox in. De behandeling duurt zo’n 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling kleedt u zich weer aan. Uw arts bespreekt de verdere behandeling met u. Als u antibiotica nodig heeft, krijgt u van de uroloog een recept. Omdat u een plaatselijke verdoving in uw blaas krijgt, mag u na de ingreep niet zelf autorijden. Wij adviseren u dan ook om vooraf zorg te dragen voor vervoer naar huis. Verder adviseren wij u om na de behandeling minimaal twee liter vocht te drinken. Er kan wat bloed in uw urine zitten. Als dat zo is, is het goed om nog wat meer te drinken.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling verschilt per persoon. Meestal is het resultaat na 3 tot 21 dagen merkbaar. U zult merken dat u minder aandrang voelt en minder vaak hoeft te plassen. De Botox-injecties werken gemiddeld zes maanden. Als het effect van de injecties weg is, kan de behandeling worden herhaald.

Mogelijke risico’s

Na een Botox-behandeling heeft u meer kans op een urineweginfectie. Heel soms werkt de botox zo goed, dat de blaas niet meer helemaal samentrekt. Hierdoor blijft er urine achter in de blaas. Als dit gebeurt, moet u tijdelijk uw blaas zelf leegmaken door zelfkatheterisatie. Dit gebeurt bij ongeveer zeven procent van de patiënten die een Botox-behandeling hebben gehad. Zodra de Botox uitgewerkt is, kunt u uw blaas gewoon weer leeg plassen.

Als zelfkatheterisatie nodig is, dan leren wij u dat op de polikliniek Urologie.

Complicaties

Neem contact op met de polikliniek Urologie:

  • als u niet meer kunt plassen;
  • als u een blaasontsteking krijgt;
  • als er na een week nog bloed of -stolsels bij uw urine zit en dit niet vermindert;
  • als u hevig brandende pijn heeft bij het plassen;
  • bij koorts (boven 38,5 graden Celsius).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Polikliniek Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7563

Gerelateerde folders