Contact
  1. 7582-Traanwegen operatie (DCR)

​Uw keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om vanwege traanklachten een operatie te laten verrichten. Hier leest u meer over de operatie en de nazorg thuis.

Voor de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Operatie

Een operatie aan de traanwegen wordt meestal verricht vanwege een tranend oog of oogontstekingen. Bij deze operatie wordt een nieuw traankanaaltje aangelegd en met een slangetje opengehouden. De keel-, neus- en oorarts voert deze ingreep uit via de neus. Deze ingreep kan worden gecombineerd met een behandeling aan het neustussenschot of de onderste neusschelpen.

Na de operatie

Direct tot één week na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Wij adviseren één week rustig aan te doen met betrekking tot werk en huishoudelijke taken, zowel vanwege de operatie als de gegeven narcose.

Tampons

Tijdens deze ingreep wordt een kleine tampon hoog in de neus (de middelste neusgang) achtergelaten. Deze blijft twee dagen in de neus zitten. Soms blijkt de ingreep bloederig of wordt u ook aan het neustussenschot geopereerd en dan wordt u wakker met ook grote tampons onderin de neus. Deze grote tampons worden de dag na de operatie verwijderd. Als ook uw neusschelpen operatief verkleind zijn, blijven deze tampons twee dagen zitten.

Naar de polikliniek

Het verwijderen van de tampons wordt door de doktersassistente op de polikliniek gedaan. Vaak bloedt het even na, houd daar rekening mee. De KNO-arts controleert het operatiegebied, met name op een eventuele nabloeding en vooral op de stand en zwelling van het neustussenschot.

Na één week

Neusspoelen

De dag na het verwijderen van de grote tampons onderin de neus, krijgt u het advies de neus te gaan spoelen met zoutwateroplossing. U krijgt spoelinstructies mee van de assistente. Tot aan de controleafspraak op de polikliniek adviseren wij u om 3 tot 4 keer per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing.

Voor een goede genezing is het essentieel om hierna gedurende 3 weken te blijven spoelen met zoutwateroplossing. Soms krijgt u daarbij het advies tot gebruik van een ontstekingsremmende neusspray of neusdruppels (nasules).

Pijnbestrijding

De pijn na een operatie aan de traanwegen valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Bij verlies van helderrood bloed uit de neus, wat niet stopt na 30 minuten.

Tamponverlies

De kans is zeer klein, maar in principe zou u de tampons uit de neus kunnen verliezen na drukverhogende momenten. Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit de wond komt. Ook kunt u last krijgen van koorts of kloppende pijn.

Zwelling van de oogkas

Een van de complicaties van deze operatie kan het maken van een benig defect richting de oogkas. Omdat dit dikwijls hele kleine botdefecten zijn, merken we dat niet altijd tijdens de operatie. U kan dit merken aan een kleine bloeduitstorting in de ooghoek naar uw neus: dit is onschuldig en trekt vanzelf weg.

Soms treedt er echter ineens een zwelling op van uw oogleden na bijvoorbeeld een hoest- of niesbui. Hierbij gaat het meestal om lucht dat onderhuids onder de oogleden komt, maar het zou ook bloed kunnen zijn. Wij verzoeken u dan ook contact met het ziekenhuis op te nemen als deze zwelling ontstaat.

Slangetje uit de ooghoek

Als het slangetje een soort lus in uw ooghoek maakt, dan kunt u contact opnemen met het ziekenhuis. Uw KNO-arts trekt het draadje dan terug vanuit de neus. Laat de lus niet wegknippen.

Controle

Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 4 - 8 weken na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 16 augustus 2023 / 7582