Wat heeft jouw baby nodig? Wat heeft jouw baby nodig?
- Isala
- Patiëntenfolders
- 7667- Wat heeft jouw baby nodig?
Na de geboorte heeft je baby een paar belangrijke dingen nodig: voeding, veiligheid, warmte en zekerheid. Dit is voor iedere baby gelijk en wordt ook wel de ‘blauwdruk’ van een baby genoemd. Het is belangrijk dat je aan de verwachtingen van je baby voldoet voor een goede band tussen jou en je baby. In deze folder lees je hoe je dat kunt doen.
Je pasgeboren baby wil graag dicht bij je zijn
In je buik was hij gewend aan geluid, beweging, voeding en een bepaalde temperatuur, zowel overdag als 's nachts. Na de geboorte is je baby opeens ‘alleen’ en hoort hij andere geluiden, ruikt hij nieuwe geuren en krijgt hij andere voeding. Door je baby dicht bij je te houden, voelt hij zich veilig en geborgen; een gevoel van zekerheid en je op je gemak voelen.
Huid-op-huid contact
Wat is huid-op-huid contact?
Huid-op-huid contact is wanneer je baby direct na de geboorte en de periode daarna, bloot op je blote borst ligt. Je baby heeft dan alleen een luier aan. Dit helpt jouw baby om:
- te wennen aan het leven buiten de baarmoeder
- te rusten na de geboorte
- warm te blijven
- jou verder te leren kennen
Wat zijn de voordelen van huid-op-huid contact?
- Het helpt bij het opbouwen van een band tussen jou en je baby.
- Het geeft je baby een veilig gevoel, waardoor je baby minder huilt.
- Het zorgt voor een betere temperatuur, hartslag en bloeddruk van je baby.
- Het helpt bij de aanmaak van moedermelk.
- Je baby zal zelf sneller de borst zoeken en goed drinken.
- Je baby laat zelf weten wanneer hij wil drinken.
Doe dit in de week dat je baby is geboren (kraamweek) en daarna ook zo vaak mogelijk.
Knuffelhormoon
Baby’s die zich in hun eerste levensperiode veilig en op hun gemak voelen, zijn later vaak blijer en hebben meer zelfvertrouwen. Door je baby vast te houden, te knuffelen, tegen hem te praten en te lachen, komt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij. Dit gebeurt zowel bij je baby als bij jou. Hierdoor voelen jullie je allebei rustiger en gelukkiger. Oxytocine heeft ook een positieve invloed op de hersenontwikkeling van je baby.
Signalen van je baby
Je baby geeft signalen om te laten zien dat je baby iets wil
Houd je baby de eerste dagen dicht bij je. Zo leer je snel de signalen herkennen. Bijvoorbeeld als je baby getroost of geknuffeld wil worden of als hij moe is. Hoe sneller je de verschillende signalen herkent, hoe sneller je kunt inspelen op wat je baby wil. Dit is goed voor de band tussen jou en je baby.
Wat zijn signalen dat je baby wil drinken?
Je baby kan laten zien dat hij wil drinken door:
- te smakken
- met zijn hoofdje te draaien
- zoek- of zuigbewegingen te maken
- op zijn vingers of handjes te sabbelen
- onrustig te zijn
- druk met zijn armpjes te bewegen
Als je borstvoeding wilt geven, zoekt je baby na een tijdje zelf je borst. Borstvoeding geven zorgt ook voor het vrijkomen van oxytocine. Je kunt dus gerust je baby de borst geven om je kindje te troosten. Dit helpt ook bij het op gang komen van de moedermelk.
Hoe vaak voeden?
Het is niet erg als je baby niet meteen uit je borst kan drinken. Bij gezonde, volgroeide baby’s is er meestal geen haast om je baby te laten drinken. Baby’s laten zelf weten wanneer ze willen drinken. Jij en je baby moeten dit nog leren, dus neem de tijd.
- Bied je borst minstens 8 keer per 24 uur aan. Als je baby vaker wil drinken, is dat ook goed.
- Sommigen zeggen dat een baby precies elke 3 uur moet drinken. Maar een baby die nog niet wil drinken, ‘gaat vaak niet goed aan de borst’. Hij is dan te slaperig of stribbelt tegen. Als je baby 8 tot 10 keer per dag goed aan de borst gaat, krijgt hij genoeg voedingsstoffen binnen.
Onrustige baby’s krijgen soms extra voeding, terwijl ze eigenlijk alleen rust willen. Leg je baby dan alleen met een luier aan, bloot op jouw huid.
Je baby ’s nachts voeden
Je baby ‘s nachts voeden hoort erbij. Als je borstvoeding geeft, helpt nachtvoeding bij het op gang komen en het behoud van moedermelk. De ene baby slaapt 's nachts sneller door zonder voeding dan de ander. Dat is normaal. Door je baby in je slaapkamer te laten slapen (rooming-in), kun je snel reageren op zijn signalen. Stichting Veilig Slapen adviseert rooming-in tot minimaal 6 maanden.
Ritme en regelmaat
Als je baby ongeveer 2 weken is, slaapt hij minder en is soms wat onrustiger
Probeer je ritme en dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk aan te passen aan het tempo van je baby. Een paar tips voor rust en regelmaat voor je baby:
- Een onrustige baby heeft een rustige slaapplaats nodig.
- Je baby stevig instoppen kan helpen bij het (in)slapen.
- Een baby die te veel prikkels krijgt (bijvoorbeeld geluid), kan moeite hebben met in slaap vallen. Een vast patroon in je dagelijkse activiteiten kan dan helpen.
- Je baby is de eerste weken ongeveer 45 minuten wakker tussen de voedingen. Als je baby ongeveer 3 maanden oud is, is dat anderhalf uur.
- Na ongeveer 6 weken is je baby toe aan spelen (in plaats van drinken), knuffelen en weer slapen.
Slapen
Soms is het moeilijk te zien wanneer je baby wil slapen. Als je baby na een goede voeding nog niet tevreden is, kan dat een teken zijn dat hij wil slapen. Of misschien heeft hij te veel prikkels gehad.
Hoe zie je dat je baby moe is?
Iedere baby heeft een eigen slaappatroon. Je baby wil waarschijnlijk slapen als hij de volgende signalen laat zien:
- starende blik of wegkijken
- grijnzen
- huilen
- gebalde vuistjes
- druk bewegen met armen en/of benen
Samen zoeken naar jullie ritme
Net als je denkt dat jullie een bepaald ritme gevonden hebben, verandert er iets. Baby’s blijven zich ontwikkelen en bij elke ontwikkeling hoort een ander ritme. Iedere baby ontwikkelt zich daarbij anders. Kijk goed naar wat je baby doet. Goedbedoelde adviezen van anderen zijn niet altijd de juiste voor jouw baby.
Huilen
Elke baby huilt; de ene baby meer dan de andere. Ook elke ouder ervaart het huilen anders. Maar bijna elke ouder wordt onzeker van het huilen van hun baby. Je krijgt misschien verschillende adviezen van mensen om je heen, die je nog onzekerder kunnen maken.
Neem dan eerst contact op met je huisarts.
Wat is normaal bij huilen?
Soms is het niet duidelijk waarom baby’s huilen. Baby’s kunnen vooral 's avonds en 's nachts onrustig zijn en huilen. Een baby huilt gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Als je baby ongeveer 6 weken oud is, huilt hij 2 tot 2,5 uur per dag.
Tips bij huilen
Wat probeert je baby je duidelijk te maken? Heeft hij misschien honger, een vieze luier of wil hij getroost worden? Probeer het volgende als je baby huilt:
- Vasthouden, knuffelen en troosten
- Draag je baby in een draagdoek
- Stop je baby stevig in
- Masseer je baby
Contact
Dat kan alleen als je je zwangerschapscontroles bij Isala hebt en/of als jij of jouw baby zijn opgenomen in Isala. Tijdens je zwangerschap kun je dan contact opnemen met de polikliniek voor het maken van een afspraak. Ben jij en/of je baby opgenomen in Isala? Geef het dan aan bij je verpleegkundige.
Verloskunde
088 624 35 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)