Contact
 1. 7906-Neurostimulatie bij blaas- en/of ontlastingsproblemen (PTNS)

​PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) is een vorm van neurostimulatie. Voor deze behandeling wordt u door uw gynaecoloog of uroloog doorverwezen. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt en wordt door uw zorgverzekeraar vergoed. In deze folder geven wij u graag meer informatie over PTNS.

PTNS is een vorm van neurostimulatie waarbij de onderbeenzenuw gestimuleerd wordt met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas en darmen geregeld. Het prikkelen van de onderbeenzenuw zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en de normale functie zich kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.

Indicaties

Wanneer u één van de volgende klachten heeft, komt u in aanmerking voor PTNS:

 • een ongewenst verlies van urine samengaand met een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrangsincontinentie);
 • een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen;
 • vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan tien keer per dag;
 • moeite met goed leeg plassen (voor mannen: zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt)
 • voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn);
 • uit onderzoek is gebleken dat ook mensen met ontlastingsproblemen, zoals bijvoorbeeld het niet op kunnen houden van ontlasting, baat hebben bij PTNS.

Indicaties wanneer u niet in aanmerking komt voor PTNS:

 • als u zwanger bent of op het moment een zwangerschapswens heeft;
 • als u een pacemaker heeft. Dan overleggen wij eerst met uw behandelend cardioloog of PTNS mogelijk is.

Behandeling

 • De behandeling wordt in Zwolle uitgevoerd door een continentieverpleegkundige of de doktersassistente van de polikliniek Gynaecologie. In Meppel vindt de behandeling plaats op de polikliniek Urologie.
 • Bij uw eerste afspraak halen wij u op uit de wachtkamer. In de behandelkamer kunt u plaatsnemen in een van de grote blauwe stoelen.
 • U ontvangt informatie over de behandeling. Daarnaast stellen wij u een aantal vragen en nemen eventueel het mictiedagboek met u door.
 • Vervolgens vragen we u, één schoen en sok uit te doen. Het is daarom handig thuis alvast een makkelijke broek aan te trekken. Ook is het beter geen crème of bodylotion op uw onderbenen aan te brengen.
 • Onder uw voet plakken wij een elektrode (zie afbeelding 1). Daarna brengen we een dunne naaldelektrode in in uw onderbeen, net boven de enkel. Beide elektroden worden verbonden aan een stimulatieapparaat. Er vindt een test plaats met het stimulatieapparaat om na te gaan of de naald op de juiste plek zit. Dit kunt u voelen door getintel onder uw hak of voet. Ook kunt u een wat krampend gevoel hebben in uw voet.
 • Vervolgens wordt gedurende 30 minuten de zenuw gestimuleerd met behulp van een kleine hoeveelheid elektriciteit. U kunt eventueel de stand verhogen als u voelt dat de prikkeling veel minder wordt. De hoogte van de stand op het apparaatje zegt niets over het resultaat van de behandeling. Als de zenuw maar geprikkeld wordt, doet het goed zijn werk. 

Afbeelding 1 Elektrode op voet

Afbeelding 1: Elektrode op voet

De eerste fase bestaat uit 12 behandelingen, die u elke week ondergaat. Daarbij is het belangrijk geen enkele behandeling over te slaan. Pas na 12 stimulaties kunt u vermindering van klachten merken, soms al rond de 7e of 8e behandeling. Als u merkt dat uw klachten duidelijk minder zijn geworden en beter onder controle, dan kunt u doorgaan met de behandelingen. U zult dan in overleg met de verpleegkundige en behandelend arts een passend afbouwschema bespreken. Meestal gaat het dan van om de week afbouwen, naar een terugkerende behandeling van gemiddeld vijf tot acht weken.

Wat voelt u van de behandeling?

Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel ervaren in uw voet of onderbeen. Soms kunt u een scherpe pijn, kramp of pijn rondom het naaldje voelen. De verpleegkundige of doktersassistente vermindert dan de stimulatie, waardoor de pijn direct verdwijnt. Het kan dan helpen om het naaldje iets op te schuiven of opnieuw in te brengen. Na het stoppen van de stimulatie verdwijnt het prikkelende gevoel ook direct. Wel kunt u nog even een ongemakkelijk gevoel in uw been hebben. Houdt u hiermee rekening als u opstaat.

Bijwerkingen

De kans op bijwerkingen is minimaal. Mogelijke bijwerkingen zijn een huidinfectie of milde pijnklachten bij de insteekplaats.

Na de behandeling

Resultaat

In principe is de behandeling niet genezend, maar leidt wel tot vermindering van klachten. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80% van de mensen veel baat heeft bij de behandeling. Het blijft nodig om de behandeling te herhalen op het voor u afgestemde aantal weken.

Nazorg

Met uw behandelend arts bespreekt u het resultaat van de PTNS-behandeling. Deze afspraak plannen we, waar mogelijk, aansluitend op uw afspraak voor de PTNS-behandeling.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Gynaecologie
088 624  56 04 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Gynaecologie
088 624 56 04 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 7906