Contact
  1. 8051-Achillespees kuitspierverlenging: overweging operatie

Bij een verkorte achillespees of kuitspier kunnen verschillende klachten ontstaan. In deze folder leest u meer over de behandelmogelijkheden bij een verkorte achillespees of kuitspier.

Oorzaak en klachten

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees is een kwetsbare plek. Bij een aangeboren of verworven verkorting van de achillespees kunnen problemen ontstaan.

Een verkorte achillespees kan verschillende oorzaken hebben. Vaak treedt de verkorting op tijdens de groei. De belangrijkste oorzaak is een aandoening van de hersenen of de zenuwen. Hierdoor gaat het lopen minder goed en wordt de voet niet goed meer gebruikt. Wanneer de achillespees te kort is, kunnen verschillende problemen ontstaan tijdens het lopen: 

  • een verhoogde eeltvorming onder de voet;
  • instabiliteitklachten van de enkel;
  • pijnklachten in de voet. 

Als u een verkorte achillespees heeft, loopt u vaak op uw tenen.

Behandeling

Er zijn meerdere manieren om deze achillespeesklachten te behandelen, zoals relatieve rust, aanpassing in het loopschema, schoenadvies, fysiotherapie, steunzolen en een operatie.

Om in overleg met u te bepalen wat de juiste behandeling is, analyseert een fysiotherapeut van Isala uw manier van lopen. Daarnaast worden uitgebreid uw behandeldoelen met u doorgesproken tijdens een gestructureerd interview (volgens de Goal Attainment Scale). Deze doelen zijn gericht op uw functioneren en activiteitenniveau.

Hierna krijgt u een behandeladvies van de revalidatiearts en orthopedisch chirurg. Dit behandeladvies kan een operatie zijn om de achillespees of kuitspier te verlengen.

Operatie

Achillespeesverlenging

Een achillespeesverlenging gebeurt over het algemeen door een aantal heel kleine steekgaatjes te maken in de achillespees. Hiermee wordt de achillespees gemiddeld één centimeter verlengd. Dit heeft een goed effect op de stand van de voet. Een achillespeesverlenging kan ook met behulp van een snee van ongeveer 10 centimeter plaatsvinden. Afhankelijk van de mate en type achillespeesverkorting wordt de operatiemethode gekozen.

Kuitspierverlenging

Een andere techniek die veel wordt toegepast is de kuitspierverlenging. De kuitspierverlenging gebeurt door het maken van een klein sneetje van ongeveer 15 centimeter boven het hielbeen. Hiermee wordt de kuitspier gemiddeld één centimeter verlengd. Ook deze techniek heeft een groot effect op de stand van de voet. Het hele onderbeen en de voet worden na de operatie ingegipst, zodat het wondgebied kan genezen.

Welke operatie in uw geval het meest geschikt is, zal uw behandelend arts met u bespreken.

Complicaties

Zeldzame complicaties van deze operatie zijn een nabloeding of wondinfectie in het operatiegebied. Omdat u tijdens en vlak na de operatie stil ligt in bed en dus minder beweegt, kan er een verstopping van een bloedvat in het been (trombose) ontstaan. Trombose is herkenbaar aan een dikke en pijnlijke kuit. Zonder goede behandeling kan trombose ernstige gevolgen hebben. Het stolsel kan naar de longen of hersenen schieten.

Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid, aan de zijkant van uw voet. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.

Na de operatie

De dag na de operatie krijgt u BKT-gips (badkamer-keuken-toiletgips) in onze gipskamer. Met dit gips mag u alleen naar de badkamer, keuken en het toilet lopen. Dus hele kleine stukje in huis, maximaal vijf tot tien meter per keer. Twee weken na de operatie wordt uw wond gecontroleerd en het gips gewisseld. U krijgt dan loopgips voor vier weken. Het gips wordt na totaal zes weken verwijderd door de gipsverbandmeester.

Tijdens de gipswissel wordt door de orthopedisch schoenmaker een voorlopige orthopedische schoenvoorziening aangemeten. Als er geen indicatie is voor orthopedisch schoeisel, wordt door de orthopedisch instrumentmaker een achterspalk aangemeten.

De schoen of spalk is klaar wanneer het gips definitief verwijderd wordt. Zes weken na de operatie start de nabehandeling door de fysiotherapeut gericht op het opbouwen van uw mobiliteit.

Sporten en bewegen

Wanneer u weer mag beginnen met sporten is afhankelijk van uw leeftijd. Sterke en plotselinge bewegingen van uw kuitspier mag u lange tijd niet doen. Voor volwassenen kan dit tot elf maanden duren, voor kinderen is dit korter.

Fietsen of autorijden is na het verwijderen van het gips geen probleem. U kunt weer gaan werken als u geen gips meer heeft. Heeft u zittend werk en heeft u vervoer? Dan kunt u mogelijk in overleg met uw bedrijfsarts uw werk parttime ook met gips weer beginnen.

Uitgebreide informatie

Als u in aanmerking komt voor een operatie en u kiest hiervoor, ontvangt u uiteraard nog uitgebreidere informatie om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie en het herstelproces.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Revalidatiegeneeskunde
088 624  56 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8051