Contact
  1. 8203-Indocyanine groen angiogram (ICG)

Contrastfoto's van uw ogen

In overleg met uw behandeld oogarts heeft u besloten om een indocyanine groen angiogram (ICG) te laten maken op de polikliniek Oogheelkunde. Bij dit onderzoek worden contrastfoto’s van uw ogen gemaakt.

Voor het onderzoek

  • Draag geen knellende kleding. Dit maakt de inspuiting makkelijk en de kwaliteit van de foto’s beter.
  • We gebruiken de kleurstof indocyanine groen. Dit is een veilige kleurstof die bijna nooit allergische reacties opwekt. Heeft u ooit bij een contrastonderzoek een allergische reactie gehad of bent u overgevoelig voor schelpdieren? Meld dit dan vóór het onderzoek plaatsvindt.
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u dit aangeven bij uw oogarts. Samen bespreekt u dan de noodzaak van de ICG.
  • Het indocyanine groen kan de uitslag van sommige bloed- en urineonderzoeken beïnvloeden. Als dit mogelijk is, laat het laboratoriumonderzoek dan pas 48 uur na het maken de van de ICG doen.

Onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie op de polikliniek Oogheelkunde. Voor we de foto’s maken, dienen we oogdruppels toe om uw pupillen te verwijden. U krijgt een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand, waardoor later de kleurstof ingespoten wordt. Na ongeveer een half uur zijn uw pupillen wijd genoeg en kan het fotograferen beginnen. Eerst maken we gewone foto’s en dan spuiten we de kleurstof in. De fotograaf geeft aan wanneer de kleurstof ingespoten moet worden. De foto’s met kleurstof zijn de belangrijkste opnames, zij kunnen maar 1 keer gemaakt worden.

Deze contrastfoto’s geven meer informatie over het vaatvlies van het oog dan een fluorescentie angiogram (FAG).

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek blijft u nog 30 minuten op de polikliniek. Dit is om er zeker van te zijn dat er geen overgevoeligheidsreacties ontstaan.
  • De gebruikte kleurstof geeft uw huid tijdelijk een gele kleur. In de loop van de dag verlaat de kleurstof uw lichaam via de urine. Uw urine zal een korte tijd een vreemde, vaak bruine kleur hebben.
  • Na het fotograferen ziet u tijdelijk minder goed. Dit komt door het flitslicht en de wijde pupillen. Het is soms prettig om een zonnebril te dragen na het onderzoek.
  • We raden af om na het onderzoek zelf een voertuig te besturen.

Uitslag

Soms krijgt u direct na het onderzoek de uitslag, maar in de meeste gevallen wordt u enkele dagen na het onderzoek gebeld voor de uitslag.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 19 september 2022 / 8203