Contact
  1. 8235-Avastin en maculadegeneratie

U denkt na over het wel of niet ondergaan van een behandeling met Avastin voor uw maculadegeneratie. Lees deze folder voordat u een beslissing neemt. In deze folder staat belangrijke informatie. Alleen als u de informatie in deze folder goed begrijpt, kunt u beslissen of u voor deze behandeling kiest. Stel gerust vragen aan uw oogarts als u iets niet begrijpt.  

Wat is het doel van de behandeling?

Het doel van de behandeling is om uw ogen niet verder achteruit te laten gaan. Door de behandeling met Avastin kan uw zicht zelfs nog iets beter worden, maar dit gebeurt niet bij iedereen.

Hoe werkt Avastin?

U heeft natte maculadegeneratie. Bij deze oogaandoening ontstaan nieuwe bloedvaten in het netvlies. Deze nieuwe bloedvaten kunnen gaan lekken. Hierdoor gaat u steeds minder scherp zien. Avastin zorgt ervoor dat er geen of minder nieuwe bloedvaten in het netvlies groeien. Dit doet Avastin door de belangrijke groeifactor met de naam ‘VEGF’ te blokkeren.

Is Avastin een bestaand geneesmiddel?

Ja, Avastin is een bestaand geneesmiddel die de belangrijke groeifactor ‘VEGF’ blokkeert. Uit onderzoek blijkt dat het remmen van ‘VEGF’ ervoor zorgt dat de groei van nieuwe bloedvaten in het oog wordt tegengegaan. Zo wordt ook voorkomen dat er bloedvaten kunnen gaan lekken. Het resultaat is dat de gezichtsscherpte niet verder achteruit gaat. Sommige patiënten zien na de behandeling zelfs iets beter.

Is Avastin een geregistreerd geneesmiddel voor natte maculadegeneratie?

Nee. Het middel Avastin is niet voor de behandeling van natte maculadegeneratie geregistreerd. Wel zijn er wereldwijd al miljoenen patiënten mee behandeld en is het in Nederland de eerste keuze bij de behandeling van natte maculadegeneratie. Er zijn echter ook andere VEGF-remmers (het geneesmiddel Lucentis, Eylea en Beovu) die wel in Nederland zijn geregistreerd voor de behandeling van natte maculadegeneratie. Het is echter niet bewezen dat deze geregistreerde geneesmiddelen beter werken dan Avastin. Deze geregistreerde VEGF-remmers gebruiken wij als Avastin bij u niet goed genoeg werkt. Het is niet zo dat deze geregistreerde geneesmiddelen wel altijd werken.

Het is belangrijk dat u weet dat het geneesmiddel Avastin niet voor het oog ontwikkeld is en niet als geneesmiddel voor maculadegeneratie is geregistreerd. Uw oogarts vindt echter dat een behandeling met Avastin voor u op dit moment een goede keuze is.

Waarom kiest mijn arts voor Avastin in plaats van voor een andere VEGF-remmer?

Met z'n allen moeten we proberen om deze kosten enigszins onder controle te houden. Daarom kiest uw oogarts in eerste instantie voor Avastin in plaats van de duurdere geregistreerde geneesmiddelen. Vooral ook omdat niet bewezen is dat deze geregistreerde geneesmiddelen beter werken dan Avastin. 

Wie beslist of ik wel of niet behandeld word met Avastin?

U beslist zelf of u wel of niet met Avastin behandeld wilt worden. Ook kunt u op elk moment besluiten om toch te stoppen met de behandeling met Avastin.

Behandeling

Avastin wordt met een injectie in het oog gespoten. Voor de injectie krijgt u druppels in uw oog. Deze druppels verdoven het oog. Hierdoor voelt u weinig tot niets van de injectie. De behandeling bestaat meestal uit een serie van drie injecties. Tussen deze injecties zit steeds vier weken tijd. Na de derde injectie wordt een vervolgafspraak gemaakt om het effect van de behandeling te bekijken. Hierna bespreekt de arts samen met u of er nog meer injecties met Avastin nodig zijn. In de loop van de tijd zijn meestal meerdere injecties nodig.

Wat mag ik wel en niet op de dag van de behandeling?

Draag op de dag van de behandeling geen oogmake-up. Verder kunt u na de behandeling een poosje wazig zien. Wij raden u daarom aan om iemand mee te nemen die u kan begeleiden. Na de behandeling raden wij u af om zelf de auto te besturen.

Zijn er risico's?

De kans op een complicatie is klein, ongeveer net zo klein als bij een staaroperatie. Klachten die kunnen optreden zijn:

  • pijn aan het oog
  • roodheid van het oog
  • een infectie of ontsteking
  • verhoogde oogdruk
  • bloedingen
  • netvliesloslating

Complicaties kunnen leiden tot een daling van het gezichtsvermogen en moeten soms operatief behandeld worden. Mocht u na de behandeling last krijgen van klachten, belt u dan met uw oogarts. Uw oogarts bespreekt dan met u of u naar het ziekenhuis moet komen voor controle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 17 augustus 2023 / 8235