Contact
  1. 8237-Longaanval actieplan

Wat u zelf kunt doen bij een longaanval

Het risico bij COPD of astma is het krijgen van een longaanval. U wordt dan extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Soms moet u voor een longaanval worden opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer u zelf herkent dat uw klachten erger worden, kunt u met een Longaanval Actieplan een aantal acties doen om de kans op een longaanval te verkleinen. En om een ziekenhuisopname te voorkomen. Een longaanval heet ook wel een exacerbatie.

Wat is een longaanval?

Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger. Het is belangrijk dat u de signalen herkent én hier op reageert. Onderneem dus bij een aanval snel actie.

De klachten van een longaanval hoeven niet altijd hetzelfde te zijn. Klachten kunnen bij iedereen anders zijn.

Hoe werkt het Longaanval Actieplan?

Samen met uw zorgverlener maakt u een persoonlijk Longaanval Actieplan. In dit plan staat hoe u een longaanval herkent en wat u kunt doen wanneer de klachten erger worden. Zoals meer medicijnen innemen. Zo leert u zelf wat u kunt doen wanneer u benauwder wordt of meer moet hoesten. U leert beter met COPD of astma om te gaan.

Het Longaanval Actieplan is een overzicht met vragen dat is opgedeeld in verschillende zones, van groen via geel en oranje naar rood. De kleuren staan voor hoe u zicht voelt.

  • De groene zone beschrijft de stabiele situatie die voor u ‘normaal’ is.
  • De gele zone is de situatie waarin de klachten iets toenemen. Dit is het moment waarop u actie moet ondernemen.
  • In de oranje zone houden de klachten uit de gele zone meer dan twee dagen aan. Direct contact met de zorgverlener is dan belangrijk.
  • De rode zone beschrijft de situatie waarin uw gezondheidssituatie ernstig verslechterd. U moet direct contact opnemen met het ziekenhuis.

Wat zijn de voordelen van een Longaanval Actieplan?

  • U weet welke klachten voor u ‘normaal’ zijn. Hierdoor herkent u eerder dat uw klachten toenemen, waardoor u sneller actie kunt ondernemen.
  • Samen met de zorgverlener heeft u besproken om welke klachten het gaat. Deze klachten staan in het actieplan.
  • Het herstel van een longaanval gaat sneller en ziekenhuisopname wordt vaak voorkomen omdat u klachten eerder herkent en weet welke acties u zelf al kunt nemen.
  • Het actieplan helpt u zelf inzicht te geven in uw klachten en wat u kunt doen als de klachten verergeren. U heeft meer controle over hoe u goed kunt leven mét uw ziekte.

Wat kunt u doen als u een longaanval krijgt?

  • Probeer kalm te blijven en raak niet in paniek.
  • Wees niet bang om hulp van uw zorgverlener in te roepen. U staat er niet alleen voor.
  • Gebruik uw longaanval actieplan en kijk wat u heeft afgesproken met uw zorgverlener.
Laatst gewijzigd 20 april 2022 / 8237 / L