Contact
  1. 8238-Spirometrie - doorgaan met uw longmedicijnen

Meten van de inhoud van uw longen

Binnenkort heeft u een longonderzoek, een spirometrie. Hiermee controleren we of uw longfunctie goed blijft en of wij uw behandeling met longmedicijnen moeten aanpassen. In deze folders leest u hoe u zich moet voorbereiden.

Wat is een spirometrie-onderzoek?

Het onderzoek wordt gedaan met een spirometer. Op de spirometer zit een mondstuk. Hierdoor ademt u lucht in en blaast u lucht uit. De computer meet hoeveel lucht u maximaal kunt inademen en uitademen en hoe snel u dat kunt.

Waarom krijg ik een spirometrie?

Met een spirometrie kan de longarts zien hoeveel longinhoud u heeft. Het onderzoek gebeurt als u weer klachten heeft als hoesten, slijm opgeven, benauwd zijn of wanneer er voor langere tijd is gerookt. Na het onderzoek kan de arts met u bepalen of u door kunt gaan met de medicijnen die u al gebruikt of dat er andere medicijnen nodig zijn. Of hoe uw klachten minder kunnen worden.

Voorbereiding

  • U hoeft voor het onderzoek NIET te stoppen met uw longmedicijnen.
  • Draag tijdens het onderzoek gemakkelijk zittende kleding. Het hoeft geen sportkleding te zijn.
    U kunt dan makkelijker inademen en uitademen.
  • Draagt u tijdens het longfunctieonderzoek een (orthopedisch) korset? Wilt u dit dan laten weten aan de longfunctieanalist?
  • Stop 12 uur voor het onderzoek met roken.
  • Eet vlak voor het onderzoek geen zware maaltijd.
  • Doe op de dag van het onderzoek geen dingen waar u vermoeid door raakt.

Het onderzoek

Een longfunctieanalist voert het onderzoek samen met u uit. Voordat u begint laat hij (of zij) zien hoe u in de spirometer moet blazen. Tijdens de test blaast u zo hard als u kunt zoveel mogelijk lucht in de spirometer. U krijgt een zachte klem op de neus. Zo kan er geen lucht via uw neusgaten ontsnappen als u inademt of uitademt.

Tijdens het onderzoek doet u verschillende ademhalingsoefeningen. De longfunctieanalist legt u de oefeningen uit.

Andere longonderzoeken

Naast de spirometrie kunt u ook nog andere longonderzoeken krijgen. In uw afsprakenbrief die u thuis heeft gekregen, staat welke onderzoeken u krijgt.

Diffusietest

Deze test meet de snelheid waarmee uw longen ingeademde zuurstof aan het bloed doorgeven. Nadat u alles heeft uitgeblazen, ademt u een testgas in en houdt u acht seconden uw adem in. Vervolgens blaast u weer uit in het apparaat.

Bodybox-onderzoek

Dit onderzoek meet hoeveel moeite het u kost om adem te halen. Ook wordt de totale longinhoud gemeten. Het onderzoek gebeurt in een gesloten cabine. Deze cabine lijkt op een oude telefooncel.  De longfunctieanalist vraagt u vervolgens rustig door een mondstuk te ademen. U hoort precies wanneer u de verschillende ademoefeningen moet uitvoeren.

Spirometrie zittend-liggend

Het spirometrie-onderzoek kan ook liggend worden uitgevoerd. U mag dan op een bed liggen en ademt door het meetapparaat. Er wordt dan gemeten wat uw longinhoud in liggende houding is.

Na het onderzoek

Klachten

Na het onderzoek kunt u vermoeid zijn door de inspanning van het blazen. Dit trekt na even wachten weer weg.

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

Meestal heeft u een afspraak met een longarts voor de uitslag. In enkele gevallen krijgt u de uitslag van de huisarts of een andere (behandelend) arts uit het ziekenhuis.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de locatie waar het onderzoek gaat plaatsvinden. Dit staat in de afsprakenbrief die u thuis heeft gekregen.

Zwolle, Kampen of Heerde

Longgeneeskunde
088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Longgeneeskunde
088 624 96 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons dan snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 22 maart 2022 / 8238