Contact
  1. 8289-Slaaponderzoek thuis (WatchPAT)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Slaaponderzoek bij vermoeden slaapapneu

U bent doorverwezen naar het Slaapcentrum omdat u misschien slaapapneu of andere slaapstoornis heeft. Voordat uw arts kan bepalen of u een slaapstoornis heeft, doen we eerst een slaaponderzoek. We meten uw slaap op het moment dat u gewoon thuis, in uw eigen bed ligt. In deze folder leest u meer over dit slaaponderzoek.

Het slaaponderzoek doen we met een WatchPAT. Dit apparaat bestaat uit een horloge om uw pols, een sensor (probe) op uw vinger en een sensor op uw borst. Het apparaat meet:

  • uw lighouding;
  • uw snurkgeluiden;
  • zuurstof in uw bloed;
  • uw hartslag;
  • bewegingen die u maakt;
  • een globale indruk van de opbouw van de slaap.

Met al deze gegevens kan uw arts bepalen of u een normale slaapopbouw heeft en of u een probleem hebt met uw ademhaling in de slaap. Het horloge bewaart alle metingen van die nacht. Uw arts bepaalt of u in aanmerking komt voor dit type slaaponderzoek.

Hoe gaat het onderzoek?

We doen het slaaponderzoek terwijl u in uw eigen bed slaapt. Net als een normale nacht. U slaapt die nacht alleen met een WatchPAT op uw lichaam. Deze plaatst u zelf op uw lichaam. In het doosje van de WatchPAT zit een handleiding. Deze volgt u stap voor stap.

Hoe voert u het onderzoek uit?

  • U plaatst zelf de sensor op uw borst. Doet het horloge om de pols en daarna de probe om uw vinger. Volg hiervoor stap voor stap de uitleg die u krijgt bij het apparaat.
  • U start de WatchPAT op vlak voordat u gaat slapen. Ga bijvoorbeeld niet eerst nog Tv-kijken of een boek lezen.
  • De volgende ochtend, op het moment dat u normaal ook uit bed zou gaan, stopt u de WatchPAT. De gegevens die de WatchPAT gemeten heeft worden automatisch opgeslagen. U kunt het horloge en de sensoren afdoen.
Let op!
Het is belangrijk dat u de test pas start op het moment dat u ook daadwerkelijk gaat slapen.  Als u het apparaat heeft aangezet en de test is begonnen, kan u het apparaat niet meer uitzetten.

Wanneer is het onderzoek geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Hoe u die nacht slaapt heeft weinig invloed op het onderzoek. Als u de stappen heeft gevolgd, kan het onderzoek niet misgaan. U krijgt een dagboekje voor de nacht van het onderzoek. Zijn er bijzonderheden, dan kunt u die hierin opschrijven. Zo kan de arts deze informatie meenemen in de uitslag.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De gegevens die de WatchPAT heeft gemeten, worden opgestuurd naar het Isala Slaapcentrum. Uw arts of physician assistant bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Isala Slaapcentrum. U belt dan met de locatie in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Isala Slaapcentrum
(038) 424 42 17 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)
slaapcentrum@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

14 januari 2021 / 8289