Contact
  1. 8289-Slaaponderzoek thuis (WatchPAT)
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Slaaponderzoek bij vermoeden slaapapneu

U bent doorverwezen naar het Slaapcentrum omdat u misschien slaapapneu of andere slaapstoornis heeft. Voordat uw arts kan bepalen of u een slaapstoornis heeft, doen we eerst een slaaponderzoek. We meten uw slaap op het moment dat u gewoon thuis, in uw eigen bed ligt. In deze folder leest u meer over dit slaaponderzoek.

Het slaaponderzoek doen we met een WatchPAT. Dit apparaat bestaat uit een horloge om uw pols, een sensor (probe) op uw vinger en een sensor op uw borst. Het apparaat meet:

  • uw lighouding;
  • uw snurkgeluiden;
  • ademhalingsbewegingen;
  • zuurstof in uw bloed;
  • uw hartslag;
  • bewegingen die u maakt.

Met al deze gegevens kan uw arts bepalen of u een normale slaapopbouw heeft en of u een probleem hebt met uw ademhaling in de slaap. Het horloge bewaart alle metingen van die nacht. Uw arts bepaald of u in aanmerking komt voor deze vorm van slaaponderzoek.

Hoe gaat het onderzoek?

We doen het slaaponderzoek terwijl u in uw eigen bed slaapt. Net als een normale nacht. De WatchPAT krijgt u per post opgestuurd. Voordat u gaat slapen, plaatst u zelf de sensor op uw borst, de probe om uw vinger en doet u het horloge om. U hoeft dus niet in het ziekenhuis te slapen of eerst naar het ziekenhuis te komen voor het plaatsen van de meetapparatuur op uw lichaam. Dit doet u zelf en is heel eenvoudig.

Wij vragen u het onderzoek te doen de avond/nacht nadat u de WatchPAT thuis heeft gekregen. U hoeft alleen maar te gaan slapen zoals u iedere avond doet, de WatchPAT doet de rest.

  • U plaatst de WatchPAT op uw lichaam. Volg hiervoor stap voor stap de uitleg die u krijgt bij het apparaat.
  • U start de WatchPATop vlak voordat u gaat slapen. Ga bijvoorbeeld niet eerst nog Tv-kijken of een boek lezen.
  • De volgende ochtend, op het moment dat u normaal ook uit bed zou gaan, stopt u de WatchPAT. De gegevens die de WatchPAT gemeten heeft worden automatisch opgeslagen. U kunt het horloge en de sensoren afdoen. U stuurt daarna de WatchPAT weer terug.
Let op!
Het is belangrijk dat u de test pas start op het moment dat u ook daadwerkelijk gaat slapen.  Als u het apparaat heeft aangezet en de test is begonnen, kan u het apparaat niet meer uitzetten.

 Wanneer is het onderzoek geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Hoe u die nacht slaapt heeft weinig invloed op het onderzoek. Als u de stappen heeft gevolgd, kan het onderzoek niet misgaan. U krijgt een dagboekje voor de nacht van het onderzoek. Zijn er bijzonderheden, dan kunt u die hierin opschrijven. Zo kan de arts deze informatie meenemen in de uitslag.

Hoe stuur ik de WatchPAT terug?

Wilt u de apparatuur de dag daarna ook gelijk weer terugsturen? Dit kan met de envelop die u opgestuurd krijgt.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De gegevens die de WatchPAT heeft gemeten, worden opgestuurd naar uw arts van het Isala Slaapcentrum. Uw arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Isala Slaapcentrum. U belt dan met de locatie in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Heeft u tijdens het plaatsen van de WatchPAT op uw lichaam een probleem? Dan kunt u contact opnemen met Itamar Medical. Van dit bedrijf krijgt u de WatchPAT thuisgestuurd. Dit telefoonnummer krijgt u bij de uitleg over hoe u de WatchhPAT op uw lichaam plaatst.

Isala Slaapcentrum
(038) 424 42 17 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)
slaapcentrum@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

9 juli 2020 / 8289