Contact
  1. 8289-Slaaponderzoek thuis (WatchPAT)

Slaaponderzoek bij vermoeden slaapapneu

U bent doorverwezen naar het Slaapcentrum omdat u misschien slaapapneu of andere slaapstoornis heeft. Voordat uw arts kan bepalen of u een slaapstoornis heeft, doen we eerst een slaaponderzoek. We meten uw slaap op het moment dat u gewoon thuis, in uw eigen bed ligt. In deze folder leest u meer over dit slaaponderzoek.

Het slaaponderzoek doen we met een WatchPAT. Dit apparaat bestaat uit een horloge met armband voor om uw pols, een vingersensor (probe) op uw vinger en een borstsensor voor op uw borst. Het apparaat meet:

  • uw lighouding (slaappositie);
  • uw snurkintensiteit;
  • zuurstofverzadiging in uw bloed;
  • uw slaaptijd;
  • een globale indruk van de opbouw van de slaap.

Met al deze gegevens kan uw arts bepalen hoe uw slaapopbouw en slaaptijd is en of u een probleem hebt met uw ademhaling in de slaap. Ook kan uw arts zien of dit afhankelijk is van uw slaaphouding. Het horloge bewaart alle metingen van die nacht. Uw arts bepaalt of u in aanmerking komt voor dit type slaaponderzoek.

Hoe gaat het onderzoek?

We doen het slaaponderzoek terwijl u in uw eigen bed slaapt. Net als een normale nacht. U slaapt die nacht alleen met een WatchPAT op uw lichaam. Deze plaatst u zelf op uw lichaam. Doe dit vlak voordat u gaat slapen. In het doosje van de WatchPAT zit een handleiding. Deze volgt u stap voor stap.

Hoe voert u het onderzoek uit?

U plaatst zelf de sensor op uw borst. Doet het horloge om de pols en daarna de vingersensor (probe) om één van uw vingers, niet op de duim. Volg hiervoor stap voor stap de uitleg die u krijgt bij het apparaat. Heeft u grote vingers? Doe de sensor dan om de pink. 

De volgende ochtend, op het moment dat u normaal ook uit bed gaat, schakelt de WatchPAT zichzelf automatisch uit. De gegevens die de WatchPAT gemeten heeft worden automatisch opgeslagen. U kunt het horloge en de sensoren afdoen.

Let op!
Het is belangrijk dat u de test pas start op het moment dat u ook daadwerkelijk gaat slapen. Als u het apparaat heeft aangezet en de test is begonnen, kan u het apparaat niet meer uitzetten. 

Heeft u acrylnagels, gelnagels of nagellak? Haal de acrylnagel, gelnagel of nagellak van één vinger af en plaats de vingersensor om die vinger.

Wanneer is het onderzoek geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Dat is niet erg. Hoe u die nacht slaapt heeft weinig invloed op het onderzoek. Als u de stappen heeft gevolgd, kan het onderzoek niet misgaan. U krijgt een dagboekje voor de nacht van het onderzoek. Zijn er bijzonderheden, dan kunt u die hierin opschrijven. Zo kan de arts deze informatie meenemen in de uitslag.

Terugbrengen WatchPAT

U brengt de WatchPAT met het tasje de volgende dag voor 9:30 uur terug naar de afgesproken locatie.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De gegevens die de WatchPAT heeft gemeten, worden opgestuurd naar het Isala Slaapcentrum. Uw arts of physician assistant bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Isala Slaapcentrum. U belt dan met de locatie in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Isala Slaapcentrum

088 624 42 17 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)
slaapcentrum@isala.nl

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 8289