Contact
  1. 8436-Retrograde urethrografie

Met een retrograde urethrografie onderzoeken wij mogelijke afwijkingen in de plasbuis met röntgenstraling. Om de plasbuis zichtbaar te maken op de röntgenfoto gebruiken wij contrastvloeistof. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek hoeft u geen voorbereidingen te treffen.

Onderzoek

De radiodiagnostisch laborant of verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. In de kleedkamer doet u uw onderkleding uit. De laborant of verpleegkundige neemt u mee naar de onderzoekskamer. De medisch specialist van de afdeling en de laborant of verpleegkundige voeren samen het onderzoek uit. In de onderzoekskamer komt u te liggen op de röntgentafel.

De penis wordt gedesinfecteerd waarna de katheter wordt ingebracht. De katheter wordt tot de hoogte van de eikel ingebracht. Wanneer de katheter op de juiste positie ligt wordt een klein ballonnetje die aan het eind van de katheter vastzit opgeblazen, zodat de katheter op zijn plek blijft. Hierna wordt het contrastmiddel via de katheter ingespoten.
Als de röntgenfoto's gemaakt zijn, wordt het ballonnetje leeggehaald en de katheter verwijderd.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

De radioloog/uroloog en/of laborant/verpleegkundige vertelt tijdens het onderzoek wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen ook vragen stellen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u naar uw kleedruimte en krijgt u van de laborant of verpleegkundige een handdoek en een washandje om uzelf op te frissen. Daarna kunt u zich weer aankleden.
Het is verstandig om de rest van de dag extra te drinken. Op deze manier vermindert u de kans op een blaasontsteking.

Uitslag

De radioloog meldt schriftelijk de uitslag bij de arts/medisch specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Van hem/haar krijgt u de definitieve uitslag van het onderzoek.

Als de uroloog het onderzoek uitvoert krijgt u direct na het onderzoek de uitslag.

Complicaties en bijwerkingen

Tot twee dagen na het onderzoek kunt u last hebben van een gevoelige plasbuis. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Dit is niet gevaarlijk. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden op die manier schoongespoeld. Heeft u na het onderzoek nog lang klachten? Zoals veel pijn of heeft u koorts boven de 38,5 graden Celsius? Of kunt u moeilijker plassen? Neem dan contact op met uw uroloog.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie.

Zwolle

Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.)

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8436