Contact
  1. 8537-Piekstroommeting thuis

Binnenkort krijgt u een piekstroommeting. De meting wordt gedaan bij mensen met (een verdenking op) astma. In deze folder leest u waarom er eerst nog een onderzoek in het ziekenhuis plaatsvindt, voordat u thuis zelf de piekstroommetingen kunt doen.

Wat is piekstroom?

De piekstroom is de hoogste snelheid van uitademen die u bereikt als u met alle kracht uitblaast. Hoe wijder de luchtwegen zijn, hoe groter de piekstroom is. De piekstroom is voor elk persoon verschillend. Het hangt ook af van het geslacht, de leeftijd en de lichaamslengte. Ook het moment van de dag heeft er invloed op.

Hoe wordt de piekstroom gemeten?

De piekstroom wordt met een piekstroommeter gemeten. Dit is een klein apparaat met een mondstuk om op te blazen. Met de piekstroommeter kunnen we meten hoe goed de lucht bij het uitademen uit uw longen stroomt. Een metertje geeft aan hoeveel lucht u heeft uitgeblazen.

Voor de periode van 4 weken moet u thuis de piekstroomwaarden meten.

Waarom de piekstroom in de thuissituatie meten?

Soms is het onduidelijk welke prikkels uw klachten uitlokken. Door het doen en bijhouden van de piekstroommeting in uw thuissituatie kan uw behandelaar hier meer inzicht in krijgen. Bijvoorbeeld als u lichamelijke activiteiten doet of een sport beoefend. Maar ook bij het uitoefenen van uw beroep of het doen van andere werkzaamheden.

Waarom krijg ik eerst nog een spirometrie onderzoek in Isala?

U komt eerst nog een keer naar de longfunctie-afdeling in Isala. Na een spirometrie onderzoek wordt bekeken of u de juiste techniek heeft om zelf de piekstroom thuis te kunnen meten.
Een aantal weken later zien we u nog een keer in het ziekenhuis. U krijgt dan opnieuw een spirometrie onderzoek. U levert dan ook de ingevulde piekstroomkaart in.

Bezoek 1

Bij uw eerste bezoek krijgt u een spirometrie onderzoek met verschillende ademhalingsoefeningen. De longfunctieanalist doet dit onderzoek samen met u. Voordat u begint laat de longfunctieanalist zien hoe u in de spirometer moet blazen. Tijdens de test blaast u zo hard als u kunt zoveel mogelijk lucht in de spirometer. U krijgt een zachte klem op de neus. Zo kan er geen lucht via uw neusgaten ontsnappen als u inademt of uitademt.
Tijdens het onderzoek doet u verschillende ademhalingsoefeningen. De longfunctieanalist legt u de oefeningen uit. Daarna krijgt u de instructie hoe u thuis de piekstroommeting uit moet voeren en hoe u waarden moet noteren op een piekstroomkaart.

Bezoek 2 (na 4 weken)

Neem uw ingevulde piekstroomkaart mee. Verder krijgt u weer een spirometrie onderzoek. De longfunctie-analist neemt daarna uw piekstroomkaart in. 

Beide onderzoeken duren ongeveer 30 minuten.

Moet ik me voorbereiden op het spirometrie onderzoek?

Nee, u hoeft zich niet voor te bereiden. Verder hoeft u voor het onderzoek NIET te stoppen met uw longmedicijnen.

Hoe gaat het verder na het onderzoek?

U krijgt de uitslag van het onderzoek via de longarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 8537