PET-CT-onderzoek FACBC PET-CT-onderzoek FACBC
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8797-PET-CT-onderzoek FACBC
Bij een FACBC PET-CT-scan krijgt u een kleine hoeveelheid van de radioactieve stof fluor-18 Fluciclovine (FACBC). Deze stof verspreidt zich in uw lichaam en belandt op plekken met een verhoogd aminozuurtransport. Deze plekken zien wij dan op de PET-CT-scan. In deze folder leest u meer over dit onderzoek en hoe u zich voorbereidt.
Wat is een PET-CT-onderzoek?
De afdeling Nucleaire geneeskunde voert het onderzoek uit. Een PET-CT-onderzoek is een combinatie van de Positron Emissie Tomografie (PET) en een Computer Tomografie (CT-scan).
De Positron Emissie Tomografie (PET)
De Positron Emissie Tomografie (PET) is een techniek die informatie geeft over de stofwisseling van uw lichaam. In dit onderzoek krijgt u een infuus met de radioactieve vloeistof fluor-18-Fluciclovine (FACBC). De radioactieve vloeistof die u krijgt, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit uw lichaam. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen. Daarna maken we de scan.
Computer Tomografie (CT-scan)
Ook voeren we een CT-scan uit. De computer legt de resultaten van de CT-scan over de resultaten van de PET-scan heen. Hierdoor ziet de medewerker waar de radioactieve vloeistof in uw lichaam is opgenomen. Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt.
Omdat de radioactieve vloeistof maar heel kort houdbaar is en speciaal voor u wordt besteld, is het erg belangrijk dat u op tijd komt.
Voorbereiding
Thuis
- 1 à 2 werkdagen voor het onderzoek bellen we u om een vragenlijst door te nemen. Als u die dagen niet thuis bent, mag u ons ook bellen op een tijdstip dat u schikt. Wij zijn tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar.
- Bent u bang voor kleine ruimtes (claustrofobisch)? U kunt van ons een rustgevend medicijn krijgen. Geef dit dan aan tijdens het telefoongesprek. Wij vragen u dan om 1 uur eerder te komen. Ook raden we aan om vervoer te regelen voor de terugreis. Dit medicijn heeft namelijk als bijwerking dat u minder alert kunt zijn. Daarom mag u na het onderzoek 8 uur niet zelf autorijden.
- Voorkom 24 uur voor het onderzoek zwaar bewegen en sporten. Fietsen naar het ziekenhuis mag wel.
- Als u ook een Diagnostische CT-scan krijgt (dat staat in de afspraakbevestiging), moet u op onderstaande dagen extra drinken:
. de dag voor het onderzoek
. de dag van het onderzoek nadat u het onderzoek heeft gehad
. de dag na het onderzoek.
Ongeveer 2 tot 3 bekers per dag extra. En het liefst ook 1 kopje bouillon per dag extra.
Op de dag van het onderzoek
- Vanaf 4 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten en drinken.
- Gebruik uw medicijnen zoals u gewend bent.
- Voor het onderzoek is het belangrijk dat u gemakkelijke kleding draagt; de bovenkleding zonder ritsen of knopen. Tijdens het onderzoek kunt u geen bh dragen. Sieraden kunt u beter thuis laten.
- Draagt u een kunstgebit? Deze moet uit bij het maken van de foto's. Denk hierbij bij het (eventueel) aanbrengen van kleefpasta.
- Als u (misschien) zwanger bent, geeft u dit dan op tijd aan ons door?
- Neem geen kinderen of (mogelijk) zwangeren mee. Het is belangrijk dat u zo min mogelijk contact heeft met kinderen en/of (mogelijk) zwangeren.
- Geeft u borstvoeding? Vanaf 6 uur nadat u de radioactieve vloeistof kreeg mag u weer borstvoeding geven. Afkolven is toegestaan. De afgekolfde melk kan door iemand anders gegeven worden.
Dag van het onderzoek
Het onderzoek ziet er zo uit:
- De medewerker haalt u op uit de wachtkamer. Hij of zij bespreekt wat u mag verwachten van het onderzoek.
- Hierna gaat u naar de scanruimte.
- Uw gebit, gehoorapparaten en kleding met metaal mag u uitdoen. Uw sieraden doet u ook af.
- U gaat op het onderzoeksbed liggen.
- U krijgt van de medewerker een infuus in uw arm.
- De radioactieve vloeistof komt via het infuus in uw lichaam.
- De scan wordt gemaakt. U schuift stap voor stap door de scanner. Het apparaat maakt geen hard geluid.
- De scanner maakt foto’s van de bovenkant van uw hoofd tot en met uw knieën. Het is belangrijk dat u stilligt tijdens het scannen.
Duur van het onderzoek
De PET-CT scan duurt ongeveer 30 minuten, het totale onderzoek duurt 45 tot 60 minuten.
Soms komt het voor dat uw onderzoek helaas niet door kan gaan. Dit heeft te maken met de bezorging van de radioactieve vloeistof. Het maken van de radioactieve vloeistof is niet gemakkelijk en gaat volgens strenge regels. Voordat het bij het ziekenhuis aankomt, wordt het goed getest. Het komt soms voor dat de radioactieve vloeistof in een laatste test wordt afgekeurd. Helaas kan de afspraak dan niet doorgaan. Wij moeten dan helaas de afspraak verplaatsen naar een andere tijd of soms zelfs een andere dag. Wij begrijpen dat dit heel vervelend voor u is. We vragen hiervoor uw begrip.
Radioactieve vloeistof
Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde krijgt, krijgt u de radioactieve vloeistof meestal via een naald en een slangetje in uw bloed (infuus).
Risico's bij het krijgen van de radioactieve vloeistof
Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde krijgt, krijgt u de radioactieve vloeistof meestal via een naald en een slangetje in uw bloed.
Mogelijke risico’s:
- regelmatig: een blauwe plek (hematoom) op de plaats van de naald.
- zelden: de naald zit niet goed en vloeistof komt niet goed in uw bloed. Dit kan soms kort pijnlijk zijn.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.
Contact
Bij vragen kunt u bellen met het ziekenhuis waar u de behandeling heeft:
Isala Zwolle
Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)