Radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose Radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8814-Radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose
U heeft de ziekte van Ledderhose en u krijgt bestraling als behandeling. Met de ziekte van Ledderhose heeft u pijnlijke verdikkingen of knobbels in de peesplaat van de voetzool. Radiotherapie kan helpen om de pijn te verminderen en de knobbels te verkleinen. In deze folder leest u wat u van de bestraling kunt verwachten en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
Radiotherapie bij Ledderhose
Radiotherapie is een medische behandeling waarbij röntgenstraling wordt gebruikt om cellen te vernietigen of te verminderen. Meestal gebeurt dit bij patiënten met kwaadaardige cellen. De ziekte van Ledderhose is een goedaardige ziekte. Ledderhose is zeldzaam en wordt niet altijd direct herkend. Daarom hebben de meeste patiënten al een lange tijd klachten voordat zij bij ons op de afdeling komen.
De klachten zijn vooral te merken bij het lopen, aan 1 voet of allebei. Er ontstaan harde plekken net onder de huid, meestal aan de binnenkant van de voetzool. Vaak ervaren patiënten ’s ochtends de meeste pijn en hebben sommige schoenen voorkeur. Inlegzolen helpen soms de pijn te verminderen.
Onderzoek geeft aan dat radiotherapie de pijn kan verminderen en soms ook de knobbels kan verkleinen. We gebruiken daarbij in verhouding een lichte, oppervlakkige hoeveelheid straling.
Uw eerste bezoek
Melden
Komt u voor het eerst in Isala, dan meldt u zich bij binnenkomst in het ziekenhuis aan bij de centrale aanmeldbalie. Hiervoor heeft u een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) nodig. Als u aangemeld bent, kunt u verder naar de afdeling Radiotherapie (gebouw R). Hier mag u zich melden bij de balie.
Voor het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog, maakt de secretaresse van de afdeling Radiotherapie een pasfoto van u. Deze pasfoto is bij uw behandeling te zien. Ook vragen wij u naar uw geboortedatum. Dit doen we om tijdens de behandeling zeker te weten dat we u gaan behandelen.
Het eerste gesprek met de radiotherapeut
Tijdens uw eerste bezoek heeft u een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Dit is de medisch specialist die verantwoordelijk is voor uw bestralingsbehandeling. De radiotherapeut-oncoloog bespreekt samen met u uw behandelplan en geeft u uitleg over de bestraling. Ook kan een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden.
U hoort tijdens dit gesprek uit hoeveel bestralingen uw behandeling gaat bestaan.
Tijdens dit gesprek krijgt u veel informatie. We raden u aan om iemand mee te nemen om mee te luisteren. Het gesprek duurt 30 tot 45 minuten.
Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, wilt u deze (of een medicijnlijst) dan meebrengen? Verandert er iets in uw medicijngebruik tijdens uw behandeling? Geef dit dan door aan de radiotherapeut of aan de baliemedewerker.
De behandeling
Na de verwijzing naar onze afdeling krijgt u een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. In dit gesprek bespreekt u samen uw klachten en worden uw voeten onderzocht. De radiotherapeut-oncoloog bepaalt daarna of radiotherapie een goede behandeling is voor uw klachten. Hij of zij vertelt u ook hoe de behandeling gaat en welke bijwerkingen er zijn.
Als radiotherapie een goede behandeling voor u is, heeft u dezelfde dag een gesprek met de laborant. Hij of zij legt u uit wat er op het bestralingsapparaat gebeurt en maakt een CT-scan van uw voeten. Tijdens de bestraling is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Bij bestraling van Ledderhose helpt de blue bag u stil te liggen. Een blue bag is een zacht matras gevuld met kleine bolletjes. Het matras vormt zich precies om uw onderlichaam. Daarna wordt de lucht uit het matras gezogen. Dit helpt u op de goede plek te blijven liggen. Tijdens de hele periode van bestralingen is dit uw persoonlijke matras.
Tijdens het maken van de CT-scan krijgt u een klein tatoeagepuntje op de hiel. Door dit puntje kunnen we uw voet elke dag op precies dezelfde plek bestralen. De arts bepaalt met de CT-scan het gebied dat bestraald wordt. Daarna maakt de arts het bestralingsplan.
Met een planningssysteem wordt de hoeveelheid straling berekend en gecontroleerd. Dit duurt meestal 7-10 dagen. Daarna kunt u met de bestraling starten. U krijgt totaal 2 weken bestraling, tussen de 2 weken heeft u 8 weken pauze. De bestralingen zijn altijd op maandag tot en met vrijdag en duren kort. U bent ongeveer een kwartier in de ruimte, de bestraling zelf duurt meestal 1-2 minuten.
Bijwerkingen
Er zijn weinig tot geen bijwerkingen met de bestraling. Sommige patiënten hebben soms tijdens de bestralingsweek last van een droge voetzool. U kunt daarvoor op de afdeling crème krijgen. Een hele zeldzame bijwerking van bestraling is dat er door röntgenstraling na jaren een kwaadaardige tumor kan ontstaan op de plaats van de bestraling. Deze kans is in theorie berekend op een kans kleiner dan 0.01 %. Dit betekent 1 op de 10.000 patiënten na een periode van 10-15 jaar. In de praktijk hebben we dit nog nooit gezien in Nederland.
Tijdens de behandelperiode adviseren we geen bijzondere leefregels. Blijf als het u lukt zoveel mogelijk bewegen. Heeft u tijdens het lopen meer pijn dan voor de bestralingsperiode? Dan kunt u het beste meer rust nemen.
Hoe meld ik mij aan voor mijn bestraling?
Op het datumoverzicht dat u krijgt van de voorlichtingslaborant of de CT-laboranten staat een streepjescode geprint. Hiermee meldt u zich aan voor de bestralingsbehandeling. Dit aanmelden hoeft alleen bij gebouw R. Naast de balie bij de ingang van de afdeling, in gebouw R, kunt u bij het scanapparaat deze streepjescode scannen. Als de aanmelding is gelukt wordt het tv-scherm groen en krijgt u te horen naar welke wachtkamer u kunt gaan. U mag dan in de aangegeven wachtkamer gaan zitten.
U krijgt uw volgende afspraken elke week van de laboranten van het bestralingsapparaat mee.
De afspraaktijden voor de bestraling vindt u niet terug op 'Mijn Isala'. Gaat u daarom uit van de afspraken die de laborant u meegeeft.
Hoe werkt het afsprakensysteem?
Het afsprakenbureau verzorgt de agenda van de bestralingsapparaten. Deze agenda loopt van 8.00 tot 20.00 uur voor de meeste patiënten. U kunt zelf niet kiezen wanneer de afspraak is.
Na het voorlichtingsgesprek of de CT-scan krijgt u alleen de afspraaktijd voor uw eerste bestraling mee. Voor uw volgende afspraken krijgt u uw afspraaktijden per week mee. Meestal worden deze op de donderdag ervoor op papier aan u meegegeven.
Alleen in bijzondere situaties kunnen deze meegegeven afspraken worden gewijzigd. Heeft u tijdens de bestralingsperiode andere afspraken bij Isala of ergens anders? Geef dit dan zo vroeg mogelijk aan ons door, dan is de kans groter dat we met deze afspraken rekening kunnen houden.
Heeft u hier nog vragen over, dan kunt u deze per telefoon of mail stellen. Telefonisch kan dit via 088 624 45 00 of per e-mail naar afsprakenbureau.radiotherapie@isala.nl.
Wij doen ons best om met uw wensen rekening te houden. Dit lukt helaas niet altijd. Hiervoor vragen wij uw begrip.
Uitslag en controle
Het duurt 3-6 maanden na de laatste bestralingsweek voordat de resultaten beoordeeld kunnen worden. Ook daarna kan er nog een verdere verbetering optreden. U krijgt in deze maanden ook de controle met de radiotherapeut-oncoloog. Deze controle is vaak 1 keer.
Extra informatie
Vervoer en vervoerskosten
Als u voor een bestralingsbehandeling komt, heeft u tijdens de behandeling recht op een reiskostenvergoeding (of taxi) bij uw zorgverzekeraar. Wilt u hiervan gebruikmaken? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar en vraag naar ‘het aanvraagformulier voor zittend ziekenvervoer’. Geef aan dat het om een behandeling voor kanker gaat.
Dit aanvraagformulier vult u daarna zelf in. Een enkele keer worden gegevens gevraagd van de behandelend arts. Hiervoor kunt u bij de secretaresse terecht.
Als u met de taxi wilt komen, krijgt u een machtigingsnummer van uw verzekeraar. Dit nummer kunt u doorgeven aan het taxibedrijf waarbij uw verzekeringsmaatschappij is aangesloten. Kijk hiervoor op de website van uw verzekeraar of bel naar uw verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met uw huisarts als er ambulancevervoer nodig is.
Hoe gaat het parkeren?
Is parkeren gratis?
U kunt van ons een pasje krijgen. Met dit pasje kunt u tijdens uw bestraling gratis gebruikmaken van het parkeerterrein naast de afdeling Radiotherapie (P1) .
Op de dag van de laatste bestraling levert u uw parkeerpas in. Dit kan in de witte brievenbus tegenover de balie van het secretariaat. U krijgt dan van ons een uitrijkaart mee om de parkeerplaats te verlaten.
Komt u met de taxi of ambulance?
Patiënten die met taxi’s of ambulances komen, hebben een eigen toegangsweg en ingang.
Rolstoelen
Rolstoelen vindt u in de Centrale hal van het hoofdgebouw en bij de ingang van de afdeling Radiotherapie (gebouw R).
Houd rekening met andere patiënten
Wilt u met uw medepatiënten rekening houden door:
- Voorzichtig te zijn met het bespreken van uw ziekte en behandelingen in de wachtkamer. Dit kan bij medepatiënten leiden tot vergelijking en onnodige ongerustheid.
- Niet mobiel te bellen in de wachtkamer. Bellen kunt u in de hal bij binnenkomst; de ruimte waar de rolstoelen staan.
Hoge kwaliteit
Op onze afdeling vinden wij kwaliteit erg belangrijk. Daarom houden wij regelmatig enquêtes om te vragen wat patiënten van onze zorg vinden. Ook vindt u op onze afdeling borden om uw tips en tops/verbetersuggesties op te schrijven. Daarmee helpt u ons om onze zorg verder te verbeteren. Verder kunt u ook altijd een e-mail met een verbeteridee sturen naar: kwaliteit.radiotherapie@isala.nl.
Klachten of problemen
Onze medewerkers willen u zo goed mogelijk behandelen. Toch kan het gebeuren dat u een klacht heeft. Als u een klacht heeft, dan kunt u die het beste meteen bespreken met de betreffende medewerker. De medewerker kan dan eerst samen met u een oplossing zoeken. Misschien heeft u elkaar niet goed begrepen. Dat kunt u met elkaar uitpraten. In de meeste gevallen leidt dit tot een oplossing.
U kunt ook naar de leidinggevende van de afdeling vragen. Hij of zij kan met u in gesprek gaan. Wanneer u er toch samen niet uitkomt, kunt u de klachtenfunctionaris om hulp vragen. Dat kan ook als u liever niet direct met de medewerker in gesprek gaat. De klachtenfunctionaris van Isala kunt u bellen via 088 624 47 27.
BeterDichtbij
Binnen Isala gebruiken we de app BeterDichtbij. Via deze app kunt u gemakkelijk en veilig berichten sturen en beeldbellen met uw behandelaar. Wanneer u een tekstbericht verstuurt, ontvangt u binnen 3 werkdagen een reactie. Gebruik deze app niet voor spoed of medische vragen die niet kunnen wachten, neem in die situaties altijd telefonisch contact op. Meer informatie over berichten sturen en beeldbellen leest u in de folder BeterDichtbij-App.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Radiotherapie
088 624 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)