Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

De kans op besmetting is in zorginstellingen groter dan thuis, omdat patiënten dicht bij elkaar verblijven. Daarnaast hebben zij vaak een verminderde weerstand, waardoor zij gevoeliger zijn voor een infectie.

Preventieve maatregelen

Belangrijke maatregelen om verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen, zijn het uitvoeren van handhygiëne (handen wassen of ontsmetten) en het gebruiken van schone materialen. Medewerkers die zorg aan patiënten verlenen of met patiëntenmaterialen werken, mogen geen ringen, horloges of armbanden dragen. Deze sieraden belemmeren het goed uitvoeren van handhygiëne.

Isolatiemaatregelen

Naast de algemene maatregelen zoals het zorgen voor schone handen en schone materialen, is het soms nodig om extra voorzorgsmaatregelen te treffen: de zogeheten isolatiemaatregelen. Medewerkers dragen bij de zorgverlening beschermende kleding (overjas, handschoenen en soms ook een mondmasker). Hiermee wordt voorkomen dat bacteriën of virussen worden overgedragen naar andere patiënten en medewerkers. Ook voor het bezoek kunnen extra maatregelen gelden.

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn, is afhankelijk van de soort bacterie of virus en van de manier waarop besmetting plaatsvindt. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om gebruik te maken van één van de isolatiekamers.

Extra voorzorg bij resistente bacteriën

Bacteriën kunnen zich goed aanpassen aan de omgeving en gebruiken deze eigenschap ook om zich te wapenen tegen antibiotica. De bacterie wordt dan ongevoelig (resistent). Door toename van het gebruik van antibiotica is de resistentie van bacteriën toegenomen, daarom nemen we extra voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat deze bacteriën in het ziekenhuis verspreiden.

Bij gezonde mensen geven resistente bacteriën meestal geen ziekteverschijnselen, maar bij patiënten met een sterk verminderde weerstand kunnen zij infecties veroorzaken. Wanneer door resistente bacteriën een infectie optreedt, is deze moeilijker te behandelen en wordt speciale en soms zwaardere antibiotica voorgeschreven.

Bij patiënten waarbij een resistente bacterie is aangetoond, plaatst uw arts een waarschuwing in het ziekenhuissysteem, waardoor medewerkers weten welke specifieke maatregelen gelden.

Wel of niet op bezoek komen?

Personen die ziek zijn wordt afgeraden op bezoek te komen – sommige ziektes verspreiden zich razendsnel. Buikgriep en griep zijn daar goede voorbeelden van. Het is daarom beter om niet op bezoek te gaan als u zelf ziek bent of als er ziekte in uw gezin is. U kunt uiteraard met de verpleegkundige overleggen.

Ervaringen