Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Op de afdeling Intensive care (IC) wordt op het hoogste niveau intensieve zorg en bewaking verleend aan ernstig zieke patiënten bij wie één of meerdere orgaanfuncties (bijvoorbeeld ademhaling, hart, nieren) zijn verstoord of uitgevallen.

Het behandelend team bestaat uit intensivisten (medisch specialisten), arts-assistenten, physician assistants en IC- en MC-verpleegkundigen. De IC verzorgt ook de reanimaties binnen Isala. Een opname op de IC kan voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis zijn. Hierin wil het team Familiebegeleiding IC u graag tot steun zijn.

Op de IC zijn gespecialiseerde professionals beschikbaar, zijn hoogwaardige medische apparatuur en andere hulpmiddelen voorhanden en gelden strenge maatregelen gericht op infectiepreventie. Op de afdeling IC liggen onder andere patiënten die een zware chirurgische, neurochirurgische en/of traumatologische (ongevallenchirurgie) operatie achter de rug hebben. Ook worden patiënten opgenomen voor het specialisme Interne geneeskunde (inclusief nefrologie/dialyse). Daarnaast komen op de IC patiënten terecht na een hart- en/of longoperatie of na een ingrijpende urorologische ingreep. Ook worden patiënten opgenomen voor de specialismen Longgeneeskunde en Neurologie.

Gespecialiseerde professionals

Het behandelend team bestaat uit internist-intensivisten (een intensivist is een arts gespecialiseerd in intensieve zorg), anesthesioloog-intensivisten en anesthesiologen. Zij worden hierbij ondersteund door een team van IC-artsen: deels arts-assistenten in opleiding tot een specialisme, deels arts-assistenten niet in opleiding. Ook physisian assistants ondersteunen de IC-artsen. De verpleegkundige organisatie bestaat uit gediplomeerde IC/CC- en IC-verpleegkundigen, IC-verpleegkundigen in opleiding, MC-verpleegkundigen en een aantal ondersteunende diensten.

Reanimatie, onderwijs en nog meer

De afdeling Intensive care verzorgt ook de reanimaties binnen Isala. Daarnaast zijn de intensivisten 24 uur per dag op afroep beschikbaar voor ernstig zieke patiënten op de verpleegafdelingen en op de afdelingen Spoedeisende hulp en Eerste hartlonghulp. Verder beschikt de afdeling over een opleidingsfunctie voor arts-assistenten die de stage Intensive care binnen de opleidingen Cardiologie, Heelkunde, Inwendige geneeskunde, Longgeneeskunde en Spoedeisende hulp volgen.

Ervaringen

Meer informatie