Contact

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van Urologie.

Minimaal invasieve chirurgie

Wat is minimaal invasieve chirurgie?
Minimaal invasieve chirurgie houdt in dat de chirurg opereert via kleine incisies (openingen) in plaats van grote. Hierdoor hebt u geen grote wond en daardoor veel minder pijn. Ook is er een grotere kans op sneller herstel, minder complicaties en lagere ziekenhuiskosten. Dit soort chirurgie is inmiddels standaard geworden voor bepaalde complexe chirurgische ingrepen.

Waarom is een nieuwe manier van minimaal invasieve chirurgie nodig?
Ondanks het wijdverbreide gebruik van minimaal invasieve chirurgie worden deze technieken toch voornamelijk bij slechts enkele operaties – vaak routineprocedures – toegepast. Dit komt vooral door de beperkte mogelijkheden van de traditionele technologie.

Bij de traditionele minimaal invasieve chirurgie opereert de chirurg met niet-buigzame, met de hand bestuurde instrumenten. Deze leidt hij door kleine incisies, waarbij hij het operatiegebied op een standaardbeeldscherm bekijkt. Maar om complexe operaties uit te voeren, heeft de chirurg een gedetailleerder en scherper beeld van het operatiegebied nodig.

Voordelen t.o.v. traditionele operatiemethoden

Wat zijn de voordelen ten opzichte van de traditionele operatiemethoden?
Grote voordelen voor chirurgen zijn bijvoorbeeld: meer precisie bij het opereren, een groter bewegingsbereik, meer controle over fijne motoriek, betere visualisatie en betere toegang. Voordelen voor u als patiënt kunnen onder meer zijn: een korter ziekenhuisverblijf, minder kans op infecties, sneller herstel en minder kans op incontinentie en impotentie. Geen van deze voordelen kunnen wij echter garanderen, omdat de resultaten afhankelijk zijn van zowel uw persoonlijke situatie als de ingreep.

Da Vinci-systeem

Sinds wanneer voeren de urologen operaties met de da Vinci-robot uit?
De urologen van Isala voeren sinds september 2011 operaties uit met het da Vincisysteem. De robot wordt ingezet voor het verwijderen van de totale prostaat bij prostaatkanker.

Waar wordt het da Vinci-systeem gebruikt?
Het da Vinci-systeem wordt wereldwijd op honderden locaties gebruikt. In grote gezondheidscentra in Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Saudi-Arabië, Singapore, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Zal het da Vinci-systeem de chirurg in de toekomst overbodig maken?
Integendeel. Dankzij het systeem kunnen chirurgen met meer precisie werken. Hierdoor kunnen zij hun techniek verbeteren en hun vermogen vergroten om complexe minimaal invasieve ingrepen uit te voeren. Het da Vinci-systeem is niet programmeerbaar en kan ook niet zelfstandig werken. Het dupliceert alleen direct de handelingen van de chirurg. De chirurg voert de operatie dus volledig uit.

Als een chirurg het da Vinci-systeem gebruikt, werkt hij of zij dan in 'virtual reality'?
Nee. Hoewel hij op een kleine afstand van de patiënt werkt, bekijkt de chirurg het daadwerkelijke beeld van het operatiegebied. Hij voert de operatie uit via piepkleine incisies met behulp van geminiaturiseerde, aan de pols bevestigde instrumenten. De chirurg ziet op geen enkel moment een virtueel beeld. Ook kan hij het systeem niet programmeren om uit zichzelf of zonder de directe controle van de chirurg te bewegen of een handeling uit te voeren.

Waarom heet dit systeem het da Vinci-systeem?
De officiële naam is 'da Vinci ® Chirurgisch systeem'. Het heet da Vinci, deels omdat Leonardo da Vinci als eerste een robot uitvond. Om zijn meesterwerken tot leven te brengen, gebruikte hij anatomische en driedimensionele details van tot dan ongekende precisie. Het da Vinci-systeem biedt artsen ook zo veel meer detail en precisie, zodat operaties via piepkleine incisies mogelijk zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een minimaal invasieve operatie met het da Vinci-systeem?
Daarop is geen algemeen antwoord mogelijk. Hoewel uit klinische studies blijkt dat het da Vincisysteem doeltreffend is bij minimaal invasieve operaties, kunnen de resultaten per patiënt verschillen. Ingrepen met het da Vinci-systeem zijn mogelijk niet voor iedere patiënt geschikt. Vraag uw arts altijd naar de verschillende behandelmethoden en naar de bijbehorende risico's en voordelen.

Ervaringen