Contact

Robotchirurgie

  1. Robotchirurgie

Als u een operatie voor prostaatkanker moet ondergaan, kunt u in aanmerking komen voor een ingreep met de da Vinci-robot. Dit is een kijkoperatie die de arts met behulp van een zeer vooruitstrevend chirurgisch systeem uitvoert.

De technologie die het mogelijk maakt

Het chirurgisch systeem van da Vinci® combineert computer- en robottechnologieën tot een nieuwe categorie operaties. Dankzij de aanvullende, technische mogelijkheden kunnen de urologen van Isala meer aandoeningen via de minimaal invasieve ingreep behandelen. Dit betekent dat u een grote operatie kunt ondergaan met slechts enkele piepkleine incisies. Dit is mogelijk omdat uw uroloog met betere beelden, meer precisie, meer bewegingsvrijheid en meer controle kan werken dan met de traditionele benadering.

Uroloog stuurt robot aan

Het da Vinci-systeem helpt de uroloog complexere operaties via een kijkoperatie uit te voeren. Hiervoor neemt de uroloog plaats achter de robot. Hij stuurt de robotarmen aan doordat zijn vingers via een computer met de medische instrumenten zijn verbonden. Hierdoor kan de uroloog uiterst secuur werken.

Hoewel de naam robot wellicht anders doet vermoeden, kan het systeem niet zelfstandig werken. De uroloog voert de operatie volledig uit. De robot is niet programmeerbaar en kan niet zelfstandig beslissingen nemen. Elke operatieve manoeuvre moet de uroloog zelf direct in het systeem invoeren. Om de robot optimaal te kunnen bedienen, hebben de urologen een speciale opleiding gevolgd.

Vakkundig operatieteam

Net als bij de traditionele operaties bent u in handen van een chirurgisch team van minimaal twee personen. Naast de uroloog is er minstens één medisch geschoolde assistent aanwezig. Dit teamlid assisteert onder meer bij het verwisselen van instrumenten en geeft per operatiestap het juiste instrument aan de uroloog.

Groot HD-3D-beeld

Met het da Vinci-systeem maakt de uroloog kleine incisies van 1 tot 2 cm. Hierdoor brengt hij geminiaturiseerde instrumenten – die aan zijn polsen zijn bevestigd – en een high definition 3D-cameranaar binnen. De uroloog zit comfortabel aan het bedieningspaneel en ziet een sterk vergroot 3D-beeld in hoge resolutie van het operatiegebied

Terwijl de uroloog de knoppen van het paneel bedient, reageert het systeem direct op de handelingen. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de arts om in precieze bewegingen van de instrumenten. Onbedoelde bewegingen worden door trillingsvermindering tot een minimum beperkt. Dit betekent dat de instrumenten nauwkeuriger kunnen bewegen dan de hand van een mens.

Interactieve armen

De robot heeft vier interactieve armen. Aan de eerste zit de camera die tijdens de ingreep de 3Dbeelden naar de geavanceerde monitor overbrengt. Daarnaast zijn er twee interactieve armen waaraan de uroloog of zijn assistent instrumenten kan monteren. Met de vierde arm kan de uroloog weefsels manipuleren.

Veiligheidscontroles

Tijdens de operatie voert het da Vinci-systeem miljoenen veiligheidscontroles op zichzelf uit. Het systeem is 'fail-safe'. Dit houdt in dat het bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles veilig wordt afgesloten. Zo behoudt de uroloog altijd de controle over de operatie. U wordt dus op een veilige en vakkundige manier geopereerd, waarbij het menselijk handelen centraal staat.

Betrouwbaar, vakkundig en veilig

Wereldwijd is het da Vinci-systeem al bij tienduizenden minimaal invasieve operaties met succes gebruikt. Deze methode is niet alleen de meest effectieve en minst ingrijpende, maar ook net zo betrouwbaar en veilig als traditionele operaties.

Zie ook de meestgestelde vragen over Urologie.​

Ervaringen