Contact

Astma

  1. Astma

Symptomen astma-aanval

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Hierdoor reageren longen van astmapatiënten gevoelig op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Patiënten kunnen hierdoor benauwd worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval.

Tijdens een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. De slijmvliezen in neus, keel en longen zwellen op en maken meer vocht en slijm aan dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Bij een astma-aanval kunnen patiënten veel minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit gevoel kan heel angstig zijn. Het is echter niet direct gevaarlijk.

Leer signalen herkennen!

Astma kan erg vervelend zijn in het dagelijkse leven. Vooral als u snel een astma-aanval krijgt. Maar u kunt leren wat u moet doen als uw klachten erger worden. Zo voorkomt u vaak een astma-aanval. Met zorg op afstand bij astma kunnen de longverpleegkundigen van Isala u op afstand coachen. U leert steeds beter de klachten van een longaanval bij u zelf te herkennen. U beantwoordt wekelijks een aantal vragen met een app. Als uit de antwoorden blijkt dat het minder goed met u gaat, krijgt u via de app advies wat u het beste kunt doen.

Astma tijdens de zwangerschap

De Astmapolikliniek voor zwangere vrouwen is speciaal bedoeld voor vrouwen die tijdens de zwangerschap hun astma beter onder controle willen hebben. Medicijngebruik op maat zorgt ervoor dat aanstaande moeders minder astmaklachten hebben, beter functioneren en dat hun ongeboren baby’s minder kans lopen op complicaties.

Specialisme en centra