Contact

Bronchiëctasieën

  1. Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën is een zeldzame, chronische longziekte. Bij deze ziekte zijn de bronchiën plaatselijk verwijd. Daarnaast zijn de wanden van de bronchiën ontstoken en geïrriteerd geraakt, doordat bacteriën zich in het aanwezige slijm nestelen. De bacteriën planten zich er voort en zo ontstaan er steeds opnieuw infecties. Patiënten met Bronchiëctasieën kunnen daardoor regelmatig last hebben van een longontsteking of bronchitis.

Behandeling bij u thuis mogelijk

Bronchiëctasieën wordt vaak behandeld met antibiotica via een infuus. Meestal krijgen patiënten dit infuus tijdens een opname in het ziekenhuis. Is er geen andere medische reden waarom een opname nodig is? Dan kan een infuus met antibiotica ook thuis gegeven worden. Isala werkt hiervoor samen met een gespecialiseerd team van de thuiszorg. De longarts blijft altijd de hoofdbehandelaar.

Een patiënt herstelt thuis sneller en beter dan in het ziekenhuis. Hier ervaart hij meer rust en tegelijkertijd wordt hij actiever. Dat draagt bij aan het herstel. Bovendien wordt elke dag, dat een patiënt langer in een ziekenhuis blijft dan medisch noodzakelijk is, de kans op complicaties en infecties groter.

 

Specialisme en centra