Contact

Endocarditis

  1. Endocarditis

Ontsteking door bacteriën

Endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart (het endocard) en de hartkleppen door bacteriën. Daardoor raken de hartkleppen beschadigd en kunnen gaan lekken. Endocarditis ontstaat doordat bacteriën via de bloedbaan in het hart terecht komen.

Iedereen kan endocarditis krijgen. Sommige mensen lopen een groter risico op endocarditis. Dat is het geval bij:

  • een vernauwde (smalle), verkalkte of verslapte hartklep;
  • een kunstklep;
  • bij aangeboren afwijkingen aan de hartklep;
  • mensen die al eerder endocarditis hebben gehad.

Endocarditis is een gevaarlijke ziekte en moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Behandeling

Endocarditis kan plotseling ontstaan of op een langzame manier. Plotselinge endocarditis noemen we acute endocarditis. Als het langzaam ontstaat noemen we het subacute endocarditis.

Onderzoek is nodig om bij verschijnselen van endocarditis te bepalen of u deze ziekte ook echt heeft. Als uit het onderzoek blijkt dat u endocarditis heeft, zijn de volgende behandelingen mogelijk in Isala Hartcentrum:

  • Antibiotica
    Als uit het bloedonderzoek duidelijk wordt om welke bacterie het gaat, start zo snel mogelijk de behandeling met antibiotica. U wordt opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling duurt in principe zes weken.
  • Operatie
    Soms is een operatie nodig om de zieke hartklep te vervangen of te repareren. Tijdens deze operatie krijgt u een tijdelijke pacemaker met draadjes op de buitenkant van het hart, omdat er een de kans op hartritmestoornissen is tijdens en na de operatie. Na de operatie wordt uw hartritme ook goed gecontroleerd.

Thuisbehandeling

Als uw arts hier toestemming voor geeft, kunt u ook thuis de behandeling met antibiotica voortzetten. Dit gebeurt met begeleiding van verpleegkundigen uit het team Chance@home van Isala Harthuis. Uw behandeling thuis is vergelijkbaar met die in het ziekenhuis. U blijft ook onder verantwoordelijkheid van de arts. De verpleegkundige van Chance@home is tijdens de behandeling thuis wel uw eerste contactpersoon. Als dat nodig is, kan de verpleegkundige overleggen met de arts. De arts kan alsnog besluiten om u weer op te nemen in het ziekenhuis, als dat beter is voor uw situatie. Natuurlijk vertellen wij uw huisarts en uw apotheek ook over de thuisbehandeling.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!