Contact

Galwegontsteking

  1. Galwegontsteking

Bij een galwegontsteking (ofwel cholangitis) zijn de galwegen, in of buiten de lever, ontstoken. In de lever wordt gal gemaakt en dat is belangrijk voor het verteren van je voeding. Gal zorgt er namelijk voor dat het vet uit je eten wordt opgesplitst in kleine druppeltjes. Hierdoor kan je darm het vet goed opnemen. In de lever zitten allerlei kleine galkanaaltjes die samen komen in de galbuizen. Vanuit de lever loopt één grote galbuis die zich weer vertakt naar de galblaas en een naar de twaalfvingerige darm waar deze samen loopt met de afvoer van de alvleesklier. Een galwegontsteking kan zich dus op veel verschillende plaatsen voordoen. In de meeste gevallen wordt het afsluiten van de galwegen veroorzaakt door galstenen.

Een galwegonsteking is een ernstige ziekte, waarbij snel handelen geboden is.

Onze expertise

Onze maag-, darm- en leverartsen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie). Bij dit onderzoek wordt met een endoscoop - een dunne flexibele slang met een cameraatje - in de twaalfvingerige darm gespeurd naar galstenen en zo mogelijk worden ze direct verwijderd.
Chirurg Vincent Nieuwenhuijs: ‘Deze techniek is niet in elk ziekenhuis beschikbaar. Wij beheersen deze techniek en hebben hiermee veel ervaring. Jaarlijks verrichten wij meer dan 600 ERCP’s. Specialisten uit andere ziekenhuizen verwijzen hun patiënten hiervoor regelmatig door naar Isala.’

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!