Contact

Koelen pasgeborenen

  1. Koelen pasgeborenen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Minder kans op hersenschade

Wanneer een kind zuurstoftekort oploopt bij de geboorte,  is er kans op hersenschade. Uit onderzoek blijkt dat die kans kleiner wordt als de baby meteen na de geboorte gekoeld wordt. Hersenschade bestaat uit twee fases. De eerste fase is wanneer de hersenen te weinig zuurstof krijgen. De tweede fase van hersenschade treedt vanaf zes uur na het moment van zuurstoftekort op, doordat de hersenen al hun energie verbruikt hebben. Het koelen van een kind heeft als doel er voor te zorgen dat de tweede fase van hersenschade niet optreedt of minder ernstig verloopt.

Gezinsgerichte zorg

Het koelen kan alleen gedaan worden op een Neonatale intensive care unit (NICU). Isala is één van de tien ziekenhuizen in Nederland waar uw kind terecht kan. Daarnaast werken wij volgens de principes van gezinsgerichte zorg. Bij de geboorte van een kind wordt ook een nieuw gezin geboren. Wij vinden het belangrijk dat u en uw kind zoveel mogelijk ruimte krijgen om met elkaar vertrouwd te raken. Gezinsgerichte zorg houdt in dat:

  • u als aanstaande moeder vóór, tijdens en na de bevalling in dezelfde kamer verblijft
  • uw partner kan overnachten
  • uw baby na de geboorte bij u blijft (tenzij uw kind complexe medische zorg nodig heeft)
  • ouders zelf bepalen wanneer ze bezoek willen ontvangen
  • broertjes en zusjes welkom zijn (tenzij complexe zorg is)
Specialisme en centra

Meer informatie