Contact

Maculagat

  1. Maculagat

Gaatje in het netvlies

Het netvlies zet het licht om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen maken hier een beeld van. Het midden van het netvlies wordt de macula (gele vlek) genoemd. Met dit deel van het netvlies zien we het scherpst. Een maculagat is een gaatje in het centrale deel van het netvlies (= de macula).

Het glasvocht is een soort heldere gelei dat het grootste deel van het oog opvult. Dit bevindt zich achter de ooglens. Op jongere leeftijd ligt het glasvocht tegen de binnenbekleding van het oog (het netvlies) aan. Het glasvocht ligt ook tegen de macula aan (de achterste glasvochtmembraan). Door veranderingen in het glasvocht kan de gelei gaan schrompelen. De achterste glasvochtmembraan trekt dan aan het centrale deel van het netvlies op de plek van de macula. Zo kan er een gaatje ontstaan. Het maculagat kan voorkomen bij gezonde mensen met verder gezonde ogen. Er zijn geen aanwijzingen dat het erfelijk bepaald is. Van de mensen met een maculagat in één oog krijgt 5 tot 10% te maken met dezelfde aandoening in het andere oog.

Welkom in het Retinacentrum

Als u door de oogarts in Isala wordt doorverwezen naar het Retinacentrum, kunt u snel bij ons terecht voor uw afspraak. Tijdens uw vervolgafspraken mag u een strakke planning van ons verwachten. Uw arts rekent op uw komst en behandelt u op de afgesproken tijd. Als u tijdens uw behandeling moet wachten – bijvoorbeeld om oogdruppels in te laten werken – staat onze wachtruimte met hoge comfortabele stoelen tot uw beschikking. U krijgt een kopje koffie of thee met iets lekkers, en u kunt gratis gebruik maken van ons Wifi netwerk.

Specialisme en centra

Meer informatie