Contact

MRI-onderzoek

  1. MRI-onderzoek

Signalen

Bij een MRI-scan worden met een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus geen röntgenstraling gebruikt.

Een computer verwerkt vervolgens de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden. Met deze techniek kunnen gemakkelijk doorsneden van het lichaam of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden.

Omdat de MRI een grote magneet is, mag er niets van metaal de onderzoeksruimte in, denk aan sieraden, brillen maar ook de beugels in een BH. De MRI wordt vooral gebruikt voor onderzoek naar hersenen, spieren, pezen, buikorganen en hart(functie).

Tunnel

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die langzaam in een tunnel wordt geschoven. De voor- en achterkant van de tunnel zijn open. Sommige mensen vinden dit onprettig. Als u kleine ruimtes niet prettig vindt, kan dit soms moeilijk zijn. Bespreek dit met uw arts. De arts kan u eventueel een rustgevend middel meegeven.

Contrastmiddel

Soms krijgt u contrastmiddel ingespoten via de bloedbaan in uw arm. Door dit contrastmiddel kan de radioloog sommige organen en weefsels nog beter zien en dus beter beoordelen. Voor bepaalde onderzoeken moet u het contrastmiddel van tevoren drinken of wordt het ingebracht via de anus.

Als er contrastmiddel wordt gebruikt, is het belangrijk dat u extra water drinkt. Hierover krijgt u instructies van de afdeling Radiologie.

Koptelefoon

De MRI maak een hard geluid tijdens het onderzoek. Daarom krijgt u een koptelefoon op om naar muziek te luisteren. U kunt ook een eigen cd meenemen. Benieuwd hoe de MRI klinkt? Dat bent u alvast voorbereid.

Specialisme en centra

Meer informatie