Contact

Rugklachten (aspecifiek, laag)

  1. Rugklachten (aspecifiek, laag)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

 

Geen lichamelijke oorzaak

Rugklachten komen veel voor. In verreweg de meeste gevallen wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden: er is dan sprake van aspecifieke lage rugpijn. Lage rugpijn komt in de huisartsenpraktijk bij 36 van de 1000 patiënten per jaar voor. Bij 9 van deze 1000 patiënten is er ook sprake van uitstraling naar één of beide benen. Lage rugklachten komen vaker voor bij mensen tussen de 45 tot 64 jaar, maar weer minder vaak in de oudere leeftijdsklassen. Rugklachten komen vrijwel even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Aspecifieke lage rugpijn treedt geregeld op tijdens een zwangerschap.

Bij aspecifieke lage rugpijn is het niet duidelijk waar de pijn vandaan komt. Wel speelt vaak een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug) en belastbaarheid (wat iemand geestelijk en lichamelijk aan kan) mee. Soms is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen: een afschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar, een beknelde zenuw, een infectie of een wervelbreuk. Ook kan een onbewuste angst voor bewegen een rol spelen.

Isala Rugteam

Omdat klachten in de rug verschillende oorzaken kunnen hebben, werkt het Isala Rugteam binnen de Rugpolikliniek nauw samen met een pijnspecialist, revalidatiearts, gespecialiseerde fysiotherapeut en eventueel een medisch psycholoog. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek wordt u gelijktijdig gezien door een orthopedisch chirurg en fysiotherapeut. Zij beoordelen samen uw klachten, zodat u in relatief korte tijd weet waar u aan toe bent.

Meer informatie