Contact

Scheelzien

  1. Scheelzien

Verstoorde balans

Elk oog heeft zes oogspieren, vier rechte en twee schuine spieren. Bij een rechte oogstand is er een goede balans tussen alle oogspieren. Deze balans zorgt voor een goede samenwerking van de twee ogen. Nu kan het zijn dat deze balans verstoord is. De ogen staan dan niet meer recht, één van beide ogen wijkt dan af. Dit is scheelzien (strabismus).

Vormen van scheelzien

Er zijn verschillende vormen van scheelzien. Zo kan het afwijkende oog naar binnen draaien (naar de neus), naar buiten draaien (naar het oor), naar boven en naar onderen. Ook zijn er combinaties mogelijk. Scheelzien ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het komt voor bij 3-5% van de bevolking en is niet alleen een cosmetisch probleem. Kinderen die scheel kijken kunnen een lui oog ontwikkelen en/of geplaagd worden. Scheelzien dat op latere leeftijd ontstaat, kan andere klachten geven, zoals dubbelzien.

Orthoptist

Volwassenen en kinderen met klachten over scheelzien, dubbelzien, hoofdpijn na inspanning van de ogen, en met leesproblemen kunnen terecht bij de orthoptist. Ook onderzoekt de orthoptist kinderen die onvoldoende zien. De orthoptisten van Isala zijn gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van deze klachten.

Specialisme en centra