Contact

Zwangerschapsdiabetes

  1. Zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die tijdens de zwangerschap ontstaat. Er zit dan te veel suiker (glucose) in uw bloed. Bij diabetes speelt het hormoon insuline een belangrijke rol. Dit hormoon zorgt ervoor dat de lichaamscellen suiker (glucose) uit het bloed opnemen.

In de zwangerschap reageren de lichaamscellen minder goed op insuline. Zwangere vrouwen hebben dus meer insuline nodig. Bij de meeste zwangeren maakt het lichaam vanzelf genoeg extra insuline aan. Als u zwangerschapsdiabetes heeft, gebeurt dat niet. Er is te weinig insuline om uw bloedsuiker normaal te houden. Daardoor komt er te veel suiker in het bloed.

Tijdelijk

Deze suikerziekte ontstaat door de zwangerschap zelf en is tijdelijk. Na de bevalling gaat het weer over. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 1 op de 20 zwangeren.

Zorg op afstand

Met zorg op afstand bij zwangerschapsdiabetes worden zwangeren door een diabetesverpleegkundige van Isala Diabetescentrum op afstand begeleid. Met zorg op afstand krijgt u zelf meer inzicht in uw bloedglucosewaarden tijdens uw zwangerschap. Omdat u zelf uw bloedglucosewaarden in de gaten houdt. En leert wat u kunt doen als deze waarden te hoog of te laag zijn. Hiervoor gebruikt u een app waarmee u gegevens over uw gezondheid aan ons doorgeeft. De diabetesverpleegkundige kijkt op afstand met u mee.