Contact
  1. Corona-achtige klachten? Zelftest niet genoeg om bij Isala naar binnen te gaan

Wil je als begeleider mee of kom je op bezoek bij iemand? En heb je corona-achtige klachten? Dan is een negatieve uitslag van een zelftest niet genoeg om het ziekenhuis mee in te komen. Waarom niet? We leggen het hieronder uit.

triage

Nauwkeurigheid zelftest

Sinds begin april is het in Nederland mogelijk om met een zelftest te kijken of je besmet bent met het coronavirus. De test geeft sneller uitslag dan de PCR-test, maar is wel minder nauwkeurig. Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat vervolgens naar een laboratorium. Als het coronavirus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Oftewel, een klein stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd en is daardoor goed meetbaar.

Met een zelftest meet je eiwitten afkomstig van het virus. Een zelftest meet alleen wat er in het uitstrijkje aanwezig is, dat je zelf met een wattenstaafje hebt afgenomen. Er wordt dus geen materiaal vermenigvuldigd. Is er een lage hoeveelheid van het virus aanwezig, dan zal de test in veel gevallen onterecht aangeven dat iemand negatief is. Dat komt voor als iemand nog maar net besmet is of als iemand al het ergste van zijn corona-besmetting achter de rug heeft. De PCR-test daarentegen heeft een hoge gevoeligheid, ook bij iemand die weinig virus bij zich draagt. De uitslag is daarom veel betrouwbaarder dan die van een zelftest.

Veiligheid voorop

We willen Isala zo veilig mogelijk houden. Dat betekent dat we bij iedereen die het ziekenhuis in wil, een gezondheidscontrole blijven uitvoeren. Ben je begeleider of bezoeker en heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan vragen we je dringend om niet naar één van onze ziekenhuislocaties te komen. Maak een testafspraak bij de GGD en ga in quarantaine. Alleen een zelftest afnemen is dus niet voldoende. Ben je patiënt en heb je klachten? Neem contact op met de afdeling om te overleggen. Als het toch verstandig is om naar de afspraak te komen, dan krijg je bij de ingang een speciaal mond-neusmasker.

Wanneer dan wel een zelftest?

De zelftesten zijn puur bedoeld als extra middel om besmettingen met het virus op te sporen en verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld als mensen die geen klachten hebben, zich uit voorzorg testen en het virus toch blijken te hebben. In dat geval waarschuwt een zelftest je dat je het coronavirus bij je draagt en dat je dus besmettelijk bent voor anderen. Laat je in dat geval ook nog met een PCR-test testen bij de GGD en ga in quarantaine. De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken bij klachten. Als je klachten hebt, maak dan meteen een afspraak bij de GGD. Ook als je contact hebt gehad met iemand met het coronavirus terugkomt uit een risicogebied, maak je een testafspraak bij de GGD.

Meer informatie?

  • Op bezoek bij Isala? Dit moet u weten.
  • Onze arts-microbioloog Sylvia Debast heeft onlangs aan de Isala-collega’s helder uitgelegd wat het verschil is tussen een zelftest en een PCR-test. Daarin gaat ze dieper in op de werking van beide testen. Geïnteresseerd? Bekijk haar uitleg (10 min).