Contact
  1. Proef met VR-bril: minder pijn, meer rust

Een infuus ingebracht krijgen terwijl je helemaal opgaat in een safari: dat kan bij het pijnbehandelcentrum van het Isala Diaconessenhuis in Meppel. In het ziekenhuis loopt sinds maart een proef met Virtual reality-brillen (VR-brillen), waarop tijdens het inbrengen van het infuus een natuurfilm getoond wordt. Doel is om de patiënten minder pijn te laten ervaren. De eerste resultaten zijn positief.

Patiënt en verpleegkundige met VR Bril

Afb. Mevrouw Spelthuis ondergaat haar behandeling met de VR-bril op.

Voor de proef wordt een VR-bril ingezet bij twintig patiënten die in het pijnbehandelcentrum een ketaminebehandeling ondergaan. Deze behandeling wordt gegeven aan patiënten met chronische pijnklachten, zoals chronische hoofdpijn of chronische rugpijn of door het Complex Regionaal Pijnsyndroom (CPRS). Zij krijgen via een infuus een relatief lage dosering ketamine binnen om de pijn te bestrijden.

Eén van de mensen die zich bezighoudt met de proef is verpleegkundige-onderzoeker Caeciel Hoogduin. "Bij pijnpatiënten is het zenuwstelsel overprikkeld en daarom ervaren ze het prikken van een infuus als extreem pijnlijk. Door de VR-bril leiden we de patiënt af en we willen kijken of hun pijnbeleving dan minder is", legt ze uit. 

Lees het volledige interview op www.rtvdrenthe.nl. 

Gerelateerd nieuws