Contact
  1. Thuismonitoring van mensen met MS

Het is bekend dat er uitdagingen zijn om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, zo ook bij de zorg voor mensen met MS. Nu het Medisch Coördinatie Bureau (MCB) het MS-team helpt met thuismonitoring, ontstaat meer ruimte voor de patiënt tijdens spreekuren. En bovenal hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis.

Medisch Coördinatie Bureau

Het Medisch Coördinatie Bureau van Isala bestaat uit een team van verpleegkundigen. Deze verpleegkundigen houden patiënten op afstand in de gaten oftewel monitoren. De verpleegkundigen hebben een training over MS gevolgd van de verpleegkundig specialist, die gespecialiseerd is in MS-zorg.

Het monitoren gebeurt met de MS-monitor app. Deze app bestaat onder andere uit vragenlijsten, die een patiënt invult. Hierin staan bijvoorbeeld vragen over de gezondheid van de patiënt, kwaliteit van leven en patiënttevredenheid. Dit zorgt voor een laagdrempelige manier om vragen en zorgen met elkaar te delen. Regelmatig beoordeelt de verpleegkundige, de ingevulde vragenlijsten. Zo krijgen zij een goed beeld van hoe het met iemand gaat.

Belangrijke schakel

Als het nodig is, heeft de verpleegkundige van het MCB ook telefonisch contact met de patiënt. De verpleegkundigen zijn dus een belangrijke schakel tussen de arts en patiënt. Met als groot voordeel voor de patiënt, dat hij of zij zorg gewoon thuis kan ontvangen. Ook kan de patiënt zelf aangeven of hij wel of niet naar het ziekenhuis wil voor een vervolgafspraak. Juist omdat MS vaak vermoeidheid met zich meebrengt, is het fijn dat de patiënt niet altijd naar het ziekenhuis hoeft. Met de MS-monitor en dankzij hulp van het MCB kunnen wij op afstand bekijken hoe het met de patiënt gaat. En is een ziekenhuisbezoek tóch nodig? Dan kan dat natuurlijk.

MonSter studie

Met deze grote studie onderzoekt het MS-centrum welke gevolgen thuismonitoring heeft op de kwaliteit van leven van mensen met MS en hun naaste of mantelzorger. Op die manier willen we door wetenschap de zorg verbeteren en nog beter op de persoon afstemmen. Samen met thuismonitoring waar het kan en een ziekenhuisbezoek wanneer nodig, zorgen we ervoor dat zorg ook in de toekomst goed toegankelijk blijft voor mensen met MS.