Contact
  1. ‘Trek bij slaapproblemen op tijd aan de bel’

‘Wanneer slaapproblemen je functioneren overdag beïnvloeden, is het tijd om aan de bel te trekken’, aldus Emiel Hofhuis van Isala Slaapcentrum. ‘Voor een kortdurend slaapprobleem kunt u prima bij de huisarts terecht. Bij langdurige slaapproblemen kan Isala Slaapcentrum in veel gevallen iets voor iemand betekenen.’

Portret Emiel Hofhuis

De problemen van een slaapstoornis beperken zich meestal niet tot de slaap. Vermoeidheid en slaperigheid overdag, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en verhoogde prikkelbaarheid zijn vaak de eerste symptomen van slaapproblemen.

Klachten zijn niet ‘normaal’

‘Ongeveer een derde van de volwassenen ondervindt problemen met de slaap. Toch gaat maar een klein deel van hen naar de huisarts. ‘Mensen zijn gewend geraakt aan de klachten of denken dat ze niet met deze problemen bij een (huis)arts terecht kunnen’, aldus PA (physician assistant) Emiel Hofhuis van het Isala Slaapcentrum. ‘Terwijl een huisarts laagdrempelig hulp kan bieden. Bijvoorbeeld met advies over slaaphygiëne of door de link te leggen met een psychisch of sociaal probleem. Bij blijvende slaapproblemen verwijst de huisarts vaak naar ons.’

Brede kennis

Er zijn verschillende slaapstoornissen, bijvoorbeeld een verstoorde ademhaling tijdens de slaap (slaapapneu), slaapritmestoornis of schokkende benen tijdens de slaap. Het Isala slaapcentrum beschikt over expertise van allerlei verschillende slaapstoornissen. ‘Ongeacht de verdenking van het type slaapstoornis, kan de huisarts u doorverwijzen naar het Isala Slaapcentrum. Wij onderzoeken welke slaapstoornis er is en hoe dit kan worden behandeld’, aldus Emiel.

Slaaponderzoek

‘Bent u doorverwezen door uw huisarts, dan krijgt u vaak eerst een slaaponderzoek. Hiermee kunnen we de meest voorkomende stoornissen ontdekken of uitsluiten. Tijdens een vervolgafspraak op ons spreekuur op één van onze locaties in Meppel, Steenwijk of Zwolle, bespreken we de resultaten met u. Afhankelijk van de bevindingen, kunnen wij u naar de juiste specialisten verwijzen of een behandeling starten.’ 

Gezondheidsproblemen

Slaapproblemen zijn vervelend en kunnen op lange termijn diverse gezondheidsproblemen opleveren. Trek daarom op tijd aan de bel is het advies van Emiel. ‘Steeds meer mensen hebben een slaapstoornis. Dit heeft onder andere te maken met de veranderde leefwijze. Ook wordt soms het belang van goede slaap onderschat. Neem slaapproblemen serieus, ook als u er maar kort last van heeft.’ 

Handige tips

Deze handige tips kunnen al een wereld van verschil maken: 

  • Een vast slaap-waakritme is erg belangrijk voor mensen die snel last van slaapproblemen hebben. Dus niet in het weekend altijd tot 13.00 uur in bed blijven liggen, terwijl je doordeweeks om 07.00 uur eruit gaat.
  • Beperk alcohol en koffie in de avonduren. De slaapkwaliteit wordt er echt slechter van. De fases die ons brein in de slaap doormaakt, worden er negatief door beïnvloed.
  • Gebruik slaapmedicatie alleen in acute situaties wanneer functioneren overdag lastig wordt. Op langere termijn is het middel erger dan de kwaal.
  • Stop met roken.
  • Gebruik een wekker in plaats van een mobiele telefoon. Een oplichtend display is niet bepaald bevorderlijk voor de slaap en de verleiding is voor veel mensen erg groot om toch nog even dat laatste berichtje te bekijken.
  • Draai je wekker om. Het is voor je brein heel oninteressant hoe laat het is en je gaat er alleen maar negatieve gedachten door ontwikkelen als je elk uur voorbij ziet komen.
  • Dim ‘s avonds vast het licht in de woonkamer. Zo bereid je je brein voor op de nachtrust en je gaat andere hormonen aanmaken die nachtrust bevorderen.
  • Beweeg! (maar niet te laat op de avond) Er is een duidelijke relatie tussen een actief of zittend leven en slapen. Je lichaam moet enigszins vermoeid raken van een dag.

Meer lezen?

isala.nl/slaapcentrum