Contact
  1. Vernieuwende aortaklepimplantatie als eerste mogelijk in Isala Hartcentrum
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Een hartklepprothese kan, net als de eigen hartklep, verkalken of slijten waardoor deze minder goed kan openen of gaat lekken. Dit zorgt voor kortademigheid of pijn op de borst. Een prothese kan dan vervangen worden. Donderdag 9 januari voerden de cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van Isala Hartcentrum als eersten in Nederland een vernieuwende aortaklepimplantatie uit via de liesslagader waarbij een klepblad van de oude prothese gekliefd wordt om afsluiting van een kransvat en de kans op een hartinfarct te voorkomen.

Artsen rondom scherm

Innovatie

Voorheen kon een versleten hartklepprothese alleen vervangen worden met een openhartoperatie. Tegenwoordig is dit ook mogelijk door via de liesslagader een nieuwe klepprothese in de oude te plaatsen met een TAVI-operatie. Deze behandeling wordt in alle grote hartcentra van Nederland uitgevoerd. Bij sommige patiënten is dit echter niet veilig omdat een klepblad van de oude prothese een kransvat kan afsluiten en hiermee een hartinfarct kan veroorzaken. Bij de procedure die Isala Hartcentrum afgelopen donderdag heeft uitgevoerd, werd het klepblad dat een gevaar oplevert voor een van de kransvaten gekliefd, waardoor de oude klep geen afsluiting meer kan veroorzaken.  

Het is voor het eerst dat deze procedure in Nederland werd uitgevoerd. Het team werd bijgestaan door Dr. Mohamed Abdel-Wahab uit het universiteitsziekenhuis in Leipzig, het centrum dat in Europa als enige ervaring heeft met deze vernieuwende ingreep.

Minder ingrijpend

De minder ingrijpende TAVI-operatie kan zonder hartlongmachine worden uitgevoerd en kan daarom met name voor oudere patiënten een beter alternatief zijn. Deze methode is sneller, minder ingrijpend en het herstel erna duurt korter. Bij deze ingreep blijft, in tegenstelling tot bij de openhartoperatie, de oude klepprothese zitten.

Regioavond Hartcentrum
Isala voert al ruim 10 jaar TAVI-operaties uit. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil. Tijdens de Regioavond op donderdag 23 januari aanstaande wordt aandacht besteed aan de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van patiënten met aortakleplijden. Ook deze vernieuwende procedure komt aan bod tijdens een van de lezingen. Bent u geïnteresseerd? U kunt zich nog aanmelden voor deze avond. Meer informatie over het programma en aanmelden.