ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Prostaatontsteking

De prostaat is een klier die zich bij de man onder de blaas bevindt en ook wel voorstanderklier wordt genoemd. De klier, die ongeveer zo groot is als een walnoot, produceert een aantal hulpstoffen die aan het sperma worden toegevoegd. Aan de prostaat kunnen afwijkingen ontstaan. Hier vindt u informatie over prostaatontsteking en de behandeling ervan.

Ligging en werking van de prostaat

De prostaat ligt vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan en aan de achterkant tegen de endeldarm.
De prostaat maakt deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem. Achter de prostaat liggen twee zaadblazen. Hierin komen de zaadleiders uit die vanuit de testikels komen. Vanaf de zaadblazen loopt een klein zaadbuisje door de prostaat die uitkomt in de plasbuis. Vlak naast de prostaat loopt een aantal zenuwbundels naar de penis. Deze zenuwbundels zijn nodig om een erectie te krijgen. In de prostaat zitten klierbuisjes waarmee prostaatvocht wordt gemaakt. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht via de plasbuis naar buiten.

Prostaatontsteking

Bij een prostaatontsteking is er sprake van een infectie (met bacteriën) van het klierweefsel van de prostaat.

Klachten

Een acute prostaatontsteking lijkt veel op griep. U hebt koude rillingen, plasklachten en pijn tussen de anus en de balzak (perineum). Een chronische ontsteking geeft een zeer gevarieerd ziektebeeld. Het kan voorkomen dat vermoeidheid, lage rugpijn en pijn in de liezen de enige klachten zijn.

Oorzaken

Een bacterie is meestal de veroorzaker van de prostaatontsteking. De bacterie infecteert de urine en deze geïnfecteerde urine komt tijdens het plassen vanuit de blaas in de prostaat terecht. Deze infectie komt bijna altijd voort uit een eerdere blaasontsteking.

Behandeling

Om een diagnose te kunnen stellen, verrichten we bij u een rectaal (via de anus) onderzoek en bloedonderzoek. Ook onderzoeken we uw urine op de aanwezigheid van bacteriën. Het duurt een paar dagen voordat de uitslag van het urineonderzoek bekend is. Tot die tijd krijgt u antibiotica per infuus via de bloedbaan toegediend. Pas daarna krijgt u tabletten. Voor de behandeling van een prostaatontsteking is dus opname in het ziekenhuis noodzakelijk, voor tenminste een paar dagen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (038) 424 27 40. Mailen kan ook: info.urologie@isala.nl.

Bent u verhinderd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


19 maart 2017 6484 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht