Contact
  1. 5005-Obstetrische high care

Je verblijf op de afdeling

Hartelijk welkom op de afdeling Obstetrische high care (OHC). De OHC biedt gespecialiseerde zorg aan moeder en ongeboren kind. In deze folder vertellen we je graag meer over hoe het er op onze afdeling aan toe gaat. Ook informeren wij je over allerlei onderwerpen die met je zwangerschap te maken hebben en over de periode na je bevalling. Wij wensen je in elk geval een zo fijn mogelijk verblijf op onze afdeling!

De afdeling OHC

Als jij en/of jouw kindje(s) gespecialiseerde zorg nodig hebben, wordt je opgenomen op de OHC. Omdat bijvoorbeeld tijdens of na je zwangerschap problemen zijn ontstaan. Denk aan een te hoge bloeddruk of een groeiachterstand van je ongeboren kindje.
Het gebeurt regelmatig dat vrouwen naar Isala worden overgeplaatst, na eerst opgenomen te zijn in een ander ziekenhuis. Meestal omdat er een kans is dat het kindje eerder dan 32 weken wordt geboren en daarna moet worden opgenomen op een Neonatale intensive care (NICU). Dit betekent niet dat je direct gaat bevallen als je in Isala bent opgenomen. Als je bijvoorbeeld 32 weken zwanger bent en het is in jouw situatie mogelijk, dan kan het zijn dat je weer teruggaat naar jouw eigen ziekenhuis.

Na de bevalling ga je, zodra het kan, naar de Verlos-/kraamafdeling.

Zorgverleners op de afdeling

Er werken verschillende zorgverleners op de OHC. Degenen met wie je het meeste te maken krijgt:

  • Perinatoloog (gespecialiseerde gynaecoloog)
    Dit is de hoofdbehandelaar en geeft leiding aan de arts-assistent. Elke dag loopt het team vanaf ongeveer 8.30 uur visite. De arts-assistent, verpleegkundige en mogelijk ook de co-assistent komen dan bij je langs. Ze bespreken met jou de behandeling en hoe het met je gaat. Stel gerust vragen. En schrijf ze van tevoren op, zodat je ze niet vergeet. Wil je graag een persoonlijk gesprek met de perinatoloog? Maak dan een afspraak via de verpleegkundige. Natuurlijk mag je partner hier bij zijn.
  • Arts-assistent
    Dit is een afgestudeerd arts die zich nog verder specialiseert. Sommige arts-assistenten zijn al in opleiding tot gynaecoloog. Er is dag en nacht (ook in het weekend) een arts-assistent aanwezig. De arts-assistent is geïnformeerd over jouw situatie en is eerste contactpersoon voor jou en voor andere betrokken zorgverleners.
  • Co-assistent
    Dit is een arts in opleiding, die onder leiding en toezicht van de perinatoloog en arts-assistent werkt.
  • Verpleegkundige
    Is verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg. Met de verpleegkundige(n) heb je het meeste contact. Al onze verpleegkundigen hebben na hun opleiding een specialisatie gevolgd in verloskunde en gynaecologie (opleiding obstetrie). Daarnaast hebben zij de opleiding tot Obstetrisch high care verpleegkundige afgerond of zijn hiervoor nog in opleiding.
  • Operationeel leidinggevende (OL-er)
    De OL-er is eindverantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg en geeft leiding aan de verpleegkundigen.
  • Voedingsassistent
    Zorgt voor je eten en drinken. Je kunt elke dag kiezen uit verschillende maaltijden, tenzij je een speciaal dieet hebt. Als het nodig is, betrekken wij de diëtiste bij het bepalen van je dieet. Je mag zelf kiezen of je ’s middags of ‘s avonds warm eet.
  • Facilitair medewerker
    Maakt elke dag de kamers en afdeling schoon. Ook vult de facilitair medewerker de voorraden in de kasten en karren aan.
  • Afdelingssecretaresse
    Is het aanspreekpunt en visitekaartje voor patiënten en bezoekers van onze afdeling. Draagt zorg voor alle administratieve werkzaamheden rond opname en ontslag.

Andere zorgverleners

  • Neonatoloog (gespecialiseerd kinderarts)
    Op de OHC komt een vroeggeboorte vaak voor. Lijkt het erop dat je gaat bevallen? Dan komt de neonatoloog eerst langs voor een kennismakingsgesprek. De neonatoloog bespreekt het vooruitzicht van je kindje en de manieren waarop wij jouw kindje zo goed mogelijk kunnen behandelen. Gynaecologen en neonatologen werken landelijk nauw samen. Het kan namelijk gebeuren dat er geen plek op de NICU is, wanneer je gaat bevallen. Je wordt dan alsnog overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.
  • Medisch maatschappelijk werk (MMW)
    Levert opname in het ziekenhuis problemen op, zoals bijvoorbeeld zorgen over thuis, jouw werk of toekomst? Dan kan een maatschappelijk werker je helpen bij het zoeken naar een oplossing. De MMW kan je ook psychisch helpen. Als de MMW betrokken is of is geweest tijdens jouw opname, dan heb je ook contact met diezelfde MMW op de NICU (als jouw kindje daar is opgenomen). Vraag de verpleegkundige of arts als je hulp wilt van de MMW.
  • Geestelijke verzorging
    Met de geestelijk verzorgers van Isala kun je zomaar een gesprek voeren of over een bepaald onderwerp. De geestelijk verzorger is er voor iedereen. Het maakt niet uit welk geloof of levensbeschouwing je hebt. Vraag de verpleegkundige als je een gesprek met de geestelijk verzorger wilt. Natuurlijk is je eigen dominee, pastoor, imam of andere geestelijke verzorger ook welkom op de afdeling.
  • Fysiotherapie
    Als het in jouw situatie mogelijk is, kun je meedoen aan zwangerschapsgym. De fysiotherapeut verzorgt dit. Interesse? Geef het dan aan bij de verpleegkundige. Ook kan de fysiotherapeut je helpen met ademhalingsoefeningen, een goede houding in bed en het aanleggen van warmtepakkingen. Een warmtepakking kan helpen bij nek- en/of rugklachten.
    Verpleegkundige zorg

Zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundige aan bed

Onze verpleegkundigen werken in wisselende diensten. Daarom krijg je verzorging van verschillende verpleegkundigen. Maar wij doen ons best jouw zorg door zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundige te laten doen. Dit heet patiëntentoewijzing. Diezelfde verpleegkundige loopt met de arts-assistent dan ook visite.

Tijdens de ochtendvisite worden de dagelijkse zaken rond je behandeling besproken

Elke woensdag is er ook het zogenoemde perinatologie overleg. Daarbij zijn gynaecologen, perinatologen, arts-assistenten, nurse practioners van de NICU en verpleegkundigen van de OHC en NICU aanwezig. Tijdens dit overleg worden alle patiënten besproken, die zijn opgenomen op de OHC en NICU. Zo kunnen wij jou en je kindje de beste zorg geven.

Opnamegesprek met de verpleegkundige

Tijdens je opname heb je een uitgebreid opnamegesprek met de verpleegkundige. Zo kan de verpleegkundige samen met jou, jouw zorg plannen, uitvoeren en evalueren. De verpleegkundige verzorgt ook samen met jou de digitale rapportage. De verpleegkundige werkzaamheden staan in een persoonlijk verpleegkundig dossier. Dit dossier mag je altijd inzien.

De verpleegkundigen wisselen van dienst om:

  • 7.00 - 7.15 uur
  • 15.00 - 15.30 uur
  • 22.45 - 23.00 uur

Op deze tijden houden de verpleegkundigen een overdracht. Zij vertellen elkaar dan mogelijke bijzonderheden en hoe het met jou gaat.

Dagelijkse verzorging

Meestal kun je zelf naar de badkamer en wc. Maar soms adviseert de arts volledige bedrust. De verpleegkundige helpt je dan bij het wassen op bed en bij het gebruik van de po. Wil je je haren wassen? Geef het dan aan bij de verpleegkundige.

Je verblijf op de OHC

Hoe ziet een dag op onze afdeling er ongeveer uit?

Tabel van folder Obstetrische high care 
Tijdstip Activiteit
7.00 uur als het nodig is, wekken voor controles, bloedprikken of medicijnen
7.30 uur controles, ontbijt in overleg, persoonlijke verzorging
8.30 - 10.30 uur​ artsenvisite​
​10.00 uur koffie, partners zijn welkom, algemeen bezoekuur tot 12.00 uur​
11.00 uur​ als het nodig is controles​
​12.00 uur medicijnen​
​12.30 uur broodmaaltijd in overleg, rusten​
14.30 uur​ controles​
​16.00 uur bezoekuur tot 20.00 uur​
​17.30 uur warme maaltijd in overleg, medicijnen​
​18.00 uur als het nodig is controles, medicijnen​
​19.30 uur koffieronde​
​21.00 uur controles​
​22.00 uur medicijnen, partners gaan naar huis, nachtrust​

Op bezoek

Voor meer informatie over de bezoektijden verwijzen wij je graag naar 'Op bezoek bij Isala'. Je bent niet voor niets opgenomen. Voldoende rust en niet teveel bezoek is belangrijk. Te veel bezoek kan namelijk erg vermoeiend zijn. Vraag daarom jouw partner of iemand anders om jouw bezoek te regelen.

Overnachten

  • Op de OHC mag 1 persoon blijven overnachten op de eenpersoonskamer. Wij noemen dat rooming in. Wij vragen hiervoor een vergoeding.
  • Komen jij en je partner van ver? Dan kan je partner ook een kamer huren in het Ronald McDonald Huis. Deze ligt op loopafstand van Isala. Meer informatie over het Ronald McDonald Huis lees je verderop in deze folder.

Eten en drinken

Op álle kamers is het mogelijk om te eten en drinken. Dit kun je regelen via de service-assistent.

Huiskamer Ronald McDonald

De huiskamer van het Ronald McDonald Huis vind je op V4.3.A. Jij, je partner en/of kinderen kunnen hier even ontspannen. Overleg wel eerst even met de verpleegkundige of je van de OHC af mag. Zo mis je bijvoorbeeld geen medische controle.

Wie is jouw contactpersoon?

Spreek met jouw naaste(n) af aan wie wij informatie mogen geven. Geef jouw contactpersoon en diens telefoonnummer door aan de verpleegkundige.

Onderzoeken die veel voorkomen

Tijdens je opname krijg je verschillende onderzoeken. Deze komen het meest voor:

Cardiotocogram (CTG)

  • Bij een CTG krijg je een band om je buik. Deze registreert de hartslag en bewegingen van je kindje en de weeën. Een CTG doet geen pijn.
  • Er wordt een registratie van minimaal een half uur gemaakt. 
  • Het is belangrijk dat je tijdens de registratie in bed ligt of in een ontspannen houding zit. Je mag gewoon je kleren aanhouden; je hoeft alleen jouw buik bloot te maken.
  • De arts spreekt af hoe vaak het CTG moet worden gedaan. Dit kan 1 keer per dag zijn, maar ook de hele tijd.

Echo en flowmeting

  • Tijdens een echo bekijkt de arts of echoscopiste je kindje in de baarmoeder. Je krijgt dan eerst gel op je buik en een apparaatje op jouw buik, die geluidsgolven uitzendt. De organen van jou en je kindje kaatsen deze geluidsgolven terug en zijn daarna te zien op een scherm. Zo stelt de arts de grootte, groei en ligging van je kindje, hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de moederkoek (placenta) vast. Ook bekijkt de arts of je kindje geen lichamelijke afwijkingen heeft.
  • Tijdens de echo kan de arts of echoscopiste met een flowmeting zien of de doorbloeding van de navelstreng en bloedvaten in het hoofdje van je kindje goed zijn. De doorbloeding zegt bijvoorbeeld iets over de werking van de placenta. Tijdens de echo lig je in bed of op een onderzoeksbank. Je kleren mag je aanhouden; je hoeft alleen jouw buik bloot te maken.
  • Een echo is voor jou en je kindje niet gevaarlijk en het doet geen pijn. Soms kan het drukken op een (volle) blaas wel wat vervelend zijn. Meestal kun je de echo zelf ook op het scherm zien. De arts bespreekt gelijk met jou de uitslag van de echo.
  • Meestal krijg je 1 keer in de 2 weken een uitgebreide echo voor de groei van je kindje. Of je krijgt vaker een echo, maar dan korter. Zo kunnen we de conditie van je kindje en/of placenta goed controleren. De echo's worden vaak op woensdagochtend gemaakt.

De bevalling

Hoe bereid je je voor op je bevalling?

Als je (onverwacht) bent opgenomen, gaat het waarschijnlijk niet zoals je je het van tevoren had voorgesteld. Enkele tips om je voor te bereiden:

  • Lees boeken over bijvoorbeeld bevallen of praat erover met je partner en familie.
  • Op de afdeling vind je ook boeken en informatie over zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode.
  • Onze verpleegkundigen kunnen je ook veel vertellen over deze onderwerpen.
  • Houd een dagboek bij. Het opschrijven van je gevoelens en ervaringen tijdens jouw opname kan je helpen (nu en later) bij het verwerken van je zwangerschap en bevalling.

Wat gebeurt er als je gaat bevallen?

  • Als je bevalling begint, ga je naar de verloskamer van de OHC.
  • Als de verloskamer bezet is, brengt de verpleegkundige je naar de Verlos-/Kraamafdeling (in gebouw V4 op de 4e verdieping).
  • Wij doen ons best om jouw zorg door dezelfde verpleegkundige van de OHC te laten doen.
  • De verpleegkundige zet alles klaar voor jouw bevalling en bereidt je zo goed mogelijk voor.
  • Tijdens jouw bevalling houden wij de weeën en de gezondheid van jou en je kindje, goed in de gaten.
  • Wij controleren regelmatig bloeddruk en hartslag van jou en je kindje.
  • Soms maken wij tijdens de bevalling nog een echo.

Hoe gaat een keizersnede?

  • Meestal kan het kindje niet via de vagina geboren worden. Jouw gezondheid en die van je kindje staan voorop: een keizersnede is dan noodzakelijk.
  • Een keizersnede gebeurt onder plaatselijke verdoving (met een ruggenprik) of algehele verdoving (narcose).
  • Afhankelijk van de situatie kan je partner mee naar de operatiekamer.
  • Bij een keizersnede is altijd een kinderarts en/of neonatoloog aanwezig. Zij onderzoeken en/of behandelen je kindje gelijk na de geboorte.
  • Na de geboorte brengen wij jouw kindje naar de NICU.
  • Jij gaat dan naar de uitslaapkamer. Zodra je wakker bent, mag je partner weer bij je zijn.
  • Als je terug op de OHC bent, mag je zo snel mogelijk naar jouw kindje toe. Meestal is dat na 2 uur.
  • Als je kindje is geboren en de gezondheid van jou en je kindje laat het toe, dan verhuis je naar de Verlos-/Kraamafdeling (op V4.4A). Deze afdeling heeft eenpersoonskamers.
  • Lees voor meer informatie ook de folder ‘Keizersnede’.

Na de bevalling

  • Wij weten vooraf niet hoe lang je bevalling duurt. De periode direct na de geboorte gaat vaak wel snel.
  • De verpleegkundige en de arts blijven zoveel mogelijk bij jou om je te observeren en controleren.
  • De neonatoloog of kinderarts, die vaak al tijdens de bevalling is opgeroepen, onderzoekt en ondersteunt je kindje direct na de geboorte in een ruimte naast de verloskamer.
  • De kinderarts komt daarna met jouw kindje bij je om te vertellen hoe het ermee gaat.
  • Daarna neemt de kinderarts je kindje in de couveuse mee naar de NICU voor verdere behandeling. Je partner mag dan met de kinderarts mee.
  • Je mag zelf vrij snel na je bevalling ook naar je kindje op de NICU.

Neonatale intensive care (NICU)

De NICU is gespecialiseerd in de zorg die je kindje op dat moment nodig heeft. Je kunt altijd naar jouw kindje toe. Geef van tevoren aan je verpleegkundige aan als je naar jouw kindje wilt. Je verpleegkundige brengt je dan naar de NICU. De NICU verpleegkundige brengt je na afloop dan weer terug naar je kamer. Meer informatie lees je in de folder 'Welkom op de Neonatale intensive care'.

Borst-/flesvoeding

  • Je bepaalt zélf of je borst- of flesvoeding wilt (gaan) geven.
  • Wij moedigen borstvoeding/moedermelk van harte aan. Helemaal als je kindje te vroeg geboren is. In borstvoeding zitten namelijk bijna alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Ook zitten in borstvoeding allerlei (afweer)stoffen, die je kindje tegen ziekten en infecties beschermen.
  • Of je nu borst- of flesvoeding geeft: wij begeleiden je graag!
  • Ook al ligt een kindje op de NICU; de meeste vrouwen kunnen ook dan prima borstvoeding geven. Je kunt dan alleen niet je kindje aan de borst leggen. Maar je kunt wel kolven. Zo breng je de borstvoeding op gang en houd je deze in stand. De verpleegkundige kan je hierbij helpen.
  • Op de afdeling hebben we kolfapparaten en -setjes. De kolfsetjes gebruik je 24 uur, daarna krijg je een schone set.
  • Bewaar afgekolfde moedermelk in de koelkast op je kamer. Van daaruit kun je het meenemen als je naar jouw kindje gaat.
  • Op de afdeling hebben we informatie over het kolven van moedermelk. Ook is in Isala een lactatiekundige beschikbaar voor informatie en advies over borstvoeding en kolven.
  • Meer informatie lees je in de folder ‘Kolven en bewaren van moedermelk’.

Geboorteaangifte

Het is wettelijk verplicht om de geboorte van je kindje binnen 3 dagen aan te geven bij de Burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje is geboren. Is je kindje geboren in Isala, dan geef je je kindje dus aan bij de gemeente Zwolle. Zaterdag, zondag en feestdagen tellen mee in de periode van 3 dagen. Valt de 3e dag op één van deze dagen? Dan mag je de eerstvolgende werkdag ook nog aangifte doen.

Online of fysiek

Je kunt online geboorteaangifte doen via de website van de gemeente Zwolle. Hiervoor heb je Digi-D nodig. Ook kun je fysiek aangifte doen op het Stadskantoor in Zwolle. Hiervoor moet je wel een afspraak maken. Aangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de geboorte aanwezig was of door je echtgenoot. Als je je kind niet binnen 3 werkdagen aangeeft, kan dat een boete opleveren.

Meld je kindje ook aan bij de zorgverzekeraar

Dat moet binnen 4 maanden na de geboorte. Zo zorg je ervoor dat je niet zelf de medische kosten moet betalen.

Welke achternaam krijgt je kindje?

  • Ben je getrouwd? Dan krijgt jullie kindje de naam van de vader. Dat is niet zo, als jullie vooraf de geboorte, samen een verklaring hebben ondertekend, dat het kindje de naam van de moeder krijgt.
  • Ben je niet getrouwd? Dan krijgt jouw kindje jouw achternaam. Tenzij je samen vóór de geboorte bij de Burgerlijke stand, een verklaring van erkenning hebt afgelegd.
  • Sinds 1 januari 2024 kun je ervoor kiezen dat jullie kindje de achternaam van beide ouders krijgt.
  • Ouders kunnen samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven. Je kunt dit doen tijdens je zwangerschap, geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind.
  • Ben je getrouwd? Dan moet je je keuze vooraf de geboorte of geboorteaangifte, regelen. In beide gevallen moet je als ouders samen langskomen.
  • Heb je de keuze niet vóór de geboorte vastgelegd bij de gemeente? Dan kun je geen online geboorteaangifte doen. En moet je samen naar de balie Burgerzaken om een dubbele naam voor jullie kindje te kiezen en geboorteaangifte doen.

Weer naar huis

Wanneer mag je kindje naar huis?

  • Dat hangt af van de gezondheid van jou en je kindje.
  • Als je niet langer opgenomen hoeft te blijven, dan mag je na een gewone bevalling na 3 dagen naar huis. Na een keizersnede mag je na 5 dagen naar huis.
  • Wil je eerder naar huis? Overleg dan met de arts-assistent of dat mogelijk is.
  • Voordat je naar huis gaat, moet de kraamzorg, huisarts en/of je verloskundige geïnformeerd zijn. Die komen in de kraamperiode thuis bij je langs voor medische controles.
  • Ligt je kindje nog op de NICU? Dan heb je soms recht op uitgestelde kraamzorg. Vraag dit na bij jouw zorgverzekeraar.
  • De dag voordat je naar huis gaat, heb je vaak nog een gesprek met de arts en verpleegkundige tijdens de artsenvisite. Heb je vragen? Stel ze dan gerust!

Help ons mee de zorg te verbeteren

Wij vragen je deel te nemen aan een patiënttevredenheidsonderzoek. Zo kunnen we de kwaliteit van onze zorg toetsen en mogelijk verbeteren. Na je opname ontvang je per mail hiervoor een uitnodiging.

Nagesprek met de verpleegkundige

Ook bieden wij je de mogelijkheid om terug te komen voor een verpleegkundig nagesprek. Je kunt aangeven met welke verpleegkundige je dan nog eens jouw opname wilt doorspreken.

Ronald McDonald Huis

Misschien mag je al naar huis terwijl jouw kindje nog op de NICU ligt. Als je dan graag dicht bij jouw kindje wilt blijven, kun je een kamer huren in het Ronald McDonald Huis. Dit ligt op loopafstand van het ziekenhuis. Je kunt ook alleen voor overdag een kamer huren. Het Ronald McDonald Huis biedt een gastvrij verblijf aan ouders/verzorgers, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen, die zijn opgenomen in ons ziekenhuis. Het Ronald McDonald Huis heeft 9 kamers. Daarnaast vind je er een woonkamer, keuken en wasserette. Na overleg met de verpleegkundige kun je een kamer huren. Hiervoor wordt een financiële bijdrage gevraagd, die soms vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Aan het Ronald McDonald Huis is een verloskundigenpraktijk en huisartsenpraktijk verbonden voor kraambedcontrole, medicijnen, en dergelijke. Meer informatie hierover vind je op de website van het Ronald McDonald Huis. Of vraag de verpleegkundige om het fotoboek van het Ronald McDonald Huis.

Meer informatie

  • Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
    Postbus 119, 3960 BC Wijk bij Duurstede
    (0343) 57 66 26
    www.borstvoedingnatuurlijk.nl 

  • Vereniging voor Ouders van Meerlingen
    Gildemarkt 35, 1351 HC Almere Haven
    (036) 531 80 54
    www.nvom.net
  • Vereniging Keizersnede-Ouders (VKO)
    Postbus 233, 2170 AE Sassenheim
    (076) 503 71 17 of (0252) 230 722
    bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 21.00 uur

  • Care4Neo (voorheen Vereniging voor Couveuseouders)
    Marshallweg 13 (unit 2)
    3068 JN Rotterdam
    (070) 38 62 353
    info@care4neo.nl
    www.care4neo.nl

Contact

Heb je nog vragen? Bel dan met:

Verloskunde

088 624 43 70
(bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 24 februari 2025 / 5005

Gerelateerde folders