Contact
 1. 5053-Sulfasalazine (Salazopyrine®)

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Sulfasalazine (bekend onder de merknaam Salazopyrine®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

​Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing sulfasalazine

Sulfasalazine behoort tot de groep antireumatica. Het onderdrukt de gewrichtsontstekingen bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica.

Sulfasalazine wordt in een dosering van 1.000 tot 3.000 mg per dag voorgeschreven. Om maag-darmklachten te voorkomen, begint de reumatoloog vaak met een lage dosering, die vervolgens in een paar weken tijd wordt opgebouwd naar de uiteindelijke dosering. Het gunstige effect van sulfasalazine op uw ziekte kunt u over het algemeen na vier tot tien weken merken.

Overigens kan het zijn dat de reumatoloog u naast sulfasalazine ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijft. Beide middelen kunt u zonder problemen naast elkaar gebruiken.

Behandeling met sulfasalazine

Gebruik

U moet de tabletten (500 mg sulfasalazine per tablet) in hun geheel met water doorslikken tijdens of na de maaltijd. Heeft u vergeten sulfasalazine in te nemen? Doe dit dan alsnog zodra u dit merkt. Het maakt voor de behandeling niet uit of u het medicijn op een andere tijd inneemt. Om te voorkomen dat u medicijnen vergeet, kunt u de tabletten het beste op vaste tijdstippen innemen.

Mogelijke bijwerkingen

Sulfasalazine kan de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • maag-darmklachten, zoals misselijkheid en diarree;
 • hoofdpijn, duizeligheid;
 • (allergische) huiduitslag;
 • leverenzymverhoging (hierop wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd);
 • stoornissen in de bloedaanmaak (hierop wordt uw bloed gecontroleerd). Deze kunnen zich uiten in infecties, in het spontaan optreden van blauwe plekken of bloedneuzen;
 • ontsteking van het mondslijmvlies;
 • bij mannen: tijdelijk verminderde vruchtbaarheid;
 • de urine kan oranje-rood verkleuren (hierover hoeft u zich geen zorgen te maken).

Deze bijwerkingen zijn over het algemeen niet ernstig en verdwijnen na het staken of verminderen van de dosering. Zo nodig kunt u hierover contact opnemen met de reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen.

Overgevoeligheidsreactie

Een zeldzame maar ernstige mogelijke bijwerking is een overgevoeligheidsreactie die onder andere een snelle en sterke daling van het aantal witte bloedcellen veroorzaakt. Dit kan leiden tot een verminderde afweer, waardoor infecties kunnen ontstaan met een ernstig beloop. Deze bijwerking treedt meestal op in de eerste zes tot negen weken na het starten van de behandeling.

De kans op een allergische reactie is vergroot bij patiënten die overgevoelig (allergisch) zijn voor bepaalde medicijnen. Dit geldt met name voor een bepaald soort antibiotica (co-trimoxazol) maar kan ook voorkomen bij andere medicijnen, zoals plastabletten en medicijnen tegen suikerziekte. Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen? Bespreek dit dan met uw reumatoloog/reumaconsulent.

Krijgt u huiduitslag, koorts of keelpijn? Neem dan direct contact op met uw reumatoloog of huisarts, zodat u nog diezelfde dag kunt worden onderzocht.

Controles

Uw reumatoloog zal regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Dit gebeurt omdat op die manier eventuele stoornissen (in de lever en in de aanmaak van bloed) in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. De uitslag van de onderzoeken is binnen enkele dagen bekend bij uw reumatoloog. U hoeft niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Voorzorgen

Zwangerschap

U kunt sulfasalazine, voor zover nu bekend, tijdens de zwangerschap gebruiken zonder gevaar voor de baby. Als u een zwangerschap overweegt, is het wel belangrijk dit met uw reumatoloog te bespreken. Eventueel zal de dosering in de loop van de zwangerschap worden aangepast.

Borstvoeding

Borstvoeding is tijdens behandeling met sulfasalazine niet aan te raden, maar kan eventueel beneden een bepaalde dosering wel worden gegeven. Bespreek dit met uw arts.

Vaccinatie

Sulfasalazine vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Informatie over overige vaccinaties kunt u krijgen via uw huisarts of GGD.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

16 januari 2019 / 5053

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.