Contact
  1. 5350-Echografie prostaat

​Met behulp van echografisch onderzoek kunnen via de anus de prostaat en de omgeving ervan in beeld worden gebracht. Als u binnenkort een afspraak heeft voor dit inwendig onderzoek, dan leest u hier meer informatie.

Echografisch onderzoek van de prostaat gebeurt met ultrageluidsgolven, waarvan de frequentie zo hoog is dat het geluid door de mens niet te horen is. Echografie is niet pijnlijk en is een absoluut veilige onderzoeksmethode.

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis.

Het is bekend dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar het komt ook vaak voor dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. 

Onderzoek

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer vijf tot tien minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding kunt uittrekken; de bovenkleding houdt u aan.

Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De uroloog beoordeelt eerst met een gehandschoende vinger via de anus de prostaat. Dan brengt hij een kunststof buisje (sonde) enkele centimeters in uw anus. Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk dat u de sluitspier goed ontspant, want op die manier kan het onderzoek pijnloos verlopen.

Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kan de uroloog eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar maken.

Na afloop kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden is geen probleem.

Uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Voor het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van een brochure van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 5350

Gerelateerde folders