Contact
  1. 5662-Colonoscopie bij kinderen

Onderzoek van de gehele dikke darm

Een colonoscopie is een onderzoek van de gehele dikke darm. Een arts voert dit onderzoek uit met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Hiermee kan de arts de binnenkant van de darm bekijken. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven. Tijdens het onderzoek worden soms stukjes weefsel uit de darmwand weggenomen of poliepen verwijderd (poliepen zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies). Dit is niet pijnlijk.

Voorbereiding

Om goed te kunnen beoordelen of jouw darmslijmvlies gezond of ziek is, mogen er in de darm geen voedselresten voorkomen. Deze voedselresten zouden het zicht kunnen belemmeren. Als tijdens het onderzoek blijkt dat je darm niet schoon is, bestaat de mogelijkheid dat het onderzoek mislukt en overgedaan moet worden. Het is daarom heel belangrijk dat de darm tijdens het onderzoek goed schoon is.

Het schoonmaken van de darm gebeurt door middel van het drinken van Kleanprep of door middel van darmspoeling (darmlavage). Kleanprep is een laxeermiddel dat je moet drinken. Bij (jonge) kinderen is het vaak moeilijk of niet mogelijk ze deze grote hoeveelheid Kleanprep te laten drinken. In die situatie wordt dan gekozen voor darmspoeling als voorbereiding op de colonoscopie.

Kleanprep

Je behandelend arts heeft je een recept voor Kleanprep meegegeven dat je bij de apotheek inlevert. De apotheek geeft je een plastic bus mee met daarin vier zakjes Kleanprep. Dit is een oplossing van zouten en een soort suiker. (NB: als je diabetespatiënt bent, heeft dit geen gevolgen voor je.) Deze oplossing veroorzaakt diarree. Het tijdstip waarop je met deze voorbereiding begint, is afhankelijk van het tijdstip waarop het onderzoek plaatsvindt. De secretaresse informeert je hierover.

De vloeistof smaakt het best op kamertemperatuur. Je kunt de smaak van de oplossing naar behoefte aanpassen door er bijvoorbeeld limonadesiroop, zoetstof of citroensap aan toe te voegen. Na de start met Kleanprep mag je alleen nog heldere dranken drinken. Ongeveer twee uur nadat je begonnen bent met het drinken van de Kleanprep, kun je diarree verwachten.

Darmspoeling (darmlavage)

Voor een darmspoeling word je de dag vóór het onderzoek in het ziekenhuis opgenomen. Terwijl je op bed ligt, schuift de verpleegkundige een dun slangetje via je neus en slokdarm naar je maag. Via dit slangetje wordt dan warme spoelvloeistof toegediend totdat je ontlasting helder is. Meestal zal dit in de loop van de avond zijn.

Let op
Als je de pil gebruikt, kan de werking hiervan minder zijn door de diarree. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig om een zwangerschap te voorkomen.

Dag van het onderzoek

Op de ochtend van het onderzoek moet je in verband met de narcose 'nuchter' blijven. Dit houdt in dat je tot na het onderzoek niet mag eten of drinken. Als je medicijnen gebruikt, kun je deze met een klein beetje water innemen.

Onderzoek

Een verpleegkundige brengt je naar de endoscopieafdeling of operatieafdeling. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Bij (jonge) kinderen vindt dit onderzoek onder narcose plaats op de operatieafdeling. Eén van de ouders kan mee totdat je in slaap gebracht wordt. Tijdens het onderzoek lig je in een ziekenhuisbed op je linkerzij met opgetrokken knieën, en krijg je een doek over je onderlichaam. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. Vervolgens schuift de arts deze slang voorzichtig via de anus naar binnen. Zo nu en dan wordt er wat lucht in de darm geblazen. Hierdoor ontplooit de darm zich, en kan de arts de darm goed bekijken.

Na het onderzoek

Ben je niet opgenomen in het ziekenhuis, dan ga je na afloop van het onderzoek naar de afdeling Dagverpleging om daar verder uit te slapen. Het kan voorkomen dat je na het onderzoek nog wat last hebt van diarree. Wij raden je dan ook aan om reserveondergoed mee te nemen.

Uitslag van het onderzoek

Na het onderzoek krijg je een voorlopige uitslag. Ook wordt er een afspraak gemaakt om de definitieve uitslagen te bespreken.

Mogelijke complicaties

Een colonoscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Tijdens het onderzoek kan er een scheurtje in de darmwand optreden. De kans daarop is groter, als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn. Ook na het verwijderen van een poliep kan er zo'n scheurtje ontstaan. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt, is buikpijn en koorts.

Het verwijderen van een poliep kan een bloeding tot gevolg hebben. Dit kan direct tijdens het onderzoek gebeuren, maar ook één tot veertien dagen daarna. In dat geval moet je contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de eerste hulp van het ziekenhuis.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle, Kampen

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 24 augustus 2022 / 5662