Contact
  1. 5662-Colonoscopie bij kinderen

Onderzoek van de gehele dikke darm

Een colonoscopie is een onderzoek van de gehele dikke darm. Een arts voert dit onderzoek uit met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Hiermee kan de arts de binnenkant van de darm bekijken. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven. Tijdens het onderzoek worden soms stukjes weefsel uit de darmwand weggenomen of poliepen verwijderd (poliepen zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies). Dit is niet pijnlijk.

Voorbereiding

Om goed te kunnen beoordelen of jouw darmslijmvlies gezond of ziek is, mogen er in de darm geen voedselresten voorkomen. Deze voedselresten zouden het zicht kunnen belemmeren. Als tijdens het onderzoek blijkt dat je darm niet schoon is, bestaat de mogelijkheid dat het onderzoek mislukt en overgedaan moet worden. Het is daarom heel belangrijk dat de darm tijdens het onderzoek goed schoon is.

Het schoonmaken van de darm gebeurt met Bisacodyl (pillen) en Picoprep (poeder).

Bisacodyl pillen

Op de 1e en 2e avond voorafgaand aan het onderzoek, slik je de Bisacodyl-pillen. Volg de dosering op het recept.

Picoprep

  • Om 12.00 uur en 16.00 uur op de dag voorafgaand aan de scopie, neem je de aangegeven hoeveelheid Picoprep in. Dit is een poeder dat je oplost in water. Volg daarvoor de bijgesloten uitleg.
  • Het is heel belangrijk dat je in de 4 uren na het drinken van Picoprep, veel drinkt. Volg daarvoor het schema.
  • Eet geen vast voedsel meer vanaf 12.00 uur op de dag vóór je onderzoek tot na het onderzoek.
Let op
Is na het drinken van Picoprep jouw ontlasting (poep) niet waterig/helder? Of lukt het niet om de pillen in te nemen en/of de juiste hoeveelheid vocht te drinken? Neem dan contact op met polikliniek Kindergeneeskunde via 088 624 50 50. Buiten kantoortijden kun je bellen met het algemene nummer van Isala: 088 624 50 00. En vraag naar de kinderarts die dan werkt.

Dag van het onderzoek

Zodra je wakker wordt, mag je heldere vloeistoffen drinken (100 ml/uur), totdat je naar de operatiekamer of endoscopie afdeling gaat voor het onderzoek.

Onderzoek

Een verpleegkundige brengt je naar de endoscopieafdeling of operatieafdeling. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Bij (jonge) kinderen vindt dit onderzoek onder narcose plaats op de operatieafdeling. Eén van de ouders kan mee totdat je in slaap gebracht wordt. Tijdens het onderzoek lig je in een ziekenhuisbed op je linkerzij met opgetrokken knieën, en krijg je een doek over je onderlichaam. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. Vervolgens schuift de arts deze slang voorzichtig via de anus naar binnen. Zo nu en dan wordt er wat lucht in de darm geblazen. Hierdoor ontplooit de darm zich, en kan de arts de darm goed bekijken.

Na het onderzoek

Ben je niet opgenomen in het ziekenhuis, dan ga je na afloop van het onderzoek naar de afdeling Dagverpleging om daar verder uit te slapen. Het kan voorkomen dat je na het onderzoek nog wat last hebt van diarree. Wij raden je dan ook aan om reserveondergoed mee te nemen.

Uitslag van het onderzoek

Na het onderzoek krijg je een voorlopige uitslag. Ook wordt er een afspraak gemaakt om de definitieve uitslagen te bespreken.

Mogelijke complicaties

Een colonoscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Tijdens het onderzoek kan er een scheurtje in de darmwand optreden. De kans daarop is groter, als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn. Ook na het verwijderen van een poliep kan er zo'n scheurtje ontstaan. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt, is buikpijn en koorts.

Het verwijderen van een poliep kan een bloeding tot gevolg hebben. Dit kan direct tijdens het onderzoek gebeuren, maar ook één tot veertien dagen daarna. In dat geval moet je contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft verricht. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de eerste hulp van het ziekenhuis.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Isala Zwolle

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Laatst gewijzigd 5 december 2023 / 5662