Contact
  1. 5843-Mitomycine® blaasspoeling

U heeft van uw behandelend uroloog gehoord dat u gaat starten met Mitomycine®-blaasspoelingen. Een blaasspoeling met Mitomycine® is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in de blaas. Deze behandeling zorgt ervoor dat kwaadaardige cellen niet (of minder snel) terugkomen. Hier leest u er meer over.

Waarom een blaasspoeling?

Binnenkort krijgt u een nabehandeling voor een gezwel in uw blaas, dat al eerder door middel van een operatie is verwijderd. Hoewel dit gezwel zich betrekkelijk goedaardig gedraagt, bevat het wel kwaadaardige cellen. Deze gezwellen, die men ook wel poliepen noemt, hebben de neiging terug te komen. Daarom krijgt u blaasspoelingen die gericht zijn op het voorkomen en uitstellen hiervan. Voor de blaasspoelingen wordt het medicijn Mitomycine® gebruikt. De blaasspoeling met Mitomycine® is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in de blaas.

Voorbereiding

Wij raden u aan om vanaf vier uur voor de spoeling, en ook tijdens het ophouden van de spoeling, zo min mogelijk te drinken (bijvoorbeeld alleen wat water om uw medicijnen in te nemen). Als u drinkt, kunt u uw plas minder goed ophouden omdat de blaas sneller volloopt, en het medicijn wordt vermengd met urine waardoor het minder werkzaam is. Bij gebruik van diuretica/plastabletten: neem diuretica na het uitplassen van de spoeling en niet ervoor.

Behandeling

De behandeling bestaat uit in totaal 9 spoelingen: vier spoelingen 1 keer per week, dan vijf spoelingen 1 keer per maand. De spoelingen vinden poliklinisch plaats. Meestal is de eerste spoeling kort na de operatie op de verpleegafdeling al gegeven. U krijgt een afspraakschema mee voor de blaasspoelingen.

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. U hoeft alleen de onderkleding naar beneden te doen. De verpleegkundige reinigt de uitwendige opening van uw plasbuis. Vervolgens brengt zij een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas waarmee zij de blaas eerst helemaal leeg laat lopen. Het inbrengen van de katheter kan een onaangenaam gevoel veroorzaken.

Via de katheter laat de verpleegkundige de vloeistof Mitomycine® in de blaas lopen. Het is de bedoeling dat u probeert de spoeling twee uur in de blaas te houden. De verpleegkundige biedt u een inlegkruisje aan.

Vóór iedere blaasspoeling zal de verpleegkundige vragen of u last heeft gehad van bijwerkingen. Bij klachten zal uw urine worden onderzocht. De uroloog zal regelmatig in uw blaas kijken door middel van een cystoscopie. Dit is noodzakelijk om eventueel toch nieuw optredende gezwelletjes op te sporen.

Als u problemen of vragen heeft, kunt u hiervoor terecht bij de verpleegkundige. Zij kan er ook voor zorgen dat u zo nodig tussentijds bij de uroloog terecht kunt.

Duur van een spoeling

Het inbrengen van de katheter en het laten inlopen van de vloeistof duurt bij elkaar ongeveer vijf minuten. U kunt direct daarna naar huis.

Nazorg

  • Na twee uur kunt u de vloeistof thuis op het toilet uitplassen. Bij de eerste twee keer adviseren wij u om dit zittend te doen en om na afloop het toilet twee keer te spoelen met gesloten deksel (als u die heeft). Dit om besmetting van de omgeving of andere personen te voorkomen. Bij morsen op de bril raden wij aan deze schoon te maken met veel water.
  • Op de dag van de behandeling en de dag erna moet u ervoor zorgen dat uw urine niet in contact komt met uw huid. De ingebrachte vloeistof kan de huid namelijk plaatselijk irriteren. De huid dan wassen met water en zeep.
  • De eerste keer dat u plast, heeft de urine een blauw-grijze kleur als gevolg van het toegediende medicijn.
  • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur nadat u de spoeling heeft uitgeplast extra drinkt om infectie te voorkomen.
  • Wij raden u aan om tot twee dagen na de spoeling geen geslachtsgemeenschap te hebben, tenzij u of uw partner een condoom gebruikt.

Bijwerkingen

  • De vloeistof kan soms irritatie geven aan de blaas. U heeft dan een branderig gevoel en vaker drang om te plassen. Meestal duurt dit enkele uren tot twee dagen. Als de klachten langer aanhouden en/of als u koorts krijgt, dan heeft u misschien een echte blaasontsteking. Uw urine moet dan onderzocht worden door de huisarts of uroloog.
  • Om uitwendige irritatie aan schaamlippen of penis te voorkomen, is het belangrijk dat u de schaamstreek na het plassen spoelt of wast met water. Dit hoeft alleen op de dag van de spoeling.
  • Bij huiduitslag en/of jeuk neemt u contact op met de uroloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Wanneer u bekend bent bij de regieverpleegkundige kunt u ook bij haar met uw vragen terecht.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 28 november 2022 / 5843