Contact
  1. 6170-Golimumab (Simponi®)

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Golimumab (merknaam Simponi®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.​

Toepassing golimumab

Golimumab behoort tot de groep anti-reumatica. Het is een van de ‘biologicals’. Dit is een groep medicijnen die zo worden genoemd omdat ze worden geproduceerd met biotechnologische methoden. Ze remmen vaak specifiek een eiwit of cellen in het ontstekingsproces. Over de biologicals is aparte patiënteninformatie te vinden onderaan deze pagina.

Golimumab is een biological dat gebruikt kan worden bij reumatoïde artritis (chronisch gewrichtsreuma), artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Het remt de werking van TNF-alpha, een eiwit dat betrokken is bij het reumatisch ontstekingsproces.

Behandeling met golimumab 

Gebruik

Golimumab wordt één keer per maand als injectie onder de huid toegediend. Deze injecties bevatten 50 milligram golimumab. In principe kunt u dit zelf thuis doen. U ontvangt hiervoor instructies. Mocht het zelf spuiten voor u niet mogelijk of bezwaarlijk zijn, dan kan dit ook door een verpleegkundige bij u thuis gedaan worden. Golimumab wordt in de meeste gevallen gecombineerd met methotrexaat. In de meeste gevallen wordt na drie maanden het maximale effect bereikt.

Mogelijke bijwerkingen

De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig. Sommige kunnen ernstig zijn en een behandeling vereisen.

  • Lichte huidreactie. Rond de plaats van de injectie kan een lichte huidreactie optreden. Het koelen van deze plek en het gebruik van een zalf die u via de reumatoloog kunt aanvragen, lossen dit probleem meestal op. Mocht de reactie toenemen, neem dan contact op met uw huisarts of reumaconsulent.
  • Allergische reacties. Over het algemeen verlopen deze mild tot matig. Soms, in zeldzame gevallen, treden er ernstige allergische reacties op. Symptomen van zulke reacties zijn meestal uitgebreide huidreacties, netelroos, vermoeidheid, piepend ademhalen of moeilijk ademhalen en/of een lage bloeddruk. Neem in deze gevallen direct contact op met uw huisarts of de polikliniek!
  • Infecties. Door de behandeling met golimumab bent u gevoeliger voor infecties. Bovendien kan een tuberculosebesmetting die in het verleden heeft plaatsgevonden terugkomen, vooral als deze niet goed behandeld is of onopgemerkt is verlopen. Voorafgaand aan de behandeling met golimumab dient onderzocht te worden of het gebruik van dit medicijn veilig voor u is. Dit houdt onder andere in dat u gescreend wordt op een doorgemaakte TBC-infectie in het verleden.

Aandachtspunten

  • wondjes aan de huid die ontstoken zijn;
  • een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
  • een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest;
  • voorhoofdsholteontsteking;
  • ontstoken kiezen en tanden;
  • koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten.

Twijfelt u of u een infectie heeft, bespreek dit dan met uw huisarts of reumaconsulent. Is er sprake van een infectie, dan moet het toedienen van de injectie worden gestaakt en de infectie worden behandeld.

Zwangerschap 

Wordt u met golimumab behandeld, voorkom dan een zwangerschap door het gebruik van geschikte voorbehoedsmiddelen tijdens en tot minimaal zes maanden na de behandeling. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Borstvoeding

Het is niet bekend of golimumab wordt uitgescheiden in de moedermelk, daarom is borstvoeding niet toegestaan tijdens het gebruik van golimumab.

Vaccinatie

Golimumab vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Daarnaast zal de reumaconsulent met u overleggen over reizigersvaccinatie. Indien mogelijk zal eventuele reizigersvaccinatie plaatsvinden voor de start van golimumab. Uw reumatoloog overlegt met u over de pneumokokkenvaccinatie. De pneumokok is een bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking.

Operaties

Licht uw arts in wanneer u geopereerd moet worden. Hieronder vallen ook operatieve ingrepen aan uw gebit. Indien er een geplande operatie gaat plaatsvinden, overleg dan met uw behandelend reumatoloog over het al dan niet onderbreken van de behandeling met golimumab. In principe kan de behandeling met golimumab twee weken na de operatie worden hervat, indien er geen tekenen van infectie of complicaties zijn opgetreden.

Latexallergie

Een onderdeel van de voorgevulde pen (namelijk de naaldbeschermer) bevat latex. Als u een latexallergie heeft, bespreek dit dan met uw arts voordat u golimumab gaat gebruiken.

Sorbitolintolerantie

Golimumab bevat sorbitol. Indien u een intolerantie voor sorbitol heeft, overleg dit dan met uw arts voordat u golimumab gaat gebruiken.

Problemen

Mochten er zich problemen voordoen met de levering of toediening van golimumab, dan kunt u contact opnemen met de reumaconsulent via het telefoonnummer van de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

15 januari 2019 / 6170

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.