Contact
  1. 6182-Griepprik bij chemotherapie, immunotherapie en doelgerichte therapie

Wanneer u chemotherapie, immunotherapie en/ of doelgerichte therapie krijgt, raden wij u aan om een griepprik te halen. U heeft dan minder kans om griep te krijgen en meer kans dat de behandeling volgens plan kan verlopen. 

Wat is de griepprik?

De griepprik is een vaccinatie tegen griep. Vanaf ongeveer twee weken na het plaatsen van de griepprik biedt deze bescherming. De bescherming duurt vier tot zes maanden.

Kan ik na vaccinatie geen griep meer krijgen?

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt wel, maar ondanks de prik kunt u helaas toch griep krijgen. Wanneer u toch griep krijgt, kan deze door de vaccinatie minder ernstig verlopen. Er zijn geen extra risico’s aan de griepvaccinatie tijdens uw behandeling. De prik biedt alleen bescherming tegen de meeste echte griepvirussen. De prik biedt geen bescherming tegen verkoudheidsvirussen of het coronavirus (Covid-19). 

Wij geven u dit advies op basis van gegevens vanuit betrouwbare onderzoeken. Natuurlijk kunt u met deze informatie zelf een keuze maken.

Waar kan ik de griepprik krijgen?

U valt binnen een risicogroep en krijgt de griepprik gratis aangeboden. U kunt de griepprik halen bij uw huisarts. Maak hiervoor op tijd een afspraak. De griepprik is vanaf half oktober te krijgen.

Wat is het beste moment voor de griepprik?

Als het mogelijk is, haal dan de griepprik voordat uw behandeling start. Bent u al gestart,  dan raden wij aan om de griepprik te krijgen zo kort mogelijk voor de start van een volgende chemotherapiebehandeling. Tijdens doelgerichte therapie en immunotherapie kan u op elk moment tijdens de behandeling de griepprik krijgen.

En andere vaccinaties?

Komt u in aanmerking voor een coronavaccinatie en/of een pneumokokkenvaccinatie, dan mag u die ook krijgen. 
Wordt u behandeld met chemotherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie dan kan u de coronavaccinatie en de pneumokokkenvaccinatie op elk moment tijdens de behandeling krijgen. Plan wel twee weken tussen de verschillende vaccinaties.

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, bespreek deze dan met uw arts, regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.

Laatst gewijzigd 15 september 2023 / 6182 / L

Gerelateerde folders