Contact
  1. 6245-Fertiliteit: mannelijke factoren bij vruchtbaarheidsproblemen

Diagnosen en oorzaken

Bij verminderde vruchtbaarheid (fertiliteit) kunnen verschillende mannelijke factoren een rol spelen. Deze hebben vaak te maken met afwijkingen in de zaadcellen. Hier leest u over de diagnosen en oorzaken.

Diagnosen

Voor afwijkingen in de zaadcellen zijn de volgende diagnosen mogelijk:

  • Verminderde hoeveelheid zaadcellen (oligozoöspermie/azoöspermie).
    Bij een zaadlozing komen meestal zo’n 20 tot 100 miljoen zaadcellen vrij. Als er minder dan 18 miljoen cellen vrijkomen, spreken we van oligozoöspermie. Bij azoöspermie bevat het sperma helemaal geen zaadcellen.
  • Verminderde beweeglijkheid van de zaadcellen (asthenozoöspermie).
    Als de zaadcellen slecht bewegen, heeft dit invloed op het bereiken van de eicel. De cellen kunnen dan minder goed door het baarmoederslijmvlies dringen en bij de eicel komen. Bij een normale vruchtbaarheid zwemt de helft van de zaadcellen vooruit.
  • Abnormale vorm van de zaadcellen (teratozoöspermie).
    Als de zaadcellen een afwijkende vorm hebben, heeft dit invloed op het bereiken van de eicel en op het kunnen binden aan de eicel.

Oorzaken

Voor afwijkingen in de zaadcellen zijn drie oorzaken bekend.

  • stoornissen in de aanmaak van zaadcellen;
  • stoornissen in de lozing van zaadcellen;
  • seksuele problemen.

Stoornissen in de aanmaak van zaadcellen

Bij een stoornis in de aanmaak van zaadcellen kunt u denken aan:

  • Leefgewoonten en werkomgeving.
    Leefgewoonten en werkomgeving kunnen een negatieve invloed hebben op de spermakwaliteit. Bijvoorbeeld (te) veel drinken, roken, gebruik van drugs of anabole steroïden, werken met chemicaliën (zoals verf, lood of bestrijdingsmiddelen), voedingstekorten, gewichtsproblemen, stress, warmte en koorts (zie ook Leefstijlfactoren man en vrouw, onderaan deze pagina). 
  • Hormonale stoornissen.
    Bijvoorbeeld een stoornis in de hypofyse, een kleine klier onder aan de hersenen. De hypofyse vervult een belangrijke rol bij de regulering van vele hormonen en ook bij de zaadaanmaak.
  • Andere stoornissen in de aanmaak van zaadcellen.
    Deze zijn heel zeldzaam. Voorbeelden zijn het Syndroom van Klinefelter (de man heeft een extra vrouwelijk geslachtschromosoom) of aandoeningen waarbij kleine foutjes in het erfelijk materiaal aanwezig zijn, vaak in het mannelijke geslachtschromosoom.

Stoornissen in de lozing van zaadcellen

Stoornissen in de lozing van zaadcellen kunnen ontstaan door gehele of gedeeltelijke afsluiting van de zaadleiders. Bijvoorbeeld door:

  • Infecties.
    Bij een infectieziekte (zoals de bof) of een geslachtsziekte kunnen complicaties ontstaan. Hierdoor kunt u een infectie krijgen aan bijvoorbeeld de zaad- of bijbal en de urinewegen.
  • Chirurgie/trauma’s aan geslachtsorganen.
    Door chirurgische behandelingen en trauma’s aan de geslachtsorganen, zoals een liesbreukoperatie, operatie waarbij niet-ingedaalde zaadballen in het scrotum worden bevestigd, draaiing van de zaadbal (torsio testis) of een trauma (ongeval) in de voorgeschiedenis.
  • Bepaalde ziekten, waardoor de zaadleiders niet goed zijn aangelegd.
    Voorbeelden zijn cystic fibrose (taaislijmziekte) en suikerziekte (hierbij is de zenuwaansturing niet goed). Een variant op de afsluiting van de zaadleiders is de retrograde ejaculatie. Hierbij komt het zaad in de urineblaas terecht. Dit kan bij suikerziekte (diabetes mellitus) voorkomen, maar ook bij andere aandoeningen.
  • Aangeboren afwijkingen.
    Deze komen maar heel sporadisch voor.

Seksuele problemen

Seksuele problemen kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, zoals:

  • Impotentie.
  • Productieproblemen (u kunt bijvoorbeeld geen zaadlozing krijgen).

Het is niet altijd duidelijk of de stoornissen ook daadwerkelijk de oorzaak zijn voor de verminderde vruchtbaarheid. Ook andere factoren of een combinatie ervan kunnen een rol spelen. Vaak blijft de onderliggende oorzaak helaas onduidelijk.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Fertiliteitscentrum
088 624 52 24 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur)

Meppel

Fertiliteitscentrum
088 624 52 24 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 6245