Behandeling van heupslijtage (artrose) Behandeling van heupslijtage (artrose)
- Isala
- Patiëntenfolders
- 6271-Behandeling van heupslijtage (artrose)
Een veelvoorkomend probleem aan de heup is slijtage, ofwel artrose. Artrose betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen van het gewricht minder wordt. In dit geval gaat het om het kraakbeen van uw heup. In deze folder vindt u algemene informatie over de oorzaken van artrose en de mogelijke behandelingen ervan.
Wat is artrose?
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht geleidelijk verslechterd. Kraakbeen is een glad, elastisch weefsel dat de uiteinden van botten in gewrichten bedekt en ervoor zorgt dat deze soepel en zonder wrijving kunnen bewegen. Ook werkt het kraakbeen als een schokdemper. Het vangt grote klappen die op uw gewricht komen op.
Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner of verdwijnt het volledig, waardoor de botten in het gewricht tegen elkaar aan schuren. Ook kan het bot rondom het gewricht veranderen door nieuwvorming van bot als reactie op deze slijtage. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en uiteindelijk functieverlies van het gewricht. Artrose komt vaak voor in gewrichten zoals de heupen, knieën, handen en wervelkolom.
Oorzaak artrose
Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijk. Artrose kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:
- Leeftijd
Het risico op artrose neemt toe met de leeftijd, omdat kraakbeen na verloop van tijd minder elastisch en kwetsbaarder wordt. - Overbelasting
Herhaalde belasting van een gewricht, bijvoorbeeld door zwaar fysiek werk of intensieve sportbeoefening, kan bijdragen aan het ontstaan van artrose. - Overgewicht
Overgewicht legt extra druk op gewrichten zoals de knieën en heupen, wat de slijtage van kraakbeen kan versnellen. - Trauma of letsel
Een eerdere blessure, zoals een gebroken bot of een gescheurde knieband, kan het risico op artrose vergroten door schade aan het gewricht. - Erfelijkheid
Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Mensen met een familiegeschiedenis van artrose hebben een hoger risico op het ontwikkelen van de aandoening. - Ontstekingen
Langdurige ontstekingen in het gewricht, zoals bij reumatoïde artritis, kunnen het kraakbeen beschadigen en artrose veroorzaken. - Aangeboren afwijkingen
Sommige mensen worden geboren met afwijkingen in de stand van hun gewrichten, wat kan leiden tot een ongelijke belasting en slijtage van het kraakbeen.
Bij het ouder worden, krijgt bijna iedereen in meer of mindere mate last van artrose. Meestal is dit niet ernstig. Als u gewrichten af en toe stijf of pijnlijk voelen, hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.
Pijnklachten en verschijnselen
Artrose veroorzaakt verschillende klachten, die in ernst kunnen variëren. Klachten kunnen apart of tegelijk voorkomend. Naarmate de artrose zich verder ontwikkelt, neemt de ernst van de klachten vaak toe. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Pijn
De pijn bij artrose is vaak dof of zeurend en kan verergeren bij belasting van het gewricht. In een later stadium kan ook pijn in rust optreden. - Stijfheid
Vooral na een periode van inactiviteit, zoals ’s ochtends na het opstaan, kan het gewricht stijf aanvoelen. Deze stijfheid verbetert meestal na enige beweging. - Bewegingsbeperking
Naarmate de artrose vordert, wordt het moeilijker om het gewricht volledig te bewegen. Dit kan dagelijkse activiteiten zoals lopen en bukken bemoeilijken. - Zwelling
Het gewricht kan gezwollen raken door vochtophoping of lichte ontstekingen. - Krakende geluiden
Door verlies van kraakbeen en de wrijving van botten kunnen krakende of knarsende geluiden ontstaan bij beweging van het gewricht. - Instabiliteit
In sommige gevallen kan het gewricht instabiel aanvoelen, alsof het “doorzakt” tijdens beweging.
Analyse klachten
Als u heupklachten heeft, gaat u in eerste instantie naar uw huisarts. Daar wordt gekeken of een verwijzing naar een orthopedisch chirurg noodzakelijk is. U maakt met deze verwijzing dan een afspraak op de polikliniek Orthopedie.
Op de polikliniek orthopedie heeft u een gesprek met een orthopedisch chirurg over uw (pijn)klachten. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Vóór of direct na uw gesprek worden er röntgenfoto’s gemaakt. Hierop kan de orthopedisch chirurg zien in hoeverre er slijtage is aan uw heup, of dat er andere afwijkingen zijn. Soms kan er aanvullende onderzoek nodig zijn. In dat geval bespreekt de orthopedisch chirurg de uitslagen op een vervolgafspraak.
Behandeling
Artrose kan op verschillende manier behandeld worden. De orthopedisch chirurg bespreekt samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u een keuze.
Heeft u artrose aan uw heup? Dan zijn er verschillende behandelmogelijkheden.
Niet-operatieve behandeling
Een heupoperatie is niet altijd nodig. Afhankelijk van de ernst van artrose, gecombineerd met de mate van klachten, kan er in eerste instantie gekozen worden voor niet operatieve behandelingen. Deze zijn gericht op het verminderen van pijn, verbeteren van de functie en vertragen van de progressie van artrose. Hieronder vallen:
- Leefstijlaanpassingen
- Gewichtsverlies: Zorg voor een goed, gezond lichaamsgewicht Bij overgewicht kan de druk op gewrichten zoals knieën en heupen aanzienlijk zijn en door afvallen sterk verminderen. Een diëtist kan u adviseren over het volgen van een bepaald dieet, daarnaast begeleidt en motiveert de diëtist u bij het volhouden van dit dieet.
- Aanpassing van activiteiten: Het vermijden van overmatige belasting en het aanpassen van belastende activiteiten kan de klachten verlichten. Maar probeer zo veel mogelijk te bewegen binnen uw pijngrenzen.
- Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren rondom het aangetaste gewricht te versterken, wat de stabiliteit en bewegingsvrijheid kan verbeteren. - Medicatie
- Pijnstillers: Paracetamol of ontstekingsremmende medicatie (zoals NSAID’s) kunnen
worden gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen. - Steroïden-injecties: Corticosteroïden kunnen rechtstreeks in het gewricht worden geïnjecteerd om ontsteking en pijn tijdelijk te verminderen.
- Pijnstillers: Paracetamol of ontstekingsremmende medicatie (zoals NSAID’s) kunnen
- Hulpmiddelen
Gebruik van een rollator, krukken of wandelstokken kan het gewricht ontlasten en de belasting verminderen. - Aanpassingen
Daarnaast kunnen aanpassingen in uw huis aangebracht worden, zoals beugels in de douche en een douchestoel.
Operatieve behandeling (heupprothese)
Wanneer niet-operatieve behandelingen niet effectief genoeg zijn en de klachten ernstig blijven, kan een operatie worden overwogen. Hierbij krijgt u een prothese die uw heupkop en heupkom vervangt. Natuurlijk overleggen we hierover zorgvuldig met u, uw (huis)arts en familie. Uitgebreide informatie over deze operatie vindt u in de folder Heupprothese.
Soms is het mogelijk om een kijkoperatie (artroscopie) uit te voeren. Met een camera bekijken we dan de afwijkingen aan uw heup. Indien mogelijk voeren we tegelijkertijd een behandeling uit. De orthopedisch chirurg bespreekt van tevoren met u om welke behandeling het gaat.
Artrose is een complexe aandoening die per persoon anders kan verlopen. Een op maat gemaakte behandeling, afgestemd op de ernst van de klachten en de behoeften van de patiënt, is essentieel voor een betere kwaliteit van leven.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:
Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Download nu de app
Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store of Google Play en zoek naar ‘Behandelpad’ (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app ‘Isala Beweegcentrum’.