Contact
  1. 6338-Hiv behandelcentrum

Als u vermoedt dat u een hiv-infectie heeft, komt er veel op u af. In Nederland wordt u dan begeleid en behandeld in een gespecialiseerd Hiv-behandelcentrum. U bent doorverwezen door uw huisarts of de GGD naar Isala Hiv-behandelcentrum. In deze folder leest u meer over hoe wij werken.

Het behandelteam

Al onze patiënten worden begeleid en behandeld door een speciaal behandelteam. Dit behandelteam bestaat uit drie internist-infectiologen, twee verpleegkundig specialisten en een verpleegkundig consulent.

Kennismaking

Na een doorverwijzing van uw huisarts of de GGD proberen wij u zo snel mogelijk te helpen. Als het nodig is, kan dat nog diezelfde dag.

Als u bij ons voor de eerste keer komt, heeft u eerst een afspraak met de verpleegkundig specialist. Tijdens deze kennismaking vindt het volgende plaats:

  • De verpleegkundig specialist legt uit wat het Hiv-behandelcentrum voor u kan betekenen en beantwoordt uw vragen.
  • Er vindt een medische intake en lichamelijk onderzoek plaats.
  • Als het nodig is, sluit ook de internist-infectioloog aan bij dit gesprek.
  • U gaat dezelfde dag ook naar de afdeling Bloedafname voor aanvullende bloedonderzoeken.

Uitslag bloedonderzoek

De uitslag van de bloedonderzoeken bespreekt u met de verpleegkundig specialist en de internist-infectioloog samen tijdens een volgende afspraak. De uitslag van het bloedonderzoek is mede bepalend voor hoe uw behandeling er verder uitziet. Dit wordt dan ook met u besproken.

Controles

 Afhankelijk van het stadium van de hiv-infectie krijgt u twee tot vier keer per jaar een controle op de polikliniek. Er vindt dan ook standaard bloedonderzoek plaats. Hier wordt een aparte afspraak voor ingepland bij de afdeling Bloedafname.

Begeleiding

Een hiv-infectie kan invloed hebben op allerlei facetten van het leven. De verpleegkundig specialist ondersteunt, adviseert en informeert u over het omgaan met hiv bij werk, relaties en seksualiteit. Ook ondersteunt de verpleegkundig specialist u bij het leren accepteren van de ziekte en het juiste gebruik van de medicijnen. U kunt ook samen met uw partner of familie een afspraak maken met de verpleegkundig specialist.

Spreekuren

Als uw gezondheid stabiel is, bezoekt u om en om de arts en de verpleegkundig specialist. De internist-infectioloog en de verpleegkundig specialist houden op dezelfde dagen spreekuren.
U kunt extra afspraken maken met de verpleegkundig specialist als u graag wilt doorpraten over bepaalde zaken. Er is altijd een verpleegkundig specialist aanwezig van maandag tot en met vrijdag (werkdagen).

Samenwerking

 Het Hiv-behandelcentrum heeft een goede samenwerking met andere artsen in het ziekenhuis. Twee keer per maand vindt er een bespreking plaats, waar ook een apotheker en microbioloog of moleculair bioloog bij aanwezig zijn. Ook werkt het behandelteam samen met andere afdelingen in ons ziekenhuis als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een zwangerschap met gynaecologen en kinderartsen of bij psychische vragen met de psycholoog. Als dat nodig is, kunnen wij u ook doorverwijzen. Buiten het ziekenhuis hebben we goede contacten met andere internist-infectiologen en verpleegkundig specialisten in het land.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Interne geneeskunde
T 088 624 33 50 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 7 oktober 2022 / 6338