Contact
  1. 6338-Hiv behandelcentrum
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

In deze folder leest u wat u kunt verwachten wanneer u wordt verwezen naar het Hiv-behandelcentrum. Het team van het Hiv-behandelcentrum bestaat uit drie internist-infectiologen, twee verpleegkundig specialisten (waarvan één in opleiding) en een verpleegkundig consulent.

Kennismaking

Na een doorverwijzing van uw huisarts of de GGD proberen wij u zo snel mogelijk te helpen, als het nodig is nog diezelfde dag. Als u bij ons op het spreekuur komt, heeft u eerst een afspraak met de verpleegkundig specialist infectieziekten.

  • In dit gesprek vertelt de verpleegkundig specialist u wat het Hiv-behandelcentrum voor u kan betekenen en beantwoordt uw vragen.
  • Er wordt een medische intake en lichamelijk onderzoek verricht.
  • Als het nodig is kunt u aansluitend de internist-infectioloog spreken.
  • Wij verwijzen u die dag ook door naar het laboratorium voor aanvullende bloedonderzoeken.

Bespreken uitslag bloedonderzoek

Voor de bespreking van de uitslagen van het laboratoriumonderzoek maken wij voor u een afspraak bij de internist-infectioloog. De arts bespreekt met u, op basis van de uitslag van het bloedonderzoek, het verdere verloop van de hiv-behandeling.

Spreekuren

De spreekuren van de internist-infectioloog lopen parallel aan de spreekuren van de verpleegkundig specialist. U kunt bij beiden op dezelfde dag terecht. Bij een stabiele gezondheidssituatie komt u om en om bij de arts en de verpleegkundig specialist. Wanneer u dat op prijs stelt, kunt u ook apart een afspraak maken bij de verpleegkundig specialist voor aanvullende gesprekken.

Begeleiding

Een hiv-infectie heeft invloed op alle facetten van het leven. De verpleegkundig specialist ondersteunt, adviseert en informeert u over het omgaan met hiv bij werk, relaties en seksualiteit. Zij kan u onder andere ondersteunen bij het acceptatieproces en de juiste inname van de medicatie. U kunt altijd samen met uw partner en/of familie een afspraak maken met de verpleegkundig specialist. In principe is er op werkdagen altijd een verpleegkundig specialist aanwezig.

Controles

Afhankelijk van het stadium van de hiv-infectie krijgt u twee tot vier keer per jaar een controle op de polikliniek. Hierbij wordt ook routinematig laboratorium onderzoek verricht. U kunt bij het laboratorium terecht zonder afspraak.

Samenwerking

Het Hiv-behandelcentrum heeft een goede samenwerking met andere zorgverleners in het ziekenhuis. In geval van zwangerschap bijvoorbeeld hebben wij regelmatig overleg met gynaecologen en kinderartsen om de zwangere vrouw zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Wij hebben eveneens vast overleg met medisch specialisten van andere vakgebieden. Ook kunnen we u binnen het ziekenhuis doorverwijzen naar bijvoorbeeld de psycholoog.

Buiten het ziekenhuis onderhouden we in uw belang goede contacten met andere internist-infectiologen en verpleegkundig specialisten in het land.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Infectieziekten
(038) 424 33 50 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u rechtstreeks bellen met de Verpleegkundig specialisten: (038) 424 44 79.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 28 januari 2021 / 6338