Contact
  1. 6339-Hiv

Hiv is een virus dat het afweersysteem van mensen verzwakt. Hiv is niet te genezen, maar het is wel goed te behandelen met medicijnen. Hierdoor kunnen mensen met hiv gezond blijven leven. In deze folder leest u meer over hiv en hoe het behandeld kan worden.

Wat is hiv?

Hiv is de afkorting van ‘humaan immunodeficiëntie virus’. ‘Humaan’ betekent menselijk en ‘immunodeficiëntie’ betekent dat het afweersysteem niet goed werkt.

Hiv is een virus dat het afweersysteem van mensen verzwakt. Het afweersysteem is een systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziektes. Als dit afweersysteem niet goed werkt, ontstaan er ontstekingen of ziektes in het lichaam. Mensen zonder hiv kunnen deze bestrijden met hun afweersysteem. Mensen met hiv kunnen dat niet.

Hoe werkt het hiv-virus?

Witte bloedcellen, antistoffen en bepaalde hulpstoffen verzorgen de afweer in ons lichaam. Het hiv-virus kan bepaalde witte bloedcellen indringen. Dat zijn de T-cellen. Een andere naam is CD4-cellen. CD4-cellen zitten niet alleen in het bloed, maar ook in de lymfeklieren en in alle andere weefsels in het lichaam.

Als het hiv-virus in de CD4-cellen zit, raakt het afweersysteem ontregeld. Het aantal CD4-cellen in het bloed zal dalen als je geen behandeling met medicijnen start. Als het aantal CD4-cellen heel erg afneemt, kan het lichaam bepaalde ziekteverwekkers niet meer goed bestrijden. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Als deze niet goed bestreden kunnen worden, ontstaan er (ernstige) ontstekingen in het lichaam.

Hiv is besmettelijk van persoon op persoon. Dit kan gebeuren door:

  • onbeschermd seksueel contact;
  • bloed op bloed contact. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het samen gebruiken van dezelfde injectienaald;
  • overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding.

Bloedonderzoek

Een infectie met het hiv-virus wordt bepaald met bloedonderzoek. Tijdens het bloedonderzoek wordt onderzocht of er antistoffen tegen hiv in het bloed zitten. Het afweersysteem maakt namelijk antistoffen aan als iemand hiv-drager is. Dat doet het lichaam om de hiv-infectie te bestrijden.

Er zijn twee bloedtesten:

  • ELISA-test: met deze test kunnen antistoffen in het bloed worden aangetoond.
  • Western Blot test: deze test wordt ter controle uitgevoerd als blijkt dat de ELISA-test bevestigt dat iemand antistoffen heeft. De Western Blot test wordt uitgevoerd met hetzelfde bloed als de ELISA-test. Daardoor krijgen we honderd procent zekerheid over de aanwezigheid van hiv.

Moment bloedonderzoek

Net als bij andere virusinfecties kunnen antistoffen in het bloed pas na enkele weken aangetoond worden. De periode tussen het kunnen aantonen van de antistoffen in het bloed en het moment van de infectie, heet de ‘windowfase’. Bij een hiv-infectie duurt deze windowfase drie maanden. Om zeker te weten of iemand een infectie met hiv heeft, volgen wij het advies om pas drie maanden na de infectie definitief vast te stellen of iemand een hiv-infectie heeft.

Behandeling

Hiv kan worden behandeld met medicijnen. Deze medicijnen noemen we ook wel hiv-remmers. De medicijnen genezen de hiv-infectie niet. Ze zorgen er wel voor dat het aantal virusdeeltjes (viral load) in het lichaam laag wordt gehouden. We noemen dit ook wel ‘het virus onderdrukken’. Hierdoor herstelt het afweersysteem van het lichaam zich ook weer. Als het virus onderdrukt is, is het ook niet meer besmettelijk voor andere mensen.

Met medicijnen proberen we dus te voorkomen dat de virusdeeltjes zich vermenigvuldigen.
De virusdeeltjes vermenigvuldigen zich op verschillende manieren. Bij elke manier past een medicijn om dat proces van delen te blokkeren.

De levensverwachting van mensen in Nederland met hiv is gelijk aan die van mensen zonder hiv. Het is belangrijk voor uw gezondheid dat u niet te lang wacht met het gebruiken van hiv-remmers, en dat u ze elke dag op tijd inneemt.

Controle

Bij een stabiele situatie heeft u twee keer per jaar een controleafspraak op de polikliniek. Om na te gaan hoe de hiv-infectie zich ontwikkelt, worden de volgende bloedwaarden gemeten:

  • de hoeveelheid CD4-cellen;
  • de hoeveelheid virusdeeltjes (viral load).

Ook wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan naar onder andere de functie van de lever en de nieren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Interne geneeskunde
T 088 624 33 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 7 oktober 2022 / 6339