Contact
  1. 6339-Hiv
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Hiv is een infectie ziekte die niet kan worden genezen, maar die goed kan worden behandeld met medicijnen. Hierdoor kunnen mensen met hiv gezond blijven. Hieronder leest u over hiv en de behandelmogelijkheden.

Hiv is een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiëntie betekent dat het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) wordt aangetast.

Hiv vermindert het aantal cellen van de menselijke afweer die T-helpercellen (of CD4-cellen) heten. Wanneer deze cellen erg aangetast zijn, kan het lichaam bepaalde ziekteverwekkers niet meer goed bestrijden. Daardoor kunnen er infecties optreden. Mensen die geen hiv-infectie hebben, kunnen zulke infecties wel zonder problemen met hun afweersysteem bestrijden.

Hiv overdracht

Hiv is overdraagbaar van persoon op persoon. Het virus kan op anderen overgaan door:

  • onbeschermd seksueel contact;
  • bloed-bloed-contact zoals bij gezamenlijk gebruik van injectienaalden;
  • van moeder op kind tijdens zwangerschap, bevalling of borstvoeding.

Diagnose hiv

Een infectie met hiv kan worden vastgesteld door een bloedonderzoek. Bij bloedonderzoek bekijken we of er antistoffen tegen hiv in het bloed zitten. Het menselijke afweersysteem maakt namelijk antistoffen aan om de hiv-infectie te bestrijden.

Er zijn twee bloedtesten:

  1. de ELISA-test.
  2. de Western Blot techniek. Deze test wordt als bevestiging gedaan als de uitslag van de ELISA-test positief is. De Western Blot test wordt gedaan uit hetzelfde bloed. Dit doen we om honderd procent zekerheid te verkrijgen over de aanwezigheid van hiv.

Na drie maanden definitief

Net als bij andere virusinfecties zijn antistoffen pas na enkele weken aantoonbaar in het bloed. De periode waarin nog geen hiv-antistoffen stoffen in het bloed te zien zijn, maar al wel een infectie heeft plaatsgevonden, heet de 'windowfase'. Meestal duurt deze windowfase enkele weken. Bij patiënten met een hiv-infectie zijn de hiv-antistoffen aantoonbaar binnen drie maanden. Daarom volgen wij het algemene advies om drie maanden na een mogelijke infectie pas de definitieve uitspraak te doen of u hiv-seropositief of -negatief bent.

Behandeling

Medicijnen

Hiv wordt behandeld met medicijnen. De medicatie geneest de hiv-infectie niet. Wel zorgen de medicijnen ervoor dat het aantal virusdeeltjes wordt onderdrukt.

In de levenscyclus of vermenigvuldiging van hiv zijn verschillende stappen te onderscheiden. De medicijnen die op dit moment beschikbaar zijn, zijn in verschillende groepen ingedeeld die elk één van die stappen blokkeren. Deze medicijnen remmen het hiv, zodat het geen nieuwe virusdeeltjes meer kan maken. Hierdoor herstelt de afweer van uw lichaam.

Er wordt altijd een combinatie van medicijnen uit verschillende groepen voorgeschreven. Dit noemen we de combinatietherapie of cART (combinatie Antiretrovirale Therapie) .

Bloedonderzoek

Bij een hiv infectie zijn twee bloedwaarden van belang om de ernst van de infectie te bepalen. Dit zijn de CD4 cellen en de hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed (viral load). Daarnaast wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan naar bijvoorbeeld lever- en nierwaarden.

Bij een stabiele situatie worden deze waarden twee keer per jaar gecontroleerd tijdens een polibezoek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen, Heerde of Meppel

Infectieziekten
088 624 33 50 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u bellen met de Verpleegkundig specialistenen: 088 624 44 79.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6339