Contact
  1. 6393-Behandeling van schouderklachten

U heeft klachten aan uw schouder en bent doorverwezen door de huisarts naar Isala. Met de orthopeed heeft u een gesprek over deze klachten, om na te gaan welke behandeling mogelijk is. In deze folder vindt u algemene informatie over schouderklachten en mogelijke behandelingen ervan.

Welke schouderklachten zijn er?

Er zijn verschillende klachten die zich kunnen voordoen aan uw schouder. De volgende klachten komen veel voor:

  • beschadiging van de pees (scheurtje);
  • inklemming van slijmbeurs en pezen;
  • beschadiging van het schouderkapsel (een scheurtje of verkalking);
  • instabiliteit van het schoudergewricht, slijtage (artrose);
  • en beschadiging door gewrichtsontsteking (artritis).

Onderzoek

Om vast te stellen welk probleem u heeft aan uw schouder, heeft u een gesprek met een orthopedisch chirurg op de polikliniek. Deze arts voert daarnaast een lichamelijk onderzoek uit. Vóór of direct na uw gesprek worden röntgenfoto’s gemaakt. Hierop kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan het bot van uw schouder. Het kan nodig zijn om contrastvloeistof te injecteren in uw schoudergewricht bij bijvoorbeeld een MRI-scan. Hierdoor worden de afwijkingen in uw schouder beter zichtbaar.

Soms is aanvullend onderzoek nodig  In dat geval bespreekt de orthopedisch chirurg de uitslagen tijdens een vervolgafspraak.

Naast de algemene polikliniek Orthopedie is er een speciale Schouderpolikliniek. Mogelijk wordt u direct ingepland voor dit spreekuur. Ook kunt u vanuit de algemene polikliniek Orthopedie worden doorverwezen. U komt dan voortaan naar de Schouderpolikliniek voor behandelingen en controles.

Behandelingen

De verschillende problemen aan de schouder vragen ieder om een specifieke behandeling.

Ingeklemde schouder of beschadiging

Is uw schouder ingeklemd of beschadigd, bijvoorbeeld door een scheurtje in het kapsel? Dan zijn er de volgende behandelmogelijkheden:

  • Conservatieve behandeling: uitleg over het ziektebeeld en oefentherapie of fysiotherapie.
  • Marcainisatie. dit is het inspuiten van een verdovend geneesmiddel. Dit medicijn kan uw pijn tijdelijk wegnemen. Dit gebeurt meestal op de polikliniek. Na de spuit krijgt u vaak een aanvraag voor de fysiotherapeut mee.
  • Kijkoperatie. uw chirurg kijkt dan met een camera (arthroscoop) in uw schouder en beslist wat de behandelmogelijkheden zijn. Meestal kan gelijktijdig een behandeling plaatsvinden.

Instabiliteit van de schouder

Bij instabiliteitklachten wordt vaak een MRI-scan gemaakt. Afhankelijk van de beschadigingen van de schouder, kan een passende behandeling worden geadviseerd.

Artrose (slijtage)

Heeft u artrose aan uw schouder, dan kunt u worden doorverwezen naar de Artrosepolikliniek. Dit is een speciaal spreekuur voor patiënten met artrose. Hier wordt u stapsgewijs behandeld voor uw klachten. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • Fysiotherapie.
  • Medicijnen tegen ontstekingen en pijn.
  • Kijkoperatie. Als uw schoudergewricht beschadigd is door artrose, kan een kijkoperatie nodig zijn. Uw chirurg kijkt dan met een camera (arthroscoop) in uw schouder en beslist wat de behandelmogelijkheden zijn.
  • Operatie (schouderprohese). Als u artrose heeft aan uw schoudergewricht, behandelen we dit uiteindelijk meestal met een operatie. Hierbij krijgt u een prothese die uw schouderkop en/of schouderkom vervangt. Natuurlijk overleggen we hierover zorgvuldig met u, uw (huis)arts en familie.

Operatie (schouderprothese)

Tijdens een schouderprothese legt de chirurg uw schoudergewricht bloot en past het gewricht aan zodat de prothese goed aansluit. Ook verwijdert hij het beschadigde kraakbeen. De chirurg zet de prothese vast met botcement, zodat deze goed hecht aan uw eigen botweefsel. De operatie duurt ongeveer anderhalf ur.

Meestal herstelt u enkele dagen op de verpleegafdeling. U oefent met een fysiotherapeut om weer te kunnen bewegen. Hiervoor heeft de afdeling een speciale oefenkamer. Als u voldoende van de operatie hersteld bent, kunt u naar huis. Verder herstel vindt dan thuis plaats.

Uitgebreide informatie over deze operatie vindt u in de folder Schouderprothese.

Controle

Vaak is het nodig dat u thuis oefent en onder behandeling blijft bij uw eigen fysiotherapeut.

Ook komt u regelmatig op controle bij een arts-assistent (onder supervisie van een orthopedisch chirurg). Deze controles vinden plaats na zes weken en drie maanden gedurende uw herstelperiode, en (vaak) zes maanden na uw operatie. Afhankelijk van uw situatie beslissen we dan over het vervolgtraject.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6393