Contact
  1. 6426-Waterbreuk-kinderen

Een aantal van onze urologen is gespecialiseerd in kinderurologie. Zij behandelen kinderen met algemene urologische problemen, en kinderen met een aangeboren of veel voorkomende afwijkingen aan urinewegen en/of geslachtsorganen. Hier vindt u informatie over een waterbreuk in de balzak.

​Waterbreuk

Een waterbreuk of hydrocele (hydros betekent water, en cele betekent holte) is een goedaardige zwelling in de balzak. Een waterbreuk is een ophoping van vocht in de vliezen rondom de zaadbal en/of de zaadstreng. De vochtophoping in de balzak ontstaat doordat het kanaal waardoor de zaadbal vanuit de buikholte naar de balzak indaalt, openblijft. Vocht uit de buikholte kan zo naar de balzak lopen. De balzak ziet er strak en gespannen uit, of er is een bobbel in de lies aanwezig.

Behandeling

Bij zuigelingen kan het kanaaltje waardoor de zaadbal vanuit de buikholte naar de balzak indaalt, zich in het eerste levensjaar nog spontaan sluiten. Ingrijpen is dan niet direct nodig. Is het kanaaltje na het eerste levensjaar nog open, dan adviseren we meestal het operatief te sluiten.

Speciaal spreekuur voor kinderen

De polikliniek Kinderurologie heeft een speciaal spreekuur voor kinderen. Hiervoor kunt u zowel bij Isala als in Isala Diaconessenhuis te Meppel terecht. Voor een afspraak op deze polikliniek heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

Voor kinderen die hun plas niet kunnen ophouden (incontinent zijn voor urine) is er een aparte polikliniek: de Plaspoli. Hier werken onze urologen samen met een verpleegkundige, die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen met plasproblemen.

Wanneer bij kinderen een operatie noodzakelijk is, komen ze voor opname in het ziekenhuis. Ze liggen dan op de kinderafdeling van Isala Zwolle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 31 oktober 2022 / 6426