Contact
  1. 6438-Overloop-druppelincontinentie

Bij overloop- of druppelincontinentie verliest u urine, zonder dat u aandrang heeft gevoeld om te plassen. Hier leest u over de klachten, oorzaken en behandeling van overloop- of druppelincontinentie.

Blaas

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.

Overloop- of druppelincontinentie

Overloop- of druppelincontinentie is het gevolg van een overvolle blaas. Als de druk in de buikholte stijgt, kan de blaas overlopen. De blaasuitgang wordt dan als het ware opengetrokken.

Klachten

Wanneer de blaas niet goed geleegd is, heeft u een verhoogd risico op urineweginfecties. Als er een hoge druk in de blaas ontstaat tijdens het plassen en de urine niet onbelemmerd kan afvloeien, lopen de hogere urinewegen gevaar. De urine kan dan teruglopen naar de nieren. We noemen dit reflux. In ernstige gevallen kunnen de nieren hierdoor beschadiging oplopen.

Oorzaken

Druppelincontinentie komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij mannen kan het komen door een prostaatvergroting of een vernauwing van de plasbuis. Bij vrouwen kan het een overgangsverschijnsel zijn. Andere oorzaken zijn: een urineweginfectie, een zwakke, krachteloze blaas en zwakke bekkenbodemspieren. Een combinatie van deze factoren is ook mogelijk.

Behandeling

De behandelmethoden bij overloop- of druppelincontinentie zijn:

  • bekkenfysiotherapie; 
  • medicatie; 
  • operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl   

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6438