Logopedie bij problemen met zuigen en slikken bij pasgeborenen Logopedie bij problemen met zuigen en slikken bij pasgeborenen
- Isala
- Patiëntenfolders
- 7007-Logopedie bij problemen met zuigen en slikken bij pasgeborenen
Uw kindje heeft problemen bij het zuigen en slikken. In deze folder leest u hoe logopedie uw kindje kan helpen. Het kan handig zijn om deze folder ook door uw partner en familie te laten lezen.
Drinken klinkt eenvoudig, maar is nog best lastig. Uw kindje moet controle hebben over de mondspieren en tegelijkertijd ook nog zuigen, slikken en ademhalen. Als dit voor uw baby moeilijk is, ontstaan er problemen bij de borst- en/of flesvoeding.
Prelogopedie
Logopedie kan dan helpen. Logopedie bij deze jonge kinderen noemen we ‘prelogopedie’. De logopedist die uw kind behandeld noemen we dan ook een preverbaal logopedist.
De preverbaal logopedist onderzoekt en behandelt pasgeborenen en jonge kinderen die moeite hebben met het drinken uit de borst of fles. Ook geeft hij of zij voedingsadviezen aan ouders en verpleegkundigen.
Het is belangrijk om drinkproblemen zo vroeg mogelijk aan te pakken. Zo kunnen problemen in de verdere ontwikkeling van uw kindje worden voorkomen.
Uw baby kan prelogopedie krijgen als het verblijft in Isala, maar ook op de polikliniek van de afdeling Logopedie.
Onderzoek
Uw kinderarts, neonatoloog of huisarts heeft u verwezen naar de logopedist.
Tijdens de eerste afspraak onderzoekt de logopedist uw kindje. Het onderzoek begint met het stellen van vragen over de klachten en wat er is gedaan om de situatie te verbeteren.
De logopedist onderzoekt de mond van uw baby. Ook de tongriem en de beweeglijkheid van de tong wordt bekeken. Ze voelt ook of er genoeg spierspanning in de mond van uw kind is.
Daarna bekijkt de logopedist hoe uw kind drinkt. Ze kijkt naar de beweging van de lippen, kaak en tong. En of uw kind voldoende hard kan zuigen. Ook kijkt een logopedist naar het ritme van drinken. Het is belangrijk dat uw kind het zuigen en slikken met elkaar kan afwisselen.
Hierna bespreekt de logopedist met u wat er tijdens het onderzoek is opgevallen. Soms krijgt u direct adviezen waarmee uw kind beter kan drinken. Als u hierover meer wilt weten, kunt u ook deze folder lezen: ‘Borstvoeding en flesvoeding’.
Na het onderzoek
Als de logopedist denkt dat logopedie uw kind kan helpen, wordt er een behandelplan gemaakt. Dit behandelplan wordt voor uw kind persoonlijk gemaakt op basis van de klachten en mogelijkheden voor behandeling.
Behandeling door de logopedist
Het belangrijkste doel van de behandeling is dat uw kind ontspannen en zonder stress leert drinken. Tijdens de behandeling wordt extra aandacht gegeven aan:
- de voedingshouding
- welke materialen u kunt gebruiken, zoals het soort fles of tepelhoedje
- wat u kunt doen om uw kind te helpen makkelijker te drinken – denk bijvoorbeeld aan reflexen stimuleren of gedurende de voeding korte boerpauzes geven, zodat uw kind daarna beter door kan drinken.
De behandeling kan plaatsvinden in Isala of bij een logopediepraktijk in uw buurt met een specialisatie voor preverbaal logopedie.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact met ons op:
Zwolle
Logopedie
088 624 24 65 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)